Venedik Taciri

Güncelleme Tarihi:

Venedik Taciri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2012 10:45

Tiyatro Pera
09.12.2012
18:30

Haberin Devamı

W.Shakespeare’in yazdığı Nesrin Kazankaya’nın çevirip yönettiği “Venedik Taciri” adlı oyun 11 Ocak 2008 tarihinde prömiyer yaptı.

Dramaturgisini Şafak Eruyar’ın, dekor tasarımını Şirin Dağtekin’in, kostüm tasarımını ve maskları Nilüfer Moayeri’nin, ışık tasarımını Yüksel Aymaz’ın, yaptığı oyunun yönetmen yardımcısı Zeynep Özden. Oyunda görev alan sanatçılar: Mehmet Ali Kaptanlar, Nesrin Kazankaya, Can Başak, Muhammet Uzuner, Başak Meşe, Kayhan Teker, Mehmet Aslan, Zeynep Özden, Erdinç Anaz, Aytunç Şabanlı, Okan Kayabaş, İlker Yiğen.

Oyun, önemli bir ticaret merkezi olan İtalya’nın Venedik kentinde gelişir. Oyuna adını veren, yüksek burjuva Antonio, deniz aşırı ticaret yapmaktadır. Antonio’nun yakın dostu Bassanio ise burjuva dünyasının ihtişamı içinde tüm servetini savrukça yitirmiştir. Bassanio, Belmont’ta zengin bir kadın olan Portia ile evlenebilmek için Antonio’dan borç para ister. Antonio bütün parasını gemilere yatırdığından dostu için para taciri Musevi Shylock’tan faiziyle borç para ister. Shylock piyasada kazancına engel olan ve kendisini her fırsatta aşağılayan Antonio’ya borç para vermeyi ilginç bir koşul öne sürerek kabul eder. Shylock paranın vadesi karşılığında faiz yerine Antonio’nun vücudundan kalbine yakın bir yerden yarım kilo et ister. Antonio ise gemilerinden kazanacağı paraya güvendiği için bu ölümcül senete imza atmayı kabul eder. Anlaşma sonunda parayı alan Bassanio, Belmont’a gider. Portia, babasının vasiyeti gereği altın, gümüş, kurşun kutulardan birini seçerek kendi resmini bulan talipli ile evlenecektir. Resmi bulan Bassanio, Portia ile evlenir. Antonio gemileri battığı için Shylock’a borcunu ödeyemez. Shylock ise Musevi kimliği ve varoluşunu aşağılayan Antonio’dan intikam alabilmek için fırsatı değerlendirip Venedik mahkemesine başvurur. Venedik’ten gelen bu haber üzerine Bassanio arkadaşlarıyla Venedik’e gider. Para ticareti yapan Yahudi Syhlock ile Hıristiyan tacir Antonio, Venedik yasalarına göre hesaplaşacaklardır. Oyunda Hıristiyan ve Musevilerin iş dünyasının eğlenceli ve gerilimli ilişkilerinde para, güç, mevki, aşk, ticaret, adalet kavramları sorgulanır. Venedik kenti, para ilişkilerinin ve borsanın olduğu gibi; aşkların ve karnavalların da merkezidir. Sularla çevrili kentin kanalları hem büyüleyici hem de ürkütücüdür. Kanallar, Yahudilerin yaşadığı Getto bölgesini de kentin diğer bölgelerinden ayırır. Venedik’in vazgeçilmez imajı karnaval ve maskeler, ticaretin, aşkın ve kentin gizli dünyasının da bir yansımasıdır.

Karnaval, maskeler, Rialto Borsası, müzikler, danslar ve genelde Venedik kentinin büyülü atmosferi oyunun da belkemiğini oluşturur.

Yazan: W. Shakespeare Çeviren-Yöneten: Nesrin Kazankaya Dramaturgi: Şafak Eruyar Dekor-Kostüm: A. Şirin Dağtekin Karnaval Kostüm ve Maskları: Nilüfer Moayeri Işık: Yüksel Aymaz Müzik Yönetmeni: Ezgi Kasapoğlu Dans Düzeni: Erdinç Anaz Yön. Yrd.: Zeynep Özden Video Tasarım: İlker Yiğen - Zeynep Özden Oynayanlar: Shylock: Mehmet Ali Kaptanlar Antonio: Can Başak/Muhammet Uzuner Portia: Nesrin Kazankaya Nerissa: Başak Meşe Bassanio: Kayhan Teker Gratiano: Mehmet Aslan Launcelot: Aytunç Şabanlı Jessica: Zeynep Özden Lorenzo: Erdinç Anaz Salarino: Okan Kayabaş Salanio: İlker Yiğen Yapım Asistanları: Sedef Alpman Linda Çandır Ömer İvedi Sandık Animasyon: Sinan Özay 2008 Lions Tiyatro Ödülleri- En İyi Erkek Oyuncu 2008 Sadri Alışık Ödülleri- En İyi Erkek Oyuncu 2008 Afife Jale Ödülleri- En İyi Prodüksiyon Adayı En İyi Erkek Oyuncu Adayı En İyi Dekor Adayı 2008 Tiyatro Dergisi Ödülleri- En İyi Yönetmen Adayı En İyi Erkek Oyuncu Adayı En İyi Işık Ödülü

Ne kadar:

Haberin Devamı

Tam 34.00 TL
Öğrenci 24.00 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!