Van Helsing Drakula’nın peşinde

Güncelleme Tarihi:

Van Helsing Drakula’nın peşinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2004 00:53

Hollywood’da tam bir çizgi romandan uyarlama film furyası yaşanıyor. Örümcek Adam, Daredevil (Korkusuz), Hulk ve X Men’den sonra, Bram Stoker’ın canavar avcısı kahramanı Van Helsing de beyazperdede. Yönetmen Mumya serisinin de yönetmeni ve senaristi olan Stephen Sommers.

Baştan sona gotik bir atmosferde geçen filmde yaratıklar kol geziyor. X Men 2’de izlediğimiz Avustralyalı oyuncu Hugh Jackman, Van Helsing rolünde. Yine fantastik bir film olan Karanlıklar Ülkesi’nin yıldızı Kate Beckinsale ona eşlik ediyor. Sommers’in ‘Üzerinde en çok çalıştığım film’ dediği Van Helsing’in hikayesi Transilvanya’da geçiyor ve seyirciye zengin bir görsellik sunuyor.

Hikayemiz, tarihin bir döneminde, doğaüstü olayların gündelik yaşamın ayrılmaz parçası sayıldığı günlerde geçiyor. Karanlık çöktüğünde gizemli yaratıklar ortalıkta kol geziyor ve bu açıklanamayan olaylara, sebepler bulmak, hikaye anlatanların hayal gücüne kalıyor. İşte böyle bir ortamda karanlıkların ardında gizlenmiş yaratıklara karşı savaş açan bir adam vardır: Van Helsing. Gabriel Van Helsing hatırlayamadığı bir zaman diliminde lanetlenmiş bir adamdır. Görevi dünya üzerindeki bütün şeytani güçleri yok etmektir. Bu görevini gizli bir örgüt adına yerine getirmektedir. Görev gereği Transilvanya’ya gönderildiğinde buranın geçmişin bataklığına gömülmüş bir ülke olduğunu fark eder. Karanlıkların efsanevi yaratıklarının hayat bulduğu bu toprakların tek hakimi, yenilmez vampir Kont Drakula’dır (Richard Roxburgh). Zaten Van Helsing’in bu bölgeye gönderilmesinin sebebi de Drakula’yı yok etmektir. Anna Valerious (Kate Beckinsale), bir zamanlar ülkeyi yöneten kraliyet ailesinin hayatta kalan son üyesidir. Ailesinin tamamı Drakula tarafından katledilmiştir. Kendi doğrularına göre hareket eden bir vampir avcısı olan Anna, atalarının intikamını almaya ant içmiştir. Vampiri öldürdüğü takdirde yüzlerce yıldır süregelen lanetin ortadan kalkacağına inanmaktadır. Ortak amaçları için güç birliği yapan Van Helsing ile Anna, ülkeyi korku imparatorluğuna dönüştüren Drakula’yı yok etmek için faaliyete geçerler. Ancak o ele geçmesi mümkün olmayan ölümsüz bir düşmandır. Van Helsing amansız düşmanıyla mücadele ederken çok gizli bir sır üzerindeki esrar perdesini kaldıracak; kendi geçmişinin bilmediği sırlarıyla yüzleşmek zorunda kalacaktır. Üstelik tek düşmanı Drakula değildir. Frankenstein ve Kurt Adam’ın da devreye girmesiyle karşısında üç zorlu rakibin güçlü ittifakını bulacaktır.

Fantastik / Macera

VAN HELSING

VAN HELSING

Yön:
Stephen Sommers

Oyn: Hugh Jackman, Kate Beckinsale


Meğer Hitler aslında ressam olmak istemiş

Genç Hitler’in yönetmeni ve senaristi Menno Meyjes, kendi yarattığı bir karakterle, Adolf Hitler’in sanat danışmanı Max Rothman’la, Hitler’in yaşamını ve dönemin olaylarını anlatıyor. Film, senaryosunu yazdığı The Color Purple ile Oscar’a aday gösterilen Menno Meyjes’in ilk yönetmenlik denemesi aynı zamanda. Adolf Hitler rolünde Vanilla Sky, Lara Croft Yaşamın Kaynağı gibi filmlerde izlediğimiz Noah Taylor var. Bağımsız yapımları seven ünlü aktör John Cusack ise, ressam Max Rothman rolünde.

Münih, 1918... 1. Dünya Savaşı’nın ardından herkes gelecekten endişelidir. Savaştan dönen asker Max Rothman’ın hayatı artık eskisi gibi değildir. Çünkü sağ kolunu ve resim yapma yeteneğini kaybetmiştir. Yine de resimle ilgilenmeyi sürdürür ve kısa zamanda çok popüler olacak bir sanat galerisi açar. Bu arada ailesini, genç metresi (L. Sobieski) yüzünden kaybeder. Max, galerideki bir sergi açılışı sırasında, hayatını kökünden değiştirecek bir adamla tanışır. Bu adam Adolf Hitler’dir. Hitler o zamanlar yalnız ve parasızdır, resimle düşüncelerini dile getirmesinde ona Max yardımcı olmaktadır. Ama sonra politika arenasına atılacak ve 20. yüzyıla damgasını vuracaktır.

Dram

GENÇ HİTLER

MAX

Yön: Menno Meyjes

Oyn: John Cusack, Noah Taylor, Leelee Sobieski


Genç Erik’in acıları

Bu yılın En İyi Yabancı Film Oscar adaylarından Şeytana Karşı bir İsveç filmi. Yönetmen ve baş senarist Mikael Hafstorm, bu adaylıktan sonra dikkatleri çekti ve Avrupalı eleştirmenler tarafından gelecek vaat eden isim olarak gösterildi. Şeytana Karşı, İsveç’in en ünlü, bir o kadar da sansasyonel ismi Jan Goillou’nun, Ondskan adlı romanından uyarlama. İkinci Dünya Savaşı sonrası İsveç’i anlatan filmdeki şiddet sahneleri, gösterildiği ülkelerde tartışma yaratmıştı. Genç bir öğrenci olan Erik Ponti için hayat oldukça zordur. Okulda öğretmenleri ve arkadaşlarıyla sorun yaşamaktadır. Daha da kötüsü eve geldiğinde üvey babasının dayaklarına maruz kalmaktadır. Okulda karıştığı kavgaların birinde çizgiyi aşan Erik, okuldan atılır. Eğitim hayatı tehlikeye girer. Annesi her türlü fedakarlığı yaparak onu liseyi bitirebileceği pahalı bir yatılı okula yollar. Evden ayrılmak Erik’e başlangıçta kurtuluş gibi görünse de, olaylar beklediği gibi gelişmez. Çok geçmeden yeni okulunda öğrenciler arasında acımasız bir sistem bulunduğunu ve kendisi gibiler için hayatın cehennemden farksız olduğunu görür.

Dram/Macera

ŞEYTANA KARŞI

ONDSKAN

Yön:
Mikael Hafstrom

Oyn: Andreas Wilson, Henrik Lundstrom, Gustaf Skarsgard
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!