Vejetaryenlerin kalp krizi riski düÅŸük

Güncelleme Tarihi:

Vejetaryenlerin kalp krizi riski düşük
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 00:00

Karadeniz Teknik Ãœniversitesi (KTÃœ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Doç. Dr. Fahri Özcan, vejetaryenlerde kalp krizi riskinin, diÄŸerlerine göre çok daha düşük olduÄŸunu belirtti.Özcan, vejetaryen beslenmenin insan saÄŸlığı açısından faydalı ve uyulması keyifli bir yöntem olduÄŸunu söyledi.   Vejetaryenlerin et, balık ve kümes hayvanlarını yemediÄŸini ifade eden Özcan, süt ve süt ürünleri yiyenlere laktik vejetaryen, bunlarla birlikte yumurta yiyenlere ovo-laktik vejetaryen, hiçbir hayvansal gıdayı yemeyenlere ise vegan denildiÄŸini kaydetti.   Vejetaryenlerin kolesterol seviyesinin düşük olduÄŸunu ifade eden Özcan, ''Kolesterol et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur.  Vejetaryenlerin yediÄŸi yemeklerde ise doymuÅŸ yaÄŸ asiti ya hiçyok, ya da çok düşük seviyededir. Bu nedenle vejetaryenlerde kalp krizi riski çok daha düşüktür'' diye konuÅŸtu.   Yapılan araÅŸtırmalarda vejetaryen diyetle alınan proteinin birçok avantajı olduÄŸunun anlaşıldığını belirten Özcan, şöyle devam etti:   ''AraÅŸtırmalar, proteini sadece bitkisel kaynaklardan almanın, alınan yaÄŸ miktarı ve türü deÄŸiÅŸmese bile kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğünü göstermiÅŸtir. Düşük yaÄŸ seviyeli vejetaryen diyetin, diÄŸer beslenme alışkanlıklarına açık bir üstünlüğü olduÄŸu yine bu araÅŸtırmalarda ortaya konulmuÅŸtur.  Özellikle 40 yaÅŸ ve üstündekilere kırmızı et yemeleri kesinlikle önerilmiyor. Ailelerinde kalp hastası bulunanlar, bu konuda çok daha fazla dikkat etmelidir.''       YÃœKSEK TANSÄ°YONDAN KORUNMAK İÇİN Vejetaryen beslenenlerin tansiyonlarının diÄŸerlerine oranla daha düşük olduÄŸunu belirten Özcan, ''Yüksek tansiyondan korunmak için kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. AraÅŸtırmalar, vejetaryen diyete et eklenince tansiyonun hızla yükseldiÄŸini ortaya koymuÅŸtur.  Vejetaryen beslenme, günlük diyetteki sodyum miktarını azaltmanın yanı sıra yüksek tansiyonla mücadeleye de destek olmaktadır. Yüksek tansiyon hastası birçok kiÅŸi, vejetaryen diyeti tercih ettiÄŸi takdirde tansiyon ilacına ihtiyaç duymamakta'' dedi.       BESLENME VE KANSER...     Vejetaryen beslenmenin kanseri önleyici etkilerinin de bulunduÄŸunu kaydeden Özcan, ''Vejetaryen beslenmenin bazı kanser türlerini önleyici etkisi var. Yapılan araÅŸtırmalar, bitkisel beslenme alışkanlıklarının yaygın olduÄŸu ülkelerde göğüs ve kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin çarpıcı ÅŸekilde düştüğünü göstermiÅŸtir'' diye konuÅŸtu.   Şeker hastalarında, çeÅŸitli kalp hastalıkları görülme ihtimalinin yüksek olduÄŸunu ifade eden Özcan, bu hastaların yaÄŸdan ve kolesterolden kaçınması gerektiÄŸini, bunun için en uygun beslenme ÅŸeklinin ise vejetaryen beslenme olduÄŸunu kaydetti.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!