Vestoral protestosu

Güncelleme Tarihi:

Vestoral protestosu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vestoral, İsveç'te 150 bin nüfuslu bir kent. Vestoral Belediyesi'nin yıllık geliri 6 milyar dolar, yani Türkiye'de 50 milyon nüfusa hizmet veren belediyelerin toplam geliri kadar!

Türk Belediyeler Birliği'ne üye belediye başkanları, bugün Ankara'da toplanacak ve merkezi yönetime taleplerini bir kere daha duyuracak. Birlik Başkanı ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Türkiye'de belediyelerin durumunu anlatmak için Vestoral örneğini veriyor.

İki önemli sorun

Türk Belediyeler Birliği'ni oluşturan 3 bin 215 belediye başkanından yaklaşık 2 bin 500'ünün Ankara'ya yapılacak protesto ziyaretine katılacağını söyleyen Akgün, Meclis önünde belediye başkan yardımcılarıyla birlikte yaklaşık 10 bin yerel yöneticinin bir araya geleceğini söylüyor.

Belediyelerin sabrını zorlayan koşullar iki noktada özetleniyor:

Birincisi, yetkilerinin daraltılması.

İkincisi, gelirlerinin azaltılması. Sadece çöp topluyoruz

Hasan Akgün sorunları şöyle özetliyor:

‘‘Belediyelere sadece temizlik işi kaldı. Çeşitli bakanlıklar, ikide bir çıkarılan kararnamelerle yerel yönetimin yetkilerini teker teker törpülediler. İmar Bayındırlık Bakanlığı'na, fırın denetimi Sağlık Bakanlığı'na vb. verildi. Bari temizliği de Çevre Bakanlığı alsın, bu iş olsun bitsin!’’

Çıkmayacaksa çıkmasın

Belediye Başkanı, bütçe gelirlerinden belediyelerin aldığı payın da yüzde 9.25'ten yüzde 5.5'e indiğini belirtti. 1989'da yapılan yerel yönetim reformundan daha geriye gidildiğini söyleyen Başkan, yeni yerel yönetim yasası tasarısından umudu kestiklerini ekledi:

‘‘Bari hükümet bu yasayı çıkaramayacağını açıkça söylesin. Hatta Türkiye, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na attığı imzayı geri çeksin. Habitat 2'yi de şaka olsun diye imzaladık desinler!’’

Parti ayrımı yok

Türk Belediyeler Birliği Başkanı Hasan Akgün, birliğin parti ayrımı gözetmediğini, yönetiminde her partiden belediye başkanlarının bulunduğunu söyledi. Ankara'daki protesto ziyaretine de her partiden yerel yöneticilerin katılacağını ekledi.

Belediye başkanları bugün 11.00'de TBMM'nin Çankaya Kapısı'nda buluşacak. Öğleden sonra 14.00'te Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda bir araya gelecekler. Bu toplantıya parti liderleri de davetli.

BELEDİYE BAŞKANLARI BUGÜN TBMM'DE

Hasan Akgün, Türk Belediyeler Birliği'nin Başkanı. Diğer üyeler şöyle: Aytaç Durak (Adana- ANAP), Ali Aygören (Denizli-DYP), Tekin Bayram (Yalvaç-ANAP), Abdülkadir Tutaşı (Mardin-DYP), Hayrettin Barut (Afyon-MHP), Yalçın Demir (Nevşehir-FP), Hakkı Ülkü (Aliağa-CHP), Nuri Köksal (Akşehir-DSP), Metin Çobanoğlu (Kırşehir-MHP), Halil Posbıyık (Kdz. Ereğli-ANAP), Adil Bayındır (Beyşehir-DYP), Osman Ertuğrul (Aksaray-MHP).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!