Güncelleme Tarihi:
Düzenleme tartışılırken, bazı hukukçular, “Türk vatandaşlığından çıkarılanlar vatansız olur, başka ülke vatandaşlığına geçişleri kolaylaşır, iadeleri güçleşir” uyarısında bulundular. Adalet Bakanlığı kaynakları ise Hürriyet’e, başta ABD olmak üzere birçok ülkenin Türkiye’de suç işleyen kendi vatandaşlarını bile iade ettiğini belirterek, “FETÖ ya da başka bir terör örgütü üyeliği” ve “darbeye teşebbüs” suçundan kaçakların Türk vatandaşlığından çıkarılmasının, uluslararası sözleşmeler ışığında sorun yaratmayacağını ve iadelerini güçleştirmeyeceğini savundular. Hukukçuların görüşleri özetle şöyle:
KHK İLE DÜZENLENEMEZ
Metin Feyzioğlu (Türkiye Barolar Birliği Başkanı): “Uluslararası hukukta kural, kimsenin vatansız bırakılmamasıdır. Bu kişiler vatandaşlıktan çıkarılırsa sığındıkları devletlerin vatandaşlığını kolayca kazanacaklardır. Uluslararası ceza hukukunda bir diğer ilke ise vatandaşın kural olarak yabancı bir ülkeye iade edilmemesidir. Şu halde Türkiye’nin vatandaşlıktan attığı ve yabancı bir ülkenin vatandaşlığa aldığı kişilerin Türkiye’ye iadesi mümkün olmayacaktır. Bu düzenlemeyi yapanlar, sanki iadeyi engellemek ister gibi davranmışlar. Sadece mal varlıklarına el koymuş olurlar. Bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılması da Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenemez. Bu yönüyle de çıkarılan KHK kesinlikle Anayasa’ya aykırıdır. KHK ile vatandaşın internette hangi hesaba girdiği, hangi sosyal medya hesabını kullandığını kolluk görebilecek. Daha önce Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu konuda iptal kararı var. Düzenleme AYM’nin iptal kararlarına aykırı.”
ANAYASA’YA AYKIRI
Doç. Dr. Devrim Güngör (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi): Öncelikle bu düzenleme, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda etkisini OHAL sonrasında da sürdürecek bir değişiklik yaptığı için Anayasa’ya uygun değildir. Kişinin bir suçtan şüpheli veya sanık olması suçlu olduğu anlamına gelmediğinden, vatandaşlığın kaybettirilmesi gibi geçici nitelikte olmayan bir karar verilmesi, koruma tedbirlerinin kalıcı bir etki doğurmaması şeklindeki temel ilkeye aykırıdır. Kanunda söz konusu suçlardan mahkûm olanlar için bile vatandaşlığın kaybettirilmesi şeklinde bir yaptırım öngörülmezken bu suçlardan şüpheli-sanık olanlar için bunun düşünülmesi, kendi içinde çelişkidir.”