Güncelleme Tarihi:
Teklifin Meclis Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerine yarın başlanacak. Yeni düzenleme yasalaşırsa, ‘kınama’ cezaları sadece kâğıt üstünde kalmayacak. Kınama alan milletvekilinin maaşının üçte biri (bugünkü miktarla 6 bin lira) kesilecek. ‘Geçici çıkarma’ olan 3 birleşim yasaklama cezasının karşılığında da maaşlarının üçte ikisi oranında (12 bin lira) para cezası uygulanacak. CHP’nin protestolarda sık kullandığı döviz, pankart gibi görsel malzemeler ‘kınama’ kapsamına alınıyor. Bu malzemeler, ‘çalışma düzeni ve huzurunu bozucu materyal’ kabul edilecek. Yeni uygulamada, hakaret eden milletvekilinin maaşından 6 bin lira kesinti de olacak. Oturumu yöneten başkanvekiline veya Başkanlık Divanı üyelerine küfür eden veya tehditte bulunan milletvekili 3 birleşim yasaklanacak, maaşından da 12 bin lira ceza kesilecek. Yumruk atma, tokat atma, saçından çekme, tekmeleme gibi fiili saldırılar ise ‘ağır ceza’ kapsamına alındı.
SİLAHA KADEMELİ SINIR
Vekillerin silahla dolaşmasıyla ilgili rahatsızlığa karşı kademeli ceza öngörüldü. TBMM yerleşkesinde silahlı dolaşan vekil kınama cezası alacak, maaşından 6 bin lira kesilecek. Genel Kurul’a giren vekilin cezası ise geçici çıkarmaya dönüşecek, para cezası 12 bin lirayı bulacak.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMASI
İÇTÜZÜK teklifine göre, Meclis kürsüsünden, 1915 olaylarıyla ilgili ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanan veya Türkiye’nin bir bölgesiyle ilgili ‘Kürdistan’, ‘Kürt illeri’ gibi tanımlamalar yapan milletvekilleri 3 birleşim yasaklanma ve maaşından 12 bin lira kesintiyle cezalandırılacak. Bu yasak, “Türk milletinin tarihi ve ortak geçmişine yönelik hakaret ve ithamlar”, “Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapısı ve yerleşim birimlerine ilişkin Anayasa ve kanunlara aykırı isim ve sıfatlar kullanmak” ifadeleriyle düzenleniyor. Teklifteki hükümler, ifade özgürlüğü tartışmasına neden oldu. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “Meclis’te ifade özgürlüğünün tamamen yok edilmesi ve çoğunluk tahakkümünün yasallaşmasının adımıdır” dedi.