Güncelleme Tarihi:
Atatürk Kültür Merkezi sergi salonunda 10 Nisan'a kadar sürecek ilginç bir sergi var. Almanya Dışilişkiler Enstitüsü (ifa), İstanbul Goethe Enstitüsü, BM Çağdaş Sanat Merkezi işbirliği ve TC Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen serginin adı ‘‘Almanya'da Video-Heykel (1963-1994)’’.
Almanya'da Video-Heykel (1963-1994) sergisi, aralarında Nam June Paik, Ulrike Rosenbach ve Wolf Vostell gibi İstanbul izleyicisinin yakından tanıdığı isimlerin bulunduğu on yedi sanatçının yapıtlarını kapsıyor.
Günümüzde geniş anlamda televizyon ve onun ilettiği kitle kültürü eğlencesinin bir parçası olan ‘‘video’’yu kullanarak çağdaş sanat yapıtları üreten sanatçılar ‘‘video’’ya ve teknolojiye bambaşka bir gözle yaklaşyorlar. Video teknikleriyle üretilen görüntülerin bilgilendirme ve gerçeğin görüntülenmesi dışında, bir sanat yapıtı üretme tekniği olarak tanımlanması için belli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu teknikle üretilen yapıtların, diğer tekniklerle üretilmiş yapıtlar gibi mekân içinde varolabilmesi ve seyircinin algısal ve düşünsel katılımını sağlayabilmesi en önemli koşul. Yakın zamana kadar dünyanın her yerindeki izleyeciler genç bir sanat olan video sanatına kuşkuyla yaklaşıyorlardı ama bugün artık bu kuşku ilgiye dönüşmüş durumda. Video sanatı ticari televizyonların yönlendirmelerinden bunalan seyirci için bir kaçış alanı oluşturuyor.
İstanbul'daki ‘‘Almanya'da Video-Heykel (1963-1994)’’ sergisinin küratörlüğünü Wulf Herzogenrath yapıyor. Grafikler, desenler, video-heykeller ve video-enstalasyonların yer aldığı sergide; 60'ların Fluxus eğilimlerinden izleyiciyi işin içine katan bilgisayar teknikli ve kameralı işlere, katı minimalist yaklaşımlardan görsel-işitsel çağrışımlı şiirsel anlatımlara, feminist vurgulamalardan sanat tarihini hicveden görüntülere kadar geniş bir söylem ve anlatımla karşılaşma olanağı var.
Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergi 10 Nisan'a kadar pazar ve pazartesi hariç diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında izlenebilir.