Veli Göçer davasında zaman aşımı doluyor

Güncelleme Tarihi:

Veli Göçer davasında zaman aşımı doluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2007 12:53

MARMARA Bölgesi’nde yaptırdığı konutların 17 Ağustos 1999’da meydana gelen deprem felaketinde yıkılması sonucu 167 kişinin ölümünden sorumlu tutulan müteahhit Veli Göçer’in, Yargıtay'da bulunan dosyası 13 gün içinde karara bağlanmazsa zaman aşımına uğrayacak. Depremzedelerin avukatı Filiz Saraç, “Veli Göçer 13 gün sonra serbest kalabilir. Konuyu AİHM’e taşıyacağız” derken, depremzede Salim Çakır, “Göçer, serbest kalırsa 167 canın hesabını kim verecek?” diyerek isyan etti.

Göçer’in dosyası, yeni TCK’ya göre yargılanması ve usül eksiklikleri nedeniyle iki kez yerel mahkemeye iade edilmişti. 7 yıldır süren dava için 41 duruşma yapıldı. Göçer ve ortağı İsmet Kösebalaban, 3 yıldır Konya E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Marmara Depremi’nde Yalova Çınarcık ve Kocatepe Mevkii’nde yaptırdığı konutların yıkılması sonucu 167 kişinin ölümüne neden olmakla suçlanan müteahhit Veli Göçer, güvenlik gerekçesiyle Konya’da yargılandı. Konya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 yıl süren dava sonunda Göçer, ortakları İsmet Kösebalaban, Zafer Coşkun ve oğlu Can Göçer eski TCK’ya göre ‘Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 25’er yıl hapis cezası aldı. Ancak, karar temyiz edildi.

Yargıtay 9’ncu Ceza Dairesi, Haziran 2005’te kararı yeni TCK’ya göre yargılanma yapılması ve ‘Usul noksanlığı’ gerekçesiyle bozdu. Bu tarihten sonra tutuksuz olan Can Göçer ve Zafer Coşkun bir daha yakalanamadı. Tutuklu olan Veli Göçer ve Kösebalaban’ın mahkemedeki iyi halleri nedeniyle cezaları 18 yıl 9’ar aya düşürüldü. Her iki tarafın avukatı da kararı bir kez daha temyiz etti. Yargıtay 9’ncu Ceza Dairesi de 3 ay önce usul eksiklikleri nedeniyle dosyayı ikinci kez Konya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade etti.

ZAMAN AŞIMINA 13 GÜN KALDI

Yerel mahkeme, usül eksikliği uyarasına neden olan sanık avukatlarının temyiz dilekçelerini katılanlara tebliğ ettikten sonra dosyayı Ocak 2007’de yeniden Yargıtay 9’ncu Ceza Dairesi’ne gönderdi. Dosya halen Yargıtay’da karar verilmesini beklerken, depremzedelerin avukatları dava ile ilgili zaman aşamı süresinin 18 Şubat'ta dolacağına dikkat çekti. Avukat Filiz Saraç, “Dava 7 yılı aşkın süredir devam ediyor. Halen bir karar çıkmadı. Zaman aşımı süresinin dolmasına 13 gün kaldı. 13 gün içinde Yargıtay dosyayı karara bağlamazsa, Veli Göçer ile ortağı İsmet Kösebalaban, cezadan kurtulmuş olacak. Böylece 167 kişinin ölümünden sorumlu tutulan sanıklar cezaevinden çıkacak. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma ilkesine tamamen aykırı. Biz daha önce dava süresinin 5 yılı geçmesi nedeniyle AİHM’ne başvuruda bulumuştuk. Eğer dava zaman aşımına uğrarsa hakkımızı AİHM’de arayacağız” dedi.

DEPREMZEDELER İSYAN ETTİ

Depremde Veli Göçer'in yaptığı evde 7 yaşındaki oğlu Can’ı kaybeden Salim Çakır, “7 yılı aşkın süredir devam eden dava için 41 duruşma yapıldı. Yıllarca duruşmalara gidip geldik. Oğlum, yıllardır gözümün önünden gitmiyor. Her gün içim parçalanıyor. Oğlum’un katili Veli Göçer’dir. Serbest kalırsa 167 canın hesabını kim verecek” diyerek isyan etti. Depremzede Mustafa Ergüden de, “Göçer, zaman aşamından faydalanır ve cezaevinden çıkarsa, Türk adaleti büyük yara alır” dedi.

Veli Göçer’in avukatı Abdülkadir Çiçek ise, davanın Yargıtay’da duruşmalı olarak görülmesi talebinden bulunduklarını ancak henüz duruşma gününü belirten tebliğin kendilerine ulaşmadığını belirterek, “Yasaya göre Veli Göçer davasının zaman aşımı süresi 18 Şubat 2007’de doluyor. Yargıtay teamüller gereği davayı duruşmalı yapmak zorunda. Normal şartlarda duruşma günü taraflara en az 1 ay önceden bildirilir. Ancak bize duruşma gününü bildiren bir tebligat gelmedi” diye konuştu

“VELİ GÖÇER'E FAZLA CEZA VERİLDİ”

Emsal davalarda yargılananların alt sınırdan ceza almasına rağmen Veli Göçer’in en üst sınırdan cezalandırıldığını belirten Avukat Çiçek, “Yalova’da 300 kişinin öldüğü Yüksel Sitesi’nin sorumlularına 1 yıl 8 ay hapis ceza verildi ve bu cezalar da ertelendi. Yargıtay da bu kararı onadı. Ancak Veli Göçer, yasanın en üst sınırından ceza aldığı gibi bir de parsel hesabı yapılıp cezası 5’e katlandı. Bu uygulamanın benzer bir örneği daha yok. Veli Göçer ile diğer müteahhitler arasında statü farkı mı var?” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!