Fevzi KIZILKOYUN - Gülay ÖZEK / DHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2011 00:00
BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van’da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerden kamuya ait tesislere yerleştirilenlerin sayısının dün sabah itibariyle 2 bin 470’e ulaştığını açıkladı. Depremzedeleri, boş konutlarında misafir etmek isteyen vatandaşların da, valiliklerde vali yardımcıları başkanlığında oluşturulan bürolara başvurmaları gerektiği bildirildi. AFAD tarafından tahsis edilen otobüslerle diğer kentlere nakiller sürüyor. Van’dan başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine geçmek için başvuran 7 bin kişi daha bu kentlere gönderildi. Kentten göç etmek isteyen çoğu depremzedenin akın ettiği otogar ve havaalanındaki yoğunluk ise devam ediyor. Van’da 2 depremin ardından şu ana kadar yaklaşık 370 bin kişinin kenti terk ettiği varsayılıyor. Kalanların çoğunluğu ise kurulan çadırkentlere yerleştirildi.
Geri gelmeyecekler
Van tam bir hayalet şehre dönüşürken, Van Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez, göçün durdurulması gerektiğine dikkat çekerek, “Göçle kentin ruhu gitti. Çoğu giden geri gelmeyecek. Hem gittiği yerde sıkıntı yaşayacak hem de Van asla bir daha eski Van olmayacak. İnsanları burada barındırabilseydik yaralar çok daha hızlı sarılırdı” dedi. Hemşerilerine göç etmemeleri için yalvardığını söyleyen Demez, herkesi şartlar ne olursa olsun kentine sahip çıkmaya çağırdı. Demez, 17 bin kişilik Süpha Mahallesi Muhtarı olduğunu belirterek, “Benim mahallemden 3 bin 500 insan göç etti. Muhtarlar olarak biz göçe karşıyız. Çünkü kent, hayalet şehre döndü. Burada kalan vatandaşımızın da tekrar normal hayata dönmesi zor oluyor. Kent boşalınca kalanlar da deprem psikolojisinden kurtulamıyor” dedi.
Yıkımlara başlandı
Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde ağır hasar oluşan ve tehlike oluşturan 19 bina, iş makineleriyle yıkılmaya başlandı. Sabahın erken saatlerinde başlayan yıkımlar sırasında bina sakinleri, kullanılabilecek eşyalarını kurtarmanın, genç ve çocuklar ise gelir kapısı demirleri toplamanın telaşını yaşıyor. Çocuklar, kilosunu 25 kuruşa sattıkları demirleri toplamak için zaman zaman tehlikeler atlatıyor.
Gözyaşı anılar için
Vatandaşların meraklı ve bir o kadar da acılı bakışları arasında yıkılan binaların içinden çıkan bazı eşyalar bina sakinlerini üzüyor. Özellikle yakınlarını kaybedenler, fotoğraf ya da özel eşyalara ulaştıklarında gözyaşlarını tutamıyor. Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, 23 Ekim’de meydana gelen depremde, 191 binanın yıkıldığını, 5 bin hanenin ağır ve 6 bin hanenin hasarlı, ancak oturulabilir olduğunu söyledi.
4.7 ve 4.6’lık depremler korkuttu
VAN’da dün saat 14.38’de Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Van’ın Çolpan köyü olarak saptadığı deprem yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu depremden önce saat 13.33’de merkez üssü Erciş ilçesine bağlı Aşağıkozluca köyü olan Richter ölçeğine göre 3.3 büyüklüğünde, saat 14.31’de ise merkez üssü Özyurt Köyü olan 3.5 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Muş’un Varto ilçesi yakınlarında da dün sabaha karşı meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin saat 04.37’te Muş’un Varto ilçesi Gelintaşı köyü yakınlarında kaydedildiğini, yerin 3.8 kilometre derinliğinde olduğunu açıkladı. Gelintaşı ve Boylu köylerinde 11 evde hasar oluştu.
Psikolojik destek şart
TÜRK Psikologlar Derneği üyesi ve Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) gönüllü psikoloğu Dr. Zeynep Tüzün, Van’da yaşanan depremler sırasında bölgede görev yapan basın mensuplarının psikolog desteği alması gerektiğini söyledi. Van’da kurulan Mevlânâ Evleri’nde görev yapan Tüzün, “Deprem sırasında vatandaşlara yardımcı olmaya çalışan ve görev yapanların da psikolog desteği alması gerekir. Bunların arasında basın mensupları da yer alıyor. Kurtarma çalışmalarını yakından gözlemleyen ve vatandaşların yaşadığı sıkıntılara tanıklık eden basın mensupları çok etkileniyor. Sadece travmaya uğramak değil travmaya tanıklık etmek de çok kolay yaşanacak bir deneyim değil. Destek almak, bireysel karardır ama onların mesleki hayatlarını ve normal yaşantılarını sürdürebilmeleri için destek şart” dedi.
Basın şehitlerine çalıştay
VAN’daki 2’nci depremde hayatını kaybeden DHA muhabirleri Cem Emir ve Selahattin Yılmaz anısına “İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kongresi” kapsamında “Basın Çalışanlarının Sağlığı” konulu çalıştay düzenlenecek. DİSK- KESK- TMMOB ve TTB tarafından 2- 3- 4 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek kongrede, kırpılan sosyal haklar, örgütsüzlük, iktidar- sermaye ilişkileri, basın emekçilerinin sağlık sorunları, meslek hastalıkları, meslek riskleri gibi konular da ele alınacak. Basın meslek örgütlerinin temsilcileri ve basın mensuplarının katılacağı çalıştay sonrası bir sonuç bildirgesi yayımlanacak.