Veliaht tartışması

Güncelleme Tarihi:

Veliaht tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2001 00:00


Turan YILMAZ / ANKARA - Mustafa KINALI / İSTANBUL
Haberin Devamı

Nakşibendi cemaati, Avustralya'da ölen Prof. Esat Coşan için yas tutarken, yerine kimin geçeceği tartışması da başladı. Coşan'ın yeri için babası, kardeşi, oğlu ve damadının isimleri öne çıkıyor.

Nakşibendi Lideri Prof. Dr. Esat Coşan'ın yerini kimin alacağı tartışması başladı. Coşan'ın liderliğini yaptığı ‘İskenderpaşa Cemaati’nin yeni liderliği için en güçlü aday olarak, ‘Hafız Efendi’ diye tanınan 92 yaşındaki babası Necati Coşan'ın adı geçiyor.

Liderlik için aynı çevrelerde, cemaat içinde büyük saygı duyulan bir isim olarak nitelenen kardeşi Mithat Coşan'ın yanı sıra, oğlu Nurettin Coşan ile damadı Ahmet Dündar'ın adlarından da sözediliyor.

İslamcı çevrelerde, iktidar mücadelesi yaşanacağı vurgulanırken Coşan'ın da kayınpederi Mehmet Zahit Kotku'dan sonra iktidar mücadelesi verdiği konuşuluyor. Coşan'ın, Kotku'nun ölümünden sonra cemaat içinde çok sevilip sayılan Erenköylü Hikmet Efendi ile giriştiği iktidar mücadelesinden galip çıktığını, ancak cemaatinin küçük de olsa bir bölümünün Erenköy'e kaydığı anımsatılan İslamcı çevrelerde, ileriye dönük şu değerlendirmeler de yapılıyor:

‘‘Bu tür cemaat örgütlenmelerinde yeni şeyhin kim olacağı konusunda en önemli kriter, ‘kan bağı'dır. Bu nedenle de tarih boyunca hep şeyhliğin ‘babadan oğula geçmesi' geleneği yürütülmüştür. Coşan ise Kotku'nun oğlu olmaması nedeniyle bu görevi üstlenmiştir. Şimdi de bir geçiş dönemi olarak cemaatin başına babası gelse de, ileride kardeşi, oğlu ve damadı arasında bir iktidar mücadelesinin yaşanmayacağını kimse garanti edemez.’’

Babasına Erbakan Süleymaniye izni vermiş

Esat Coşan'ın nereye gömüleceği belirsizliğini sürdürürken, babası Necati Coşan'ın da, Süleymaniye Camii'nde dünürü, eski Nakşibendi Şeyhi Mehmet Zahid Kotku'nun yanına gömülebilmesi için Necmettin Erbakan’ın başbakanlığı döneminde bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldığı öğrenildi. Aynı yerde eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal ile kardeşi Yusuf Bozkurt Özal da Bakanlar Kurulu kararıyla gömülü.

Ağabey Coşan: Cenazenin gelip gelmeyeceği belli değil

Avustralya'da geçirdiği trafik kazasında ölen Nakşibendi cemaati lideri Prof. Dr. Mahmud Esat Coşan'ın ağabeyi Mithat Coşan, cenazenin Türkiye'ye getirilmesi halinde, izin verilirse Süleymaniye Camii avlusuna gömülebileceğini söyledi.

Başsağlığı dileklerini Esat Coşan'ın 97 yaşınaki babası Hafız Halil Necati Coşan ile ağabeyi Mithat Coşan kabul etti. Baba Coşan ile birlikte evlerinin yakınındaki Aziz Mahmut Hüdai Çilehanesi Mescidi'nde öğle namazını kılan ağabeyi Mithat Coşan, cenazenin nerede gömüleceği ile ilgili olarak da ‘‘Belki bu akşam, (dün akşam) belki yarın (bugün) belli olur’’ dedi. Mithat Coşan, kardeşinin organlarının alınması ile ilgili bir soruya da, ‘‘Bu doğru mu değil mi bilmiyoruz. Organlarının alındığı doğruysa bu hoşumuza gitmiyor. Eğer bu doğru değilse, buraya gelmesinde fayda var. Aile efradı ‘kalsın' derse kalır, gelsin derse gelir’’ diye konuştu.

Mithat Coşan, kardeşinin cenazesinin, hocası Mehmet Zahid Kotku’nun mezarının bulunduğu Süleymaniye Camii'nin bahçesine gömülüp gömülmeyeceği sorusuna da, ‘‘Biliyorsunuz Süleymaniye'ye gömülmek izne tabidir. İzin verilirse olur’’ dedi. Coşan Hürriyet muhabirinin, ‘Resmi makamlara bir başvurunuz oldu mu?’ sorusuna ‘‘Hayır, hiçbir yere başvurumuz olmadı. Politik konuşmuyorum. İşin doğrusu bu’’ yanıtını verdi.

Vasiyetini bilmiyorum

Mithat Coşan, kardeşinin yerine kimin geçeceği yolundaki bir soruya da, ‘‘Hiç bir isim yok. Esat Coşan'ın çalışmalarına devam edilip edilmeyeceği durumu ise, bu konuda kabiliyetli arkadaşlarımız varsa, vasiyeti varsa, ben bilmiyorum. Kendisinin işaret ettiği birisi varsa, bilgimiz yok, vasiyeti varsa, ‘şöyle olsun' diye o yerine getirilir’’ dedi.

28 Şubat yüzünden gitmişti

Fazilet Partisi milletvekilleri Nazlı Ilıcak ile Mehmet Batuk ayrı ayrı başsağlığı dileğine geldiler. Nazlı Ilıcak, Coşan'ın acı bir kayıp olduğunu belirterek, ‘‘Avustralya'ya kendi isteğiyle gitti gibi görünüyor, ama bence zoraki gidişti. Çeşitli baskılar, cemaatler üzerinde insanlara büyük bir baskılar oluyor ve yurtdışına sürüklenmelerine neden oluyor. Gönül ister ki Türkiye bir an önce özgürlükler ülkesi haline gelsin. Kimse düşüncesinden, inançlarından dolayı zor duruma düşmesin. Onun neden gurbete düştüğünü biliyoruz. Zannediyorum 28 Şubat uygulamaları dolayısıyla’’ diye konuştu.

Esad Hoca şeyhimizdi

DEMOKRAT Parti Genel Başkanı Korkut Özal, kendisinin ve ağabeyi 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile birlikte tüm ailesinin Nakşibendi tarikatına mensup olduklarını söyledi. Korkut Özal, ‘‘Esad Hoca bizim şeyhimizdi’’ dedi. Nakşibendi tarikatının lideri Coşan'ın ölümünün ardından, Özal alesinin Nakşibendi olduğu ilk kez aileden birinin ağzından açıklandı. Korkut Özal, ‘‘1957'de Amerika'dan Türkiye'ye geldiğimde, ‘islamı yaşamam gerekir' dedim. Bir eğitime ihtiyacım vardı. Mehmet Zahit Kotku Efendiyi buldum. ‘Ben iyi bir müslüman olmak istiyorum' dedim. O da bana iyi bir ders verdi’’ dedi. Korkut Özal, kendisinden sonra annesi ile başta Turgut Özal olmak üzere tüm ailenin tarikata katıldığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!