Seracettin SEÇKİN/MURADİYE (Van), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2009 15:59
VAN Gölü’nün tek balığı olan İnci Kefalı’nın üreme göçü ölümle sonuçlandı. Yumurtalarını bırakmak için akarsulara ve Van Gölü kıyılarına akın eden binlerce balık oksijensiz kalıp ölünce kıyıya vurdu.
Van Gölü’nün 7 kilometrelik kıyı şeridini kaplayan ölü balıkların kokusu ise çevrede yaşayanları olumsuz etkiledi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bendimahi Çayı’nın su debisinin bir anda azalmasıyla toplu
balık ölümlerinin gerçekleştiğini söyledi.
15 Nisan- 30 Haziran tarihleri arasında üremek için Van Gölü’ne dökülen 12 akarsuya giren Van Gölü’nün tek tür balığı olan İnci Kefali’nde toplu ölümler yaşandı. En önemli üreme noktalarından biri olan Muradiye İlçesi’ndeki Bendimahi Çayı’nın suyu tarım arazileri için kesilince suyun debisi düştü. Milyonlarca balığın bulunduğu çayda su debisinin düşmesi sonucu azalan oksijen toplu ölümlere neden oldu. Binlerce ölü balık Karahan Köyü yakınlarında Bendimahi Çayı kenarına ve Van Gölü’nün kıyısına vurdu. Van Gölü’nün 7 kilometrelik bölümünde su yüzeyini kaplayan balıkların kokusu ise çevre köylerde yaşayan vatandaşları rahatsız etti. Van Gölü kıyısındaki ölü balıkların bulunduğu bölgede inceleme yapan Karahan Köyü Muhtarı Seyfettin Şimşek, “Balıkların neden öldüğünü bilmiyoruz. Ama bu olay bizi üzdüğü gibi etrafa sinen kokudan dolayı da çok rahatsız oluyoruz. Gece kokudan evlerimizde uyuyamıyoruz. Tonlarca ölü balık kıyılara vurdu. Hepimizde mide bulantısı ve baş ağrı başladı. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Gerekli yerlere dilekçemizi verdik. Havalar ısındıkça sivrisinekler de artıyor. Salgın bir hastalıktan korkuyoruz” dedi.
PROF SARI: ‘BALIKLAR OKSİJENSİZLİKTEN ÖLDÜ’İnci Kefalı balığı üzerine yıllardır araştırmalar yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ölümlerin Bendimahi Çayı’ndaki su debisinin düşmesi sonucu oksijenin yetersiz kalmasından kaynaklandığını söyledi. Prof.Dr. Sarı “Balık ölümlerinin yaşandığı bölgede incelemeler yaptım. Su debisi çok yüksekti. Ancak bir anda tarım arazileri için su kesilince debi düştü. Üremek amacıyla dereye giren binlerce balık oksijensiz kalıp öldü. Tahmini olarak 6-7 ton arası bir balık ölümü oldu. Kıyaya vuran balıkların bir bölüm ise kaçak olarak avlanan ancak satılamadığını için dereye dökülen balıklardır. Bu ölümlerin yaşanmaması için suyun azar azar kesilmesi gerekiyordu. Yetkililerle görüştüm. Muradiye Kaymakamlığı’nın devreye girmesiyle tekrar suyun debisi yükseltildi. Şu anda herhangi bir sorun yok” dedi.