Özgür EKŞİ/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 07:00
Mehmetçiğin çok zorlu bir bölgede, aşırı soğuk, tipi ve metrelerce karda gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonu, yabancı askeri ataşeler da son derece başarılı buldu.
Yabancı askeri ataşeler, hedef olmadan geri çekilen, gücünün yüzde 20’siyle hedefin yüzde 80’ini vuran TSK’da harekátı planlayanlar için "İşlerini çok iyi biliyorlar" dediler.
Operasyonu kaynaklarından elde ettikleri bilgilerle de izleyen ve ’çok başarılı bulan’ Türkiye’deki yabancı askeri ataşelerin, sınırötesi harekátla ilgili görüşleri özetle şöyle:
SİVİLLER VURULMADI Türkiye’nin önceki sınırötesi operasyonlarına karşı uluslararası camia olumsuz bakardı. Bu defa, hiç bir ülkeden bu yönde yaklaşım gelmedi; çünkü Türkiye’nin kendini savunmak üzere hárekata başvurduğu, kabul edildi. Sivilerin vurulmaması, hem askeri hem diplomatik başarıdır.
İSRAİL ÖRNEĞİ Sivil hedefleri terörist hedeflerden ayrı tutabilmek ve vurmamak, operasyon ve istihbarat anlamında ayrı ayrı başarılardır. Bu, Türkiye’yi sıkıştırmak isteyenlerin eline koz vermedi. Bu da diplomatik başarıdır. İsrail’in Gazze’de yaşadıklarına bir bakın.
ZORU BAŞARDILAR Askeri harekatlarda, ilerlemenin duracağı bir nokta vardır. Bu aşamada harekatı düzenleyen, bizzat kendi hedef olur; çünkü artık durağandır. Türk askeri bu noktaya geldiğinde, PKK saldırı düzenlemeden Irak’ın kuzeyinden çıkılmış olması, harekatı düzenleyenlerin işlerini iyi bildiğini ve zoru başardığını gösterir.
DOĞRU AN ÖNEMLİ Harekat düzenlenirken belirli bir hedef konulur, planlar bu hedefe göre yapılır. Askeri harekatta, ortaya konulan gücün yüzde 20’si ile, hedefin yüzde 80’ine ulaşıldı. Bu kimseyi yanıltmamalı, çünkü hedefin geri kalanına ulaşmak için çoğunlukla gücün yüzde sekseni gerekir. Çekilme anını doğru hesaplamak bu nedenle de önemlidir.
TSK GÜCÜNÜ GÖSTERDİ Operasyona 10 bin askerin katıldığı söyleniyor, ama kaçı savaş gücü, kaçı lojistik destek birliği belli değil. Bu anlamda, asker sayısı ve kaç teröristin öldüğü önemli değil. Türkiye, Irak’ın kuzeyine girebileceğini, her şartta operasyon düzenleyebileceğini ve uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmeyeceğini gösterdi.
VE BİR ELEŞTİRİ Çatışma alanından neden profesyonel gazeteci tarafından çekilmiş gerçek görüntü, röportaj, yorum gelmedi? Genelkurmay basının alana girmesine izin mi vermedi bilmiyoruz ama, basınla daha yakın çalışabileceği muhakkak. Genelkurmay neden yaralanan asker bilgisi vermedi? Askeri harekatlarda, bir kişi öldüğünde, 3 ya da 4 kişinin yaralanmasını bekleriz. 27 şehit olduğuna göre, 100 kadar asker gazi olmuş olmalı. Bunu duymadık. Çatışma sonrası ölü göstermek gayriinsanidir ama sağ ele geçen terörist görüntüsü neden yok?