Ve Nazi gelini hesap veriyor

Güncelleme Tarihi:

Ve Nazi gelini hesap veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2013 00:00

Almanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’nün (NSU) sağ kalan tek üyesi olan ‘Nazi gelini’ lakaplı Beate Zschaepe’nin (38) yargılanması yarın Münih’te başlıyor.

Haberin Devamı

İşte, hayat dolu bir genç kızdan, Almanya tarihinin en nefret edilen karakterlerinden birine dönüşen Zschaepe ve ‘Dönerci cinayetleri’ diye anılan saldırıların anatomisi.

Beate Zschape:

1975 yılında o zamanlar Doğu Almanya olan Jena’da doğdu. Annesi, Romanya’da diş hekimliği okuyan 22 yaşındaki bir genç kadındı. Romanyalı babası 2000 yılında ölene kadar Beate’yi hiç kabul etmedi. Annesinin yanına gidip gelse de daha çok anneannesiyle büyüdü Beate.

Uwe Mundlos:

O da Beate gibi Jena’da dünyaya geldi. 1977 doğumluydu. Bir enformatik profesörünün oğluydu. Kafası zehir gibi matematiğe çalışırdı. İlk gençlik yılları, kendisinden iki yaş büyük olan felçli doğmuş ağabeyinin bakımını paylaşmakla geçti.

Uwe Böhnhardt:

NSU hücresinin en genç üyesiydi. O da Jenalıydı. Sorunlu bir çocuktu. Hırsızlık, otomobil gaspı gibi suçlardan ıslahevine düşmüştü. İki Almanya’nın birleşmesiyle aşırı sağcı NPD’ye sempati duydu. Irkçılığa varan bir yabancı karşıtlığı vardı.

Tanışma:

Üç kişilik çekirdek hücreyi bir araya getiren ise Jena’daki Winzerclub’tı. İlk kez 1993 yılında tanıştılar. Beate’nin ikisiyle de ilişkisi oldu. Batı Almanya’dan aşırı milliyetçi grupların, Doğulularla irtibata geçtiği dönemdi.  1990’lı yıllarda bölgede yaşanan saldırılardan aşırı sağcılar
suçlanıyordu.

İlk saldırı:

Üçlü ilk eylemini ocak 1998’de Jena kentindeki Tiyatro Meydanı’nda 10 gramlık TNT patlatarak gerçekleştirdi. Ölen ya da yaralananın olmadığı olaydan sonra istihbarat birimleri 26 Ocak 1998’de TNT ve bazı diğer mühimmatların saklandığı garaja baskın düzenledi. Bu olaydan sonra grup yeraltına indi.
m Banka soygunları: Bu dönemde izini kaybettiren grup, banka soygunlarına başladı. 1998 yılında Mundlos ve Böhnhardt, bir banka soyup 30 bin mark ile birlikte kaçtı. Yakalana kadar bu türden bir düzineden fazla eylem gerçekleştirdiler.

İlk kurban:

İlk kurbanları Türk çiçekçi Enver Şimşek’ti. 38 yaşındaki Türk esnaf, Nürnberg’te o gün işe gelemeyen arkadaşı yerine çalışıyordu. Saldırıda ağır yaralanan Şimşek, iki gün sonra hastanede öldü. NSU hücresi, 4 Kasım 2011 tarihinde yakayı ele verene kadar 8 Türk, bir Yunan esnaf ile bir Alman polisi öldürdü. Bir bankayı soyduktan sonra köşeye sıkışıp yaşadıkları karavanı ateşe veren örgütün iki erkek örgüt üyesi intihar etti. 6 saat sonra Zwickau’da yaşadığı evi kundaklayan Beate Zschaepe’nin intihar eden iki adamın, işbirlikçisi olduğu
ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Pranga takılacak

Örgütün sağ kalan tek üyesi olan Beate Zschaepe, suçların büyük bir kısmı Bavyera’da işlendiği için Münih’te yargılanacak. Sanık, öldürme kastiyle ağır kundaklama, iki silahlı saldırı, 15 silahlı soygunla itham ediliyor. Zschaepe’yi daha önce mafya üyeleri, yolsuz yöneticiler, İslamcı militanlar olmak üzere çeşitli sanıkları savunan üç kişilik bir avukat ekibi temsil ediyor. Avukatlarından Anja Sturm, sanığın ruh halinin nasıl olduğuna dair soruya şu yanıtı veriyor; “Her sanıkta olduğu gibi, mahkeme öncesinde gerilim artar. Ruh hali, umut ve çaresizlik arasında gidip gelir” dedi.
Beate, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin A101 numaralı salonunda yargılanacak.  Sanık mahkemeye elleri ve ayakları zincirli getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!