Ve teknoloji en güzel mücevherleri yarattı

Güncelleme Tarihi:

Ve teknoloji en güzel mücevherleri yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

Küçücük bir mücevherin çizimle başlayan tasarım aşamasından vitrindeki yerini almasına kadar işleyen süreçte teknolojinin büyük payı var. Bu süreci yerinde izlemek için ünlü mücevher markası Glitz’in ana firması Baymonte’nin fabrikasını ziyaret ettik. İşte aşama aşama mücevher üretimi...

1 El çizimi

Baymonte tasarım ekibi, özgün tasarımlarını ya da istenen bir tasarımı kağıda aktarıyor. Bu, aynı zamanda mücevherin son halinin kağıt üzerindeki birebir kopyası.

2 Bilgisayara aktarım

Elde çizilen tasarımlar, ustalar eşliğinde tasarımcılar tarafından bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bilgisayar çizimlerinde, mücevher tasarımı için özel olarak üretilmiş üç boyutlu çalışmaya izin veren bir yazılım kullanılıyor. Bu yazılım, süreci hızlandıran güçlü form modelleme araçlarına sahip.

3 3B model hazırlama

3 boyutlu yazıcı, bilgisayarda oluşturulan CAD dosyalarını gerçek 3 boyutlu modellere hızlı ve hassas şekilde çevirerek süreyi kısaltıyor, konsept tasarımının bir adım sonrasına geçerek kalıp üretimine hazır örnekler üretilmesini sağlıyor.

4 Mum basımı ve döküme hazırlama

Parçalar, kalıplardan çıkarıldıktan sonra, plastik oyun hamurunu andıran bir madde ile makinelerde çoğaltılıyor. Buna "mum basımı" deniyor. Bu aşamadan itibaren her bir parçaya bir barkod numarası verilerek son aşamaya kadar takip ediliyor. Mum parçalar, kalıplanarak alçılanmak üzere "ağaç" üzerinde toplanıyor yani derecelere diziliyor.

5 Alçılama ve pişirme

Alçılama ünitesinden gelen dereceler, alçı pişirme fırınında pişirilerek döküm yapma haline getiriliyor. Pişirmede kullanılan fırınlar bilgisayar tarafından kontrol ediliyor ve pişirilecek ürünün özelliğine göre, önceden yüklenen programlardan uygun olan seçiliyor.

6 Döküm aşaması

Döküm, fırınlarda pişirilerek hazırlanan alçılı derecelerin son aşaması. Çift vakum odasına sahip olan döküm makinesi hem altın erirken içerisine oksijen girişini engelliyor hem de erimiş haldeki altının içinde oluşan zararlı gazların temizlenmesini sağlıyor.

7 Lazer teknolojisiyle kaynak

Altın parçalar, mücevher sektörü için geliştirilmiş özel bir makinede kaynaklanıyor. Makine, kolay kullanımı ve lazer nokta kaynak yapabilmesi sayesinde ürünlerin kalite standartlarını bir adım öteye taşıyor. Lazer teknolojisi, döküm
/images/100/0x0/55eb3571f018fbb8f8b26a8f
esnasında doğan sorunların giderilmesini ve çok hassas birleşim noktalarına erişebilmeyi sağlıyor.

8 Muhteşem final

Ortaya çıkan bu değerli eser, teknoloji destekli el işçiliğinin en güzel örneklerinden.

Dünya’nın sırrı elmasla çözüldü

Dünya’nın okyanussal yerkabuğu, milyarlarca yıldır bir çevrim içinde sabit ve sürekli olarak yenileniyor. Zaman içerisinde kireçtaşı gibi karbonat minerallere dönüşmek üzere deniz suyuyla reaksiyona giriyor. Bu karbonat mineraller magmayı çevreleyen yerkabuğu materyalinin ergime noktasını düşürmek gibi bir etkide bulunuyor. Bu eriyiğin yerkabuğuna ait ’aroma’yı taşıyan elemanlarla yüklendiği teorisi Brezilyalı bilim adamlarının Brezilya’nın Juina bölgesindeki elmasları incelemesi sonucu kanıtlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!