Güncelleme Tarihi:
Uzman internet siteleri, 1882'den bu yana ilk kez vuku bulan bu ilginç gök olayının, 6 saat 12 dakika süreceğini, gözlem süresinin ise 5 saat 33 dakika olacağını belirttiler.
Gökyüzünün bulutsuz olduğu bölgelerde çıplak gözle de görülebilecek olan “Venüslü kısmi Güneş tutulması” sırasında, gezegen Güneş'in önünden minik bir “konfeti” gibi geçecek.
Tutulma sırasında Zühre'nin boyutları, Güneş'in 30'da biri kadar görünecek.
Uzmanlar, gözü koruyacak alet kullanmadan Güneş'e bakılmaması için uyarıda bulundular.
Venüs'ün geçişi, dünya nüfusunun dörtte üçü tarafından izlenebilecek.
Venüs, Dünya ve Güneş'i aynı hizaya getiren bu gök olayı, tarihte beş kez gözlemlenebildi. 1639, 1761, 1769, 1874 ve 1882 yıllarında gözlemlenen olay, bundan sonra 2012 yılının 5 haziranında cereyan edecek. Aynı şey, 2117 ve 2125 yıllarında da görülecek.
ÇIPLAK GÖZLE İZLEMEYİN
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Zeynel Tunca, 08.13’te başlayarak, 14.26’da sona erecek Venüs geçişini izleyecekleri uyardı. Geçişin dürbün veya teleskop gibi cihazlarla izlenmesinin kalıcı körlük yaratabileceğine dikkat çeken Tunca, isli cam, disket içi, cd ve güneş gözlüğünün de güvenli olmadığını vurguladı. Tunca, güvenli gözlemin Güneş ışığının ayna yardımıyla, bir noktaya yansıtılmasıyla yapılabileceğini söyledi. Tunca, http://www.tug.tubitak.gov.tr/ adresinden de Venüs geçişi canlı yayınlanacak’ dedi.