Veda rekorla geliyor

Güncelleme Tarihi:

Veda rekorla geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2010 12:46

Senaryo yazarlığını, yönetmenliğini ve müziklerini Zülfü Livaneli'nin yaptığı, Atatürk'ün hayat hikayesini anlatan Veda filmi tamamen yerli sermaye ile ve titiz bir prodüksiyon çalışmasıyla çekildi.

Haberin Devamı

VEDA FİLMİNDEN GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

VEDA FİLMİNİN FRAGMANI -  WEB TV

Konusu ile olduğu kadar çekim teknikleri, makyaj ekibi ve oyuncularıyla da dikkat çeken film için 12 bin parça kostüm toparlandı ve 4 bin kişi giydirildi.

Atatürk'ü yaveri Salih Bozok'un gözünden anlatan filmde Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert, Ezgi Mola, Özge Özpirinççi, Burhan Güven ve Melahat Abbasova rol aldı.

Veda rekorla geliyor

Konusu;

Atatürk ve Salih Bozok'un Selanik'te çocukluktan başlayan ve Cumhuriyet ile birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyerek devam eden yarım asırlık dostluğu anlatılıyor. Senaryo çalışması üç yıl süren filmin 27 Ekim'de başlayan çekimleri, yedi haftada tamamlandı.

Haberin Devamı

Ata'nın ölümünden sonra intihara teşebbüs

Selanik'te 1881 yılında doğan Salih Bozok, Mustafa Kemal'in mahalle ve okuldan arkadaşıydı. Harp okulunu aynı yıl bitirdiler. Salih Efendi jandarma sınıfına seçildi, Mustafa Kemal ise akademiye devam ederek kurmay oldu.

Mustafa Kemal, milli mücadeleyi başlatmak üzere Anadolu'ya geçmeden önce ve Suriye Cephesi'nde bulunduğu sırada Salih Efendi'yi başyaver olarak yanına getirtti. Sürekli beraberlik böyle başladı.

Bozok, Mustafa Kemal Meclis Başkanı iken Meclis Başkanlığı Yaverliği, Mustafa Kemal Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanlığı Yaverliği yaptı.
Bozok, Atatürk'ün ölümü üzere “Başkomutan yaversiz gidemez!” diyerek uzun süredir planladığı gibi kalbine kurşun sıkarak intihara teşebbüs etti, ancak Atatürk'ün başında bulunan doktorların anında müdahalesi ile kurtarıldı.

Salih Bozok, yarbaylıktan emekliye ayrıldıktan ve TBMM 2. dönemde (o dönemdeki adı Bozok olan Yozgat'tan) milletvekili seçildikten sonra da Mustafa Kemal'in yakınında kaldı. 1939 yılına kadar Yozgat ve en son olarak Bilecik milletvekilliği yaptı.

İş Bankasının da kurucuları arasında yer alan Bozok, sağlık durumundan şikayet ederek milletvekilliğinden istifa etti ve yerleştiği Yalova'da 1941 yılında öldü.

Haberin Devamı

Prodüksiyon Notları

* Kumaşlar, Hatay ve Suriye’den temin edildi.

* Kostümler, iki kamyon ile İzmir’e taşındı.

* 12 bin parça kostüm kombinlenerek kullanıldığında, 4 bin kişi giydirildi.

* Bedevi kostümleri için Mardin ve Suriye’den arşiv fotoğrafları temin edildi.

* Fikriye Hanım’ın etek boyu Doğu’yu temsil ettiği için uzun, Latife Hanım’ınki Batı’yı temsil ettiği için kısa tutuldu.

* Latife Hanım ve Fikriye Hanım için dönemine uygun dantel eldivenler ördürüldü, kostüm renkleri pudra tonlarında boyatıldı.

* Fikriye Hanım için somon ve gri tonları, Latife Hanım içinse leylak, ekru, vizon ve mint tonları kullanıldı.

* Cumhuriyet’in ilanından sonraki Mustafa Kemal’in sivil kıyafetleri için mavi tonları tercih edildi.

Haberin Devamı

* Kostümlerin genelinde kahve, toprak ve haki tonları kullanıldı.

* 1200 Kg. makyaj malzemesi getirildi ve 2 mobil kuaför, makyaj salonu, bir adette makyaj laboratuvarı oluşturuldu.

* Gerçek saçtan 150 peruk yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!