Vanya Dayı

Güncelleme Tarihi:

Vanya Dayı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2010 16:12

Tiyatro Pera Eren Uluergüven Sahnesi
25.12.2010
20:00

Haberin Devamı

NE KADAR: Tam: 28,50 TL, Öğrenci: 18,50 TL

Tiyatro Pera Anton Çehov’un “Vanya Dayı” Oyunuyla Ekim Ayında perdelerini açacak.
  
Klasik bir başyapıt olan Rus yazar Anton Çehov’un yazdığı Nesrin Kazankaya’nın çevirip yönettiği“Vanya Dayı”adlı oyunu, Ekim ayında izleyicilerle buluşuyor. 17.Uluslararası 2010 Tiyatro Festivali’nde sergilenen oyunun dramaturgisi Şafak Eruyar’a, ışık tasarımı Yüksel Aymaz’a, dekoru Başak Özdoğan’a, kostümü Fatma Öztürk Dönmez’e, müzik yönetmenliği Ezgi Kasapoğlu’na, nota yazımı Emil Tan Erten’e ait. Oyunda görev alan sanatçılar: Levend Öktem, Selçuk Yöntem, Can Kolukısa, Nesrin Kazankaya, Linda Çandır, Aysan Sümercan, İlker Yiğen, Zeynep Özden, Volkan Aktan, Ömer İvedi, Oğuz Turgutgenç.

“Vanya Dayı”, 1900’lü yılların Rusya’sında bir köy çiftlik evi yaşantısını yansıtır. Emekli profesör Serebryakov genç ve güzel karısı Yelena'yla dinlenmek üzere ölmüş eski karısından miras kalan çiftlik evlerine gelirler. Serebryakov yaşlı, hasta ve çevresiyle iletişim kurmada mesafeli bir bilim adamıdır. Profesörün eski karısının erkek kardeşi olan Vanya, annesi Mariya, yeğeni Sonya ve dadı Marina ile birlikte çiftlikte yaşamaktadır. Vanya, hayatını çiftliğin idaresine adamış ve çiftliğin gelirine dokunmaksızın bir ideal uğruna profesörün kariyeri için fedakarca kullanmıştır. Çiftliği ayakta tutmak ideali yüzünden kendine  bir yaşam kuramayan ve geleneksel bir köy yaşantısına hapsolmuş Vanya, profesörün genç ve güzel karısı Yelena’ya umutsuzca tutkundur. Yaşlı ve hasta kocasından ilgi görmeyen Yelena ise ailenin yakın dostu çevreci doktor Astrov’la flört etmektedir. Vanya dayısıyla çiftlikte yaşayan profesörün kızı Sonya da Astrov’a aşıktır. Profesörün çiftliğe gelmesiyle birlikte ilişkiler ve yaşamlar alt üst olur. Beklentiler ve umutlar acımasızca gerilimli ilişkiler düzleminde sorgulanır. Profesörün çiftliği satma kararıyla Vanya kendini kaybeder ve profesörü öldürmeye kalkışır ama başaramaz. Çiftlikte artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. Profesör ve karısı Yelena çiftlikten ayrılırlar. Vanya, yeğeni Sonya ile birlikte çiftlik yaşamına kaldıkları yerden devam ederler.

Çehov’un “Köy Yaşamından Sahneler” adını da verdiği oyun, 19.yüzyılın devrim arifesini yaşayan Rusya’sında, değişmekte olan siyasal sistem ve sınıfsal değerlerin toplumsal yaşamda yarattığı uzlaşmaz çelişkileri, bir köy çiftlik evi yaşantısından yansıtır. Köy yaşamına sıkışmış aydınların dayanılmaz varoluşları, monotonluk, umutsuzluk, eylemsizlik, tembellik ve mutsuzlukla kuşatılmıştır. Bir yanda yükselen bir değer olarak işçi sınıfının dinamik varoluşları, öte yanda aydın insanların duygusal yaşamlarındaki açmazlar diyalektik bir yaşantı içinde geçiş dönemi Rusya'sının sancılı yıllarının da bir iz düşümünü oluşturur. Geçmişlerine sıkışan ve bugünü yaşamakta zorlanan Çehov'un oyun kişileri, geleceklerine yönelik umutsuz ve umarsız bir bekleyiş içindedirler.

Oyun, tüm sahnelerin simultane görünebilir kılındığı; çalışanlar ve çiftlik sahipleri arasındaki sınıfsal çelişkinin gerek davranış gerekse canlı müzik kullanımıyla algılanıp anlaşılacağı bir yorumla sahnelenmektedir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!