Güncelleme Tarihi:
Özer, 2008-2009 eğitim ve öğretim yılının ilk döneminin yarın sona ermesi dolaysıyla Bahçelievler'deki Abidin Pak Öğretmen Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'da yarın 3 bin okulda 2,5 milyon öğrencinin karne alacağını belirtti.
İstanbul'da yapımı biten, devam eden okul inşaatları ve projeler konusunda da bilgi veren Özer, 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında kentte 92 okulun tamamlandığını, 103 okul inşaatının devam ettiğini, yapımı devam eden okulların tamamlanmasıyla birlikte toplamda 4 bin 269 dersliğin İstanbul'a kazandırılacağını ifade etti.
Yine bu yıl hayırsever vatandaşların yardımıyla 37 okulun tamamlandığını, 46 okulun da inşaatının devam ettiğini kaydeden Özer, İSMEP projesi kapsamında 88 okulun depreme karşı güçlendirildiğini, 12 okulun da yıkılarak yerine yeniden yapıldığını anlattı.
İstanbul'da bu yıl okul öncesi eğitime 89 bin 46, ilköğretim 1. sınıfa 206 bin 298, ortaöğretime 83 bin 771, mesleki ortaöğretime 80 bin 794, Anadolu liselerine 12 bin 142 öğrencinin kayıt yaptırdığını kaydeden Özer, kentte çeşitli nedenlerden dolayı 28 bin 144 öğrencinin de devamsız olduğunu aktardı.
KARNE PARASI KONUSU
Kentteki okul müdürleri ve okul aile birliklerine seslenen Özer, bakanlığın emir ve talimatları doğrultusunda müdürlük görevini yaptığı sürece hiçbir okul müdürü ve okul aile birliğinin öğrencilerden karne parası altında bir parayı kesinlikle talep etmeyeceğini belirtti.
Özer, “Veliler, MEB tarafından yapılan uygulamayla çocuklarının kimlik numaralarını girerek internet üzerinden rahatlıkla notları silme, kazıma ve değiştirme yapılamadan görme imkanına kavuşacak. Karne parası konusunda bana yazılı bir müracaat olduğu takdirde ve bu da ortaya çıktığında yönetmenlik gereği bu müdürü anında valilik onayı ile açığa alacağım” diye konuştu.
İSTANBUL BİLİM OLİMPİYATLARI
İstanbul'daki okulları olimpiyatlara hazırlamak amacıyla “İstanbul Bilim Olimpiyatları” çalışmasını başlattıklarını anlatan Özer, bu kapsamda Anadolu ve Avrupa yakalarında çok sayıda okuldan 6 bin 364 öğrencinin müracaat yaptığını söyledi.
Bu öğrencilerin belirli tarihlerde sınavlara tabi tutularak eleneceğini ve toplamda geriye kalacak 30 öğrencinin fizik, fen ve bilgisayar alanlarında eğitim göreceğini dile getiren Özer, söz konusu öğrencilerin araç, gereç ve eğitim masraflarının müdürlük tarafından karşılanacağını aktardı.
İstanbul'da yaptıkları tespitlere göre 331 bin 877 okuma ve yazma bilmeyen kişinin olduğunu ifade eden Özer, bu kişilerin geçen yıl başlatılan “Ana Kız Okuldayız” projesi kapsamında 39 ilçedeki Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla kurslar açılarak buralara gönderilmesi çalışmasının devam ettiğini aktardı.
SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN ÖĞRENCİLER
Kentte sokakta çalıştırılan öğrencilere yönelik çalışmaları kapsamında 3 bin 500 öğretmene bilgilendirme seminerleri verdiklerini anlatan Özer, haziran sonuna kadar da toplamda 15 bin öğretmenin seminerlerden geçeceğini aktardı.
Bunun dışında üniversitelerdeki akademisyenlerin desteğiyle de çalışma yürüttüklerini söyleyen Özer, “Bu çalışmalarımızın hepsi kitap haline getirilecek. Yaptığımız çalışma sonucunda İstanbul'da sokakta çalışan öğrenci sayısının 9 bin 172 olduğunu tespit ettik. Bu çocuklar arasında bölünmüş aile çocukları da var. Ayrıca şiddet duygusu taşıyan öğrencilerde bu duyguyu ortadan kaldırmaya yönelik olarak 'dilek kutusu' adını taşıyan bir tiyatro çalışmamız var. Bu çalışmayı mart ayının başında profesyonel tiyatro sanatçılarının yardımıyla okullarda sahneleyeceğiz” şeklinde konuştu.
İSTANBUL'DAKİ OKULLARDA ŞİDDET
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nca hazırlanan İstanbul Kent Güvenliği Projesi 2, Çalıştay Değerlendirme Raporu'na göre 2006-2007 eğitim-öğretim yılında kentteki okullarda şiddet oranının yüzde 76,7 azaldığına dikkati çeken Özer, şunları söyledi:
“Bunu ben söylemiyorum. Emniyet Genel Müdürlüğü ve üniversitelerde akademisyenlerin çalışmaları sonucu söyleniyor. 2007-2008 döneminde ise geriye kalan kısım yüzde 68 oranında şiddet azaldı. İstanbul'un bütün sorunu şiddet değil, çocukların ve gençlerin hayatını karartan uyuşturucu da var. Türkiye genelinde ve İstanbul'da orta öğretimde uyuşturucu müptelası olan öğrenci sayısı binde 3'tür. Bu rakam korkutucu bir rakam olmamakla birlikte bu çocuklar bizim çocuklarımız.”
Bazı gazetelerdeki “Kentte yapılacak Gençlik Lisesi” ile ilgili haberlere de değinen Özer, “Lise için 1 milyon 175 bin lira para toplandı. Tek kuruşuna ne milli eğitim müdürü ne de müdürlük çalışanlarından biri elini sürdü. Paralar okulların bankaya yatırdığı dekontlar karşılığında milli eğitime geldi. Lisemiz Şişli'deki Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki 6 dönümlük arazide yapılacak” dedi.
Özer, ayrıca Gazze'deki çocuklar için de 39 ilçedeki ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla okullarda başlatılan kampanya kapsamında öğrenciler ve ailelerinin yardımıyla önemli oranda para toplandığını aktardı.
OLİMPİYATLARDA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER
15-21 Ocak tarihlerinde Kazakistan'da düzenlenen “Uluslararası Matematik ve Fizik Olimpiyatları”nde dereceye giren Özel Fatih Fen Lisesi öğrencisi Yasin Ezber, Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Lütfi Aydın, Özel Fatih Fen Lisesi öğrencileri Fatih Erbay ve Mustafa Mete de toplantıya katıldı.
Olimpiyatlarda 3 bronz ve 1 gümüş madalya kazanıldığını anımsatan Özer, bu tablonun İstanbul için gurur verici olduğunu vurguladı.