Vanayı kapatın pencereyi açın binayı boşaltın

Güncelleme Tarihi:

Vanayı kapatın pencereyi açın binayı boşaltın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2009 01:07

Ankara’da 7 gencin can vermesinin ardından, Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde hemen her evde kullanılan doğalgaz konusunda alınacak tedbirleri tekrar gündeme getirdi.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Web sayfasında konuyla ilgili her soruya ayrıntılı yanıt verilirken, ’can kurtaracak’ üç önlemin altı çiziliyor.
/images/100/0x0/55ea91dff018fbb8f88897e7


MAKİNE Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin Web sayfasında, doğalgaz sızıntılarında yapılması gerekenler şöyle anlatılıyor:

Soru: Doğalgaz sızıntısı farkedilir mi?

Yanıt: Doğalgaz renksizdir. Bu yüzden gözle fark edilmez. Doğalgaz kokusuz bir gazdır. Ancak içine katılan kokular yardımıyla gazın farkedilmesi olanaklıdır. Yapısından ötürü havayla kolayca bir karışım oluşturabilir. Bu nedenle, özellikle kapalı alanlarda oluşlan gaz kaçakları, ciddi bir tehlike yaratabilir.

Ne zaman patlayıcı olur

Soru: Doğalgaz yangına yol açar mı?

Yanıt:
Doğalgazın yanabilmesi icin, ortamda yeterli miktarda hava ve doğalgaz karışımı olması gerekir. Karışım oranı bu oranın altında ya da üstünde kalırsa, doğalgaz yanmaz. Doğalgaz, kapalı bir hacimde hava ile yüzde 5 - 15 oranında karıştığı zaman patlayıcı bir hal alır.

Soru: Sızıntıyı nasıl anlarız?

Yanıt: Doğalgaz kokusuz bir gazdır. Herhangi bir kaçak olduğunu farkedebilmemiz icin, gazın içine çürük sarımsak kokusu veren bir madde katılmıştır.

İşte acil önlem paketi

Soru:
Bu koku duyulduğunda neler yapmalıyız?

Yanıtlar: Hemen, bütün doğalgaz cihazlarınızın pilot alevlerini söndürün vanalarını kapatın. Hemen, bütün pencereleri açın. Hemen, sayaç girişindeki kapatma vanasını veya ana kapatma vanasını kapatın. Gaz kokusu duyulan odalarda elektrik düğmelerine dokunmayın. Kibrit veya çakmak yakmayın. Hiçbir elektrik anahtarını kullanmayın. Ne açmak ne kapatmak için. Elektrik zilini çalmayın. Sigara içmeyin! Sayaç girişi vanasını kapattıktan sonra her bir cihazın girişindeki vanalarını kontrol edin, açık olanları kapatın! Kendinizden başka diğer insanlara da gaz kokusu olup olmadığını kontrol ettirin! Bütün vanalar kapalı olduğu halde gaz kokusunun kaynağı bulunamıyorsa hemen 187’ye (İstanbul’da) telefon edin! Gaz kokusu, içine girilemeyen odadan geliyorsa hemen 187’ye telefon edin!

Dikkat! Sızan gaz ’yükselir’

Soru: Gaz akışı bodrum kattan geliyorsa?

Yanıt: Bodrum katı iyice havalandırın, fakat içine girilmesine izin vermeyin. Bina veya konuttaki diğer insanlara haber verip boşaltılmasını sağlayın. Yetkililere hemen haber verin ve gaz tesisatındaki arıza ve hasarları kendiniz tamir etmeye çalışmayın. Bunlar yalnızca meslek bilgisi olan yetkililer tarafından yapılmalıdır. Unutmayın doğalgaz havadan hafif bir gazdır. Bu yüzden tavanlara yakın kısımlarda daha çok toplanacaktır. Eğer mümkünse kapalı olan alanlarda havanın hareketi ve akışı sağlanmalıdır.

Uyarıcı zorunlu olmalı



MAKİNA Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İlter Çelik, doğal gaz sızıntılarını haber verecek, uyarıcı cihazların bütün dünyada kullanıldığını, hatta bazı ülkelerde bulundurulmasının zorunlu olduğunu belirtti. Çelik, şu bilgileri verdi: "Bu cihazlar Türkiye’de maalesef zorunlu değil. Olsa hiçbir zararı yok. Faydası var. Pahalı da değil, 50 doların biraz üstünde. Son günlerde sayaç tartışmaları yapılıyor. 150 dolara sayaç, 150 dolara da bağlama ücreti alıyorsanız eğer, bu cihaz bağlanabilir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!