Vedat Aydın cinayetinde 20 yıl sonra teşhis çalışması

Güncelleme Tarihi:

Vedat Aydın cinayetinde 20 yıl sonra teşhis çalışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2011 11:48

DİYARBAKIR’ da, 20 yıl önce evinden alındıktan sonra cesedi Elazığ’ın Maden İlçesi yakınlarında bulunan kapatılan HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayetiyle ilgili 20 yıl sonra Emniyet Müdürlüğünde fotoğraflarla teşhis yapıldı.

Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın’a, kocasının kaçırıldığı günün yıldönümünde 20 yıl önceki cinayete karışmış olabileceği gerekçesiyle 7 kişinin fotoğrafları gösterildi. Fotoğrafların yeni olduğunu ve teşhis yapmasının mümkün olmadığını belirten Şükran Aydın, "Ben 20 yıl önce polise 3 kişinin eşkalini vermiştim. Ama 20 yıl sonra sadece 2’sinin robot resimlerinin çizildiğini gördüm. Eli telsizli kişinin robot resmi yoktu. Ben sonradan basında çıkan fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla robot resmi çizilmeyen kişiyi Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a benzetmiştim" dedi.

Diyarbakır’da 5 Temmuz 1991 yılında evinden alındıktan 2 gün sonra cesedi Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarında bulunan kapatılan HEP’in İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti ile ilgili eşine 20 yıl sonra Emniyet Müdürlüğünde fotoğraflarla teşhis yaptırıldı. Eşinin kaçırılmasının yıldönümü olan 5 Temmuz’da Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine çağrılan Şükran Aydın’a, 20 yıl önceki cinayete karışmış olabilecekleri gerekçesiyle 7 kişinin fotoğrafları gösterildi.

Şükran Aydın, olayın üzerinden 20 yıl geçmiş ve fotoğrafların yeni çekilmiş olması nedeniyle teşhis yapamadı. Teşhis sırasında Cumhuriyet savcısının hazır bulunduğu belirtildi. Şükran Aydın, teşhis sırasında bazı ilginç detaylarında ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"3 KİŞİNİN EŞKALİNİ VERMİŞTİM, 2 ROBOT RESİM ÇİZİLMİŞ"

"Ben 20 yıl önce eşim Vedat Aydın’ı gelip evden alan ve elinde telsiz olan biri olmak üzere 3 kişinin eşkalini verdim. Ama 20 yıl sonra gördüm ki, sadece 2 kişinin robot resimleri çizilmiş ve eli telsizli dediğim kişinin robot resminin çizilmediğini gördüm. Bana sadece 2 kişinin eşkalini verdiğimi söylediler. Ama, ben 3 kişinin eşkalini verdiğimden emindim. Bilinçli olarak o zaman elinde telsiz olan ve bütün detaylarını verdiğim kişinin robot resmi çizilmemiş. Elinde telsiz olan ve robot resmi çizilmeyen kişinin sonra gazetelerde çıkan fotoğraflardan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a benzettim. Ben, cinayeti işleyenlerin yanı sıra o dönemdeki Başbakan, İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Vali ve Jandarma komutanı dahil olmak üzere herkesten şikayetçi olduğumu söyledim."

"YAKALAMA KARARI ÇIKARTILMIŞ, ZAMAN AŞIMI ORTADAN KALKTI"

Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın, Vedat Aydın cinayeti ile ilgili zaman aşımı sorununun ortadan kalktığını da belirterek, "Savcılıktan aldığım bilgiye göre cinayet ile ilgili 2 kişi için yakalama kararı çıkartıldığı için zaman aşımı sorunu ortadan kalkmış. Soruşturmasının sürdüğünü söylediler. Bana Emniyette fotoğraflarını gösterdikleri kişilerin resmi personel mi yoksa itirafçılar mı olduğunu da söylemediler" diye konuştu.

VEDAT AYDIN KİMDİR?

1953’te Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bismil’de yaptı. 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. 12 Eylül askeri darbe döneminde tutuklanıp 4 yıl hapis yattı. Bir grup Kürt aydını ile birlikte İnsan Hakları Derneği’ni kurmak için çalışma başlattı. 1990 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’na seçildi. Çalışmaları süresince defalarca gözaltına alındı. 28 Ekim 1990 tarihinde İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı. Duruşmada, Türkçe konuşmayı reddetti. Birkaç ay sonra tahliye olan Aydın, 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanlığı’na seçildi. 1991 yılı Haziran ayında yapılan HEP Diyarbakır İl Kongresi’nde başkanlığa seçilen Aydın, 5 Temmuz’da evinden gözaltına alındı, 7 Temmuz’da cesedi bulundu. Aydın’ın cenazesi sırasında çıkan olaylarda 12 kişi yaşamını yitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!