Venedik Notları

Güncelleme Tarihi:

Venedik Notları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Venedik Film Festivali'nde ‘‘Perspektif'' dalında gösterime giren Yılmaz Arslan'ın ‘‘Yara’’adlı Türk-Alman ortak yapımı filmi inanılmaz bir başarı kazandı. Eleştirmenlerin dışında seyirciler de ‘‘Yara’’yı son yılların en kaliteli filmlerinden biri olarak değerlendirdi. Gurbetçi yönetmen Yılmaz Arslan filminde Yelda Kaymakçı Reynaud, Nur Sürer, Halil Ergün, Füsun Demirel rol alıyor. Arslan filminde, Almanya'da doğup büyüyen bir Türk kızının iki ülke arasındaki yaşam ve gelenek farkının yaratttığı çelişkileri yansıtıyor. Yabancı film eleştirmenleri Yılmaz Güney'den sonra ilk kez çok yetenekli bir Türk yönetmenin piyasaya adım attığını öne sürdüler. Filmin büyük bir olasılıkla Antalya Film Festivali'ne katılacağı da bildiriliyor.

Japon sinemasının imparatoru Akira Kurosava'nın ölümü Venedik Film Festivali'ne bir bomba gibi düştü. Usta yönetmenin yaşamını yitirmesi haberi üzerine festival yönetmenliği Kurosawa'nın eserlerini içeren gösterimlere başladı.

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz ülkenin sinemasına da yansıdı. Yabancılarla ortak yapım dışında tüm yerli çekimlere parasızlıktan ara verildiği haberi Venedik'te büyük dedikodulara yol açtı. Dağıtım firmalarının nakit sıkıntısı nedeniyle kepenk kapatması üzerine film ihracı donduruldu. Bu arada ‘‘Prospektif’’ dalında gösterilecek Dmitry Meskhiev'in ‘‘Amerikanka’’ adlı eserinin oyuncuları parasızlıktan Venedik'e gelemediler.

Ünlü İngiliz kemancı Jacqueline Du Pre'nin yaşamını konu eden Auant Tucker'in ‘‘Hillary ve Jackie’’ adlı eserinde başrölü oynayan Emily Watson ‘‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’’ne aday gösteriliyor. ‘‘Dalgaları Aşmak’’ ve ‘‘Boksör’’ filminden sonra yine bir hüzünlü rölü üslenen Emily Watson, 42 yaşında lenf kanserinden ölen müzisyeni kusursuz olarak canlandırıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!