Vecd ne demek? Vecd nedir? Vecd TDK kelime anlamı

Güncelleme Tarihi:

Vecd ne demek Vecd nedir Vecd TDK kelime anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2020 14:51

Arapça bir sözcük olan vecd, Türkçede yüzyıllardır kullanım alanı bulmaktadır. Vecd, anlam olarak büyük bir coşku halini ifade etmektedir. Aynı zamanda çeşitli edebi metinlerde birçok anlamda kullanılır. Vecd sözcüğü anlamları, kullanım koşulları hakkında tüm bilgileri derledik.

Haberin Devamı

Sözcüğün en yaygın anlamı, büyük bir heyecan ve coşku halidir.

Vecd Ne Demek?

Vecd sözcüğü kimi yerlerde aşk ve aşktan gelen coşkunluk anlamında kullanılmaktadır. Bu aşk, tasavvuf edebiyatına göre ilahi aşk olarak nitelenir.

Vecd ile anlatılmak istenen, ilahi aşktan gelen heyecandır. Kişi bu heyecana kapılarak kendisini unutacak durumda coşkulu olabilir. Bu bilgilerden hareketle vecd, tasavvuf felsefesinde önemli bir kavramdır.

Vecd Nedir?

Vecd sözcüğü, cümle içerisinde eylem olarak da kullanılabilir. Vecde kapılmak şeklinde kullanılan sözcük, birçok manaya gelir. Bir şeyin etkisine kapılmak, etkilenmek, büyülenmek gibi anlamlar bu ifadenin açıklamasıdır.

Vecd ifadesi ile kişinin kapıldığı büyük ve tutkulu duygular kastedilmektedir. Bu duygular aşk, aşkla gelen bütünleşme, kendinden geçme hallerine işaret etmektedir. Vecd, kişinin iradesinin yok olduğu bir cezbe halidir.

Vecd TDK Kelime Anlamı

Haberin Devamı

Yüzyıllardır dilimizde kullanılan vecd sözcüğü TDK tarafından da açıklanmaktadır. TDK sözlüğünde kelimenin anlamına yer verilmektedir. Bu sözlükte kelime vecde gelmek, vecde kapılmak biçiminde ele alınmıştır. Sözcüğün açıklamaları "coşmak, kendinden geçmek" şeklinde yapılmaktadır.

Vecd sözcüğü dilimizde verilen birçok edebi eserde geçmektedir. Bunların en ünlüsü Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı dizeleridir. Eserde vecd, "O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım." biçiminde kullanılmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!