Vedat Kosal’a, sadece sağ eliyle çalabileceği beste

Güncelleme Tarihi:

Vedat Kosal’a, sadece sağ eliyle çalabileceği beste
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir süre önce Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından ameliyatla beynindeki tümör alınan ve tedavisi Münih'te süren ünlü piyanist için sadece sağ elini kullanarak çalabileceği beste hazırlanıyor.

ÜNLÜ beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından bir süre önce ameliyat edilen piyanist Vedat Kosal için Türk ve Avrupalı müzikseverler seferber oldu. Saksonya Prensesi Maria-Josefa von Sachsen sanatçımız için sadece sağ el ağırlıklı olarak çalınabilecek besteler hazırlamaları için iki ünlü besteciyi görevlendirdi.

Beynindeki tümör alınan ancak sol tarafındaki kısmi felç devam eden Kosal'ın Münih Schwabing Hastahanesi'ndeki tedavisi sürüyor.

Ünlü Amerikalı besteci Gloria Coaster ve Romanya asıllı besteci Violeta Dinescu, Kosal'a sağ el bestesi hazırlamak için yoğun çalışma başlattı. Öte yandan Türkiye'den besteci Aydın Karlıbel yazdığı sağ el piyano konçertosunu sanatçıya gönderirken, Babür Tongur'un da bu konuda çalışmalara başladığı bildirildi.

STRAUSS DA BESTELEMİŞ

Dünya müzik tarihinde ilk kez sağ el için beste hazırlanırken; sol el için bir çok ünlü besteci eserler vermiş. Bunlardan en ünlüsü Birinci Dünya Savaşı'nda sağ kolu kopan piyanist Paul Witgenstein için arkadaşı Richard Strauss'un hazırladığı besteler olmuş.

KOSAL’IN YARDIM CD'Sİ

Ameliyat sonrası Münih'te ışın tedavisi yapılmakta olan Vedat Kosal'ın önümüzdeki günlerde kemoterapiye başlayacağı açıklandı. Oldukça pahalı olan tedavi giderlerini karşılamakta zorlanan sanatçıyı sevenlerin, önümüzdeki günlerde Cemal Reşit Bey, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygın, Hasan Ferid Alnar ve Necip Kazım Akses'in eserlerinin bulunduğu CD'sini piyasaya sürme çalışmalarına başlayacakları öğrenildi. CD'lerin geliri sanatçının tedavi giderlerinin karşılanmasında kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!