Güncelleme Tarihi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Van'ın bir yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar kömürün mevcut olduğunu belidterek, “Hatta bizim demiryolu ile getirdiğimiz 82 vafonda boşaltılmamış kömürümüz bekliyor” diye konuştu.Sağlık Bakanı Akdağ ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, Van 112 Acil Komuta Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
Akdağ, son depremde Van'da 146 ambulans olduğunu, bölgeye 73 yeni ambulans daha sevk edildiğini belirterek, bugün 219 ambulansla bölgeye hizmet verildiğini söyledi. Bu ambulansların gayet iyi yetişmiş personelinin olduğunu vurgulayan Akdağ, yeni gelenlerle 112 personeli sayısının bin 20'ye ulaştığını ifade etti.
UMKE'nin de enkazdan yaralı çıkarmakla, enkazdaki bir yaralıya müdahale etmekle başlattığı işini sahada her türlü çalışmaya destek olarak devam ettirdiğini dile getiren Akdağ, şu anda UMKE'nin de yeni gelen personelle bin 389 kişi olduğunu ayrıca, Van'da 26 psikolog, 25 çevre sağlığı teknisyeni bulunduğunu söyledi.
Bakan Akdağ, depremden itibaren karayoluyla yaklaşık 120, havayoluyla 48 kişiyi Bitlis, Erzurum, Elazığ, Batman, Muş, Diyarbakır ve Ağrı'ya naklettiklerini, Van'da hayatın devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Normalde Van'da günde yaklaşık olarak 300 kişi hastaneye yatardı. Biraz şehir boşaldığı için bu sayı azalmış durumda ama dikkat edersiniz aşağı yukarı 160'a yakın sevk yapmışız. Çünkü üniversite hastanesi de şu anda çalışamıyor, diğer özel hastaneler de çok aktif değil. Bu arada 30 civarında doğum normalde oluyordu. Bu sayı biraz azalacak, azalmış durumda ama doğumlarımızı yüksek ihtisas hastanesinde yapıyoruz, diyaliz hizmeti alan vatandaşlarımızın hizmetlerini görüyoruz. Bir kısmı il dışına giderek o hizmetleri almaya başladılar. Doğum ve yeni doğan bebekle ilgili tedbirlerimizi almış durumdayız. Ne yazık ki kadın doğum hastanemizin hasarı büyük. Bu hastaneyi kullanabilecek miyiz, bunu mühendislerimiz değerlendirecekler, teknik heyetlerimiz değerlendirecekler ama ciddi bir hasar olduğunu ilk gözlem olarak bizi ifade ettiler.”
Akdağ, 1 milyon nüfusu olan Van'da depremden önce günlük bin civarında hasta olduğunu, depremden sonra 30 yatan hasta ile sistemi götürdüklerini belirterek, hasta nakli konusunda yüksek bir kapasitelerinin bulunduğunu söyledi.
17 KİŞİNİN DURUMU TAKİP EDİLİYOR
Hasta nakilleri konusunda çevre hastanelerin çok iyi bir şekilde bu duruma organize olduklarını vurgulayan Akdağ, şöyle konuştu:“Öyle zannediyorum ki bölge eğitim araştırma hastanesinde yarın itibarıyla acil servisi ve bazı önemli noktaları hizmete sokmuş olacağız. Birkaç gün içerisinde de bölge eğitimde tamamen hizmet verir hale geleceğiz. Çünkü statiği son derece mükemmel bir biçimde. Hiçbir sıkıntı yok. Ufak tefek tadilatını yapacağız. Yine öyle görünüyor ki üniversite hastanesi dahil birçok hastanenin yükünü bu hastane epeyce bir zaman çekecek. Bizim Van ile ilgili bir kampüs projemiz var. Bölge eğitimin yanına yapacağımız diğer hastaneler var. Bu işi hızlandırıyoruz. Afetin ortaya koyduğu şartları değerlendirerek, ihaleleri daha hızlı yapmak, süreci hızlandırmak konusunda gerekli adımları atacağız. Ayrıca üniversite hastanesinin ödeneklerini artırarak, yeni bir hastane yapılıyor üniversiteye.Onu da inşallah en kısa zamanda bitireceğiz.”
Bakan Akdağ, enkaz altıdan çıkarılanların sağlık durumlarının sorulması üzerine, sağlık kuruluşlarında takip edilen 17 kişi olduğunu belirterek, “Daha fazla çıkarılan var ya da çıkan var, öyle söyleyelim. Onları zaten afet koordinasyon merkezimiz bildiriyor. Bunlardan biri hayatını kaybetti, bir Japon, kurtarma ekibinden bir Japon... Çıkarıldığında kalbi durmuştu, kendisine müdahale edildi. Yoğun bakıma alındı ama hayatını kaybetti. Bildiğim kadarıyla bir kişi bu 17 kişi içinden hayatını kaybeden. Onun dışında şu anda doğrusu yaralıların son durumlarını size söyleyemeyeceğim, çünkü şehir dışına gönderildiler” dedi.
Bir gazetecinin 27 yaralı bulunduğunu söylemesi 17'sinin dışındakilerin durumlarının, bir sağlık kuruluşuna getirilip bakıma alınmayacak kadar hafif olduğunu kaydetti.
ENERJİ SEKTÖRÜNDE PROBLEM KALMADI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da deprem bölgesinde enerji sektöründe hemen hemen hiç problemin kalmadığını belirtti. Bilerek elektrik vermedikleri bölgeler bulunduğunu ifade eden bakan Yıldız, 3 bölgede çok fazla yıkım olduğunu, o bölgelere bu nedenle enerji vermediklerini söyledi. Bu alanlara kontrollü şekilde elektrik verileceğini ifade eden Yıldız, Van'da elektriksiz yer kalmayacağını belirtti.
Bakan Yıldız, dün deprem saati itibarıyla özellikle sarsıntıya duyarlı rölelerin bütün enerjiyi kestiğini dile getirerek, “11 ilden yaklaşık 120 arkadaşımızı hem buradaki psikolojik sıkıntıyı yaşamaması açısından hem de daha seri hizmet edebilmek açısından 120 personelle çok seri bir iş yaptık. 400 kilometrelik yaklaşık bir kablo çektik bu deprem süresince. Yani Ankara ile İstanbul arası bir mesafeyi düşünürsek hemen hemen o mesafeyi tamamlayacak kadar kablo çektik, yeniden herhangi sistemde aksama olmaması için” dedi.
Doğalgaz ile ilgili çok ciddi sorun bulunmadığını ifade eden Yıldız, “İlk anda borularda kırılma oldu mu diye baktık ama önemli bir hasar olmadığını gördük. Sistem işliyor, özellikle hastanelerimizin, güvenlik personelimizin güvenlik personelimizin ihtiyaçlarını karşılamak açısından da herhangi bir sıkıntı çekmiyoruz” diye konuştu.
Bölgeye verilecek kömür konsunda sıkıntı yaşanmadığına dikkati çeken bakan Yıldız, şunları kaydetti:“Van'ın bir yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar kömür şu anda burada var. Hatta bizim demiryolu ile beraber getirdiğimiz 82 vagonda boşaltılmamış kömür bekliyor. Yaklaşık buraya getirdiğimiz kömür 80 bin ton civarını buldu. Yani bizim hangi vatandaşımız nerede kömür istiyorsa köyler de dahil olmak üzere, ilçeler, beldeler dahil olmak üzere Valiliğimizin koordinasyonuna bıraktık. Bütün ailelere kömür verilebilecek. O açıdan orada da bir sakıntı yok.”
Bakan Yıldız, Van'da 120'ye yakın muhtarla enerji sektörü ve kömürle ilgili görüştüklerini, ihtiyaçlarını yerinde tespit ettiklerini bildirdi.Bu arada, bakanlar Akdağ ve Yıldız, toplantı öncesinde bir araya geldikleri Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile çadırda bir süre sohbet etti. Çadır çıkışında acil tıp teknikeri Nuh Koç, kucağındaki 10 günlük bebeğiyle bakanların yanına geldi. Bebeği Muhammet ile Van'da yaşamın zor olduğunu belirten Koç'a, Bakan Akdağ, memleketi Hakkari'ye gitmesi konusunda yardımcı olma sözü verdi. Bakanlar, bebeğin battaniyesine hediye amaçlı para koydu.