Umut ERDEM/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2009 00:00
Yılmaz Güney'in, 1993'te Türk vatandaşlığına iade edildiğinden eşinin haberi olmadığı ortaya çıktı.
Yılmaz Güney'in, ölümünden 9 sene sonra 1993'te Türk vatandaşlığına iade edildiğine ilişkin İçişleri Bakanlığı kayıtlarından eşi Fatoş Güney Pütün'ün haberi olmadığı ortaya çıktı.
Bakanlık yetkilileri, sanatçının, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 25. maddesine eklenen (g) bendiyle, Bakanlar Kurulu'nun 6 Aralık 1982 tarihli kararıyla vatandaşlıktan çıkarıldığını, 13 Nisan 1993'te ise bendin iptal edilerek, nüfus kütüklerindeki kaydının canlandırıldığını iddia ettiler. 9 Eylül 1994'te ise ölüm kaydının işlendiği kaydedildi. Bu durumda bakanlık, 1984 yılında ölen Yılmaz Güney'in nüfus kaydını ölümünden 9 yıl sonra canlandırdı. Güney'in "ölüm kaydı" ise kütüğüne, ölümünden 10 yıl, "kaydın canlandırılmasından" 1.5 yıl sonra işlenebildi.
Karardan haberi olmadığını belirten Fatoş Güney Pütün ise şunları söyledi:
"Sanırım kanun değiştiği için otomatik olarak vatandaşlığa geçmiş olabilir. Bu da ne derece geçerlidir bilemiyorum. Sonuçta Yılmaz Güney için özel bir şey yapılmamış. Vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra çok ağlamıştı. Ölümünden önce böyle bir duygu yaşattıkları için benim içimde bir ukdedir. Hiçbir zaman affetmiyorum. 'Bu bana yapılır mı' demişti. Çünkü ülkesini ve insanını çok seven, bütün hayatını onların kurtuluşuna adayan bir kişi olarak gücüne gitmişti. Esas önemli olan Türkiye
sinema tarihinin mirası olan 104 filmin kaybı. Esas utanç bu."