Vicdani retçi erler askeri mahkemede yargılandı

Güncelleme Tarihi:

Vicdani retçi erler askeri mahkemede yargılandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 18:51

İSLAMİ inançlarını gerekçe göstererek askerlik yapmayı kabul etmediği için tutuklanan vicdani retçi er 33 yaşındaki Enver Aydemir, Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bulunan 2 ayrı askeri mahkemede yargılandı.

6 aydan 5 yıla kadar hapsi istenen Aydemir, askerlik yapmayacağını bunun yerine ortak yaşam gereği işlerde çalışarak askerlik görevini yerine getirebileceğini söyledi. Askeri mahkemenin biri ‘görevsizlik’ kararı verdi, diğeri ise duruşmayı erteledi.

24 Temmuz 2007 tarihinde asker kaçağı olduğu gerekçesiyle İzmit'teki evinden alınıp Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen Enver Aydemir, İslami inançları gereği reddedince tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Aydemir, 4 Ekim 2007 tarihinde askeri mahkeme tarafından tahliye edilerek 2 gün içerisinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istendi. Tahliye olduktan sonra birliğine teslim olmayan Enver Aydemir, 24 Aralık 2009 günü Boğaziçi Üniversitesi'ndeki ‘Her Türk asker doğmaz’ adlı etkinliğe katılmak için gittiği İstanbul'da asker kaçağı olduğu için yakalandı.

Tutuklanarak Eskişehir Cezaevi'ne gönderilen Enver Aydemir'in ilk duruşması 21 Ocak 2010 tarihinde Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bulunan Askeri Mahkeme'de yapıldı. Enver Aydemir'in katılmadığı duruşmada Askeri Mahkeme Hakimi Hava Hakim Üsteğmen Yusuf Hatip, tek hakimlikle yürütülmekte olan davanın 353 sayılı askeri mahkemelerin kuruluş ve yargılanma kanunun 19/1'inci maddesi gereğince kurul tarafından yürütülmesi gerektiğinin anlaşıldığını belirterek mahkemenin görevsizliğine, davanın kurul tarafından yürütülmesi için mahkeme kıdemli hakimliğine tebliğine karar verdi.

Tutuklu er Enver Aydemir, bugün 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bulunan Askeri Mahkeme'de heyetleri ayrı olan 2 ayrı suçlamadan askeri mahkemede yargılandı. Aydemir, ayaklarında terlik ve üzerinde koyu lacivert renkte eşofmanla duruşma salonuna getirildi. Duruşmaları Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, yakınları, İnsan Hakları Derneği üyeleri ile bir grup basın mensubu izledi.

Enver Aydemir ilk olarak Askeri Ceza Kanunu'nun 88'inci maddesinde yer alan ‘hizmetten kısmen veya tamamen sıyrılmak kastıyla emre itaatsizlikte ısrar’ suçundan başkanlığını Hava Binbaşı Hakim Ahmet Ceylan'ın yaptığı ve Hava Hakim Üsteğmen Yusuf Hatip, Hava Hakim Asteğmen M. Emrah Tanyıldızı ile Askeri Cumhuriyet Savcısı Hava Yarbay Erol Er'in bulunduğu mahkeme heyetinin karşısına çıktı.

‘ASKERLİK YAPMAM MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Sanık Enver Aydemir savunmasında askerlik yapmak istemeğini söyledi. Askerliğini ortak yaşama yararlı işlerde çalışarak tamamlayabileceğini ifade eden Aydemir şöyle konuştu:
“Ben hakkımdaki iddianamede isnat edilen suçlamayı kabul etmiyorum. Vicdani kanaatlerim nedeniyle mevcut düzen içerisinde laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti adına Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde askerlik yapmam mümkün değildir. Ben vicdanen Allah'ın ve Kuran-ı Kerim'in emirlerinin doğrudan doğruya uygulandığı bir rejimle yönetilen ülke adına askerlik gibi önemli bir vazifeyi yapabilirim. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sisteminin benim düşündüğüm anlamda bireylere yeterli hak ve özgürlükleri tanımadığı için bu ülke için askerlik yapmamam mümkün değildir. Bu nedenle kendimi asker kişi olarak görmüyorum. Sadece bir askere yöneltilebilinecek ve iddianamede belirtilen eylemleri bu nedenle kabul etmiyorum. Asker kişi olmadığım için emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlemem mümkün değildir. Bu şartlar altında kesinlikle askerlik yapmayacağım. Yargılamalarım neticelendikten sonra dahi askerlik yapmak amacıyla birliğime teslim edilirsem yine savunmalarımda arz ettiğim üzere askerlik yapmayacağım. Bunun yerine ortak yaşamın gerekleri uyarınca belli kamu hizmetlerini yapabilirim. Ancak bu hizmetleri kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi kurum ve kuruluşlarında yapmayacağım.”

AVUKATININ SAVUNMASI

Sanık Enver'in avukatı Davut Erkan ise savunmasında, “Mahkemenizin hali hazırda subay üye ile teşekkül etmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mahkemesi’nin düzenlemeleri uyarınca Anayasaya aykırı teşekkül eden Askeri Mahkeme'nin yargılama yapma yetkisinin bulunmadığı düşüncesindeyiz. Sanığın yakınları bu duruşmaya izleyici olarak katılmak istemişler, ancak bazı yakınları saçının uzun olması nedeniyle kışla içerisine bulunan mahkemenize alınmamıştır. Bu nedenle yargılamanın aleni yapılması gerektiği ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Asker kişi olmayan müvekkilim hakkında askeri makamlar tarafından emir verme ve bu emirlere uymama nedeniyle emre itaatsizlikte ısrar suçu oluşamaz” dedi.

Mahkeme heyeti, sanık erin tutukluluk halinin devamına karar vererek tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 22 Nisan 2010 tarihine erteledi. Heyet, bir sonraki duruşmaya sanığın katılmayabileceğini de belirtti.

DİĞER MAHKEME ‘GÖREVSİZLİK’ KARARI VERDİ

Enver Aydemir daha sonra ‘eğitimler sırasında komutanlarını verdiği komutları yerine getirmemek’ suçundan aynı salonda yapılan başka bir duruşmaya katıldı. Hava Hakim Üsteğmen İlhan İpek ile askeri cumhuriyet savcısı Hava Üsteğmen Ali Yılmaz’ın karşısına çıkartılan Enver Aydemir burada da inançları gereği askerlik yapmak istemediğini söyledi. Aydemir şunları kaydetti:
“Ben inancım gereği askerlik hizmeti ile mükellef olmadığımı düşünüyorum. Zorla askere getirildim. Kendi hayatım üzerindeki kararları kendim verebileceğimi düşünüyorum. Kanunların beni nasıl tanımadığı benim için önemli değil. Ben o gün eğitime çıkarıldığımda verilen emirlere ve komutlara uymayacağımı, asker olmadığımı söylemiştim. Benim dini inancım gereği bu emirleri yerine getirmem söz konusu olamaz. Zira Türkiye Cumhuriyeti’nin İslam inancına aykırı olan kanun ve düzenlemelerini uyma mecburiyeti söz konusu değildir. Dolayısıyla İslam inancına ters düştüğünü için askerlik sistemini kabul etmiyorum.”

Askeri Mahkeme hakimi Üsteğmen İlhan İpek, görevsizlik kararı vererek “Sanığa isnat olunun eylemlerin Askeri Ceza Kanunu’nun 88’inci maddesinde yer alan hizmetten kısmen veya tamamen sıyrılmak kastıyla emre itaatsizlikte ısrar suçuna vücut verme ihtimali bulunduğu, söz konusu suç için kanunda öngörülen ceza sürelerinin 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası olduğu dikkate alındığında tek hakimle yürütülmekte olan davanın 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluş ve yargılama usulü kanunun 19/1 madde ve fıkrası gereğince kurul tarafından yürütülmesi için mahkemenin görevsizliğine dava dosyasının askeri mahkeme kıdemli hakimliğine tevdiine” açıklamasında bulundu. Enver Aydemir hakkında açılan bu davanın da ilk çıkarıldığı Askeri heyet tarafından yapılacağı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!