Van Gölü’nde yıkıcı deprem olmayacağı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Van Gölü’nde yıkıcı deprem olmayacağı açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 12:31

Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’nde Türk, Alman ve İsviçreli 20 jeoloji uzmanının yaptığı sismik araştırmalarda gölün dibinde bulunan fay hatlarının 6 veya daha büyük deprem üretmeyeceği açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Mustafa Toker, “Van Gölü’ndeki faylar bölgede derin ve yıkıcı depremleri üretecek gerekli sismojenik kırılgan hassasiyete sahip değildir” dedi.

Haberin Devamı

Yüzüncü Yıl (YYÜ), İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, İsviçre'deki Çevre Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü, Almanya'daki Bonn ile Bremen Üniversitesi’nden 12’si yabancı 20 jeoloji uzmanın 2004 yılında Van Gölü dibinde bulanan fayları inceledi.

‘Paleo-Van Projesi’ kapsamında teknik cihazlarla donatılan platformla Van Gölü’nü sismik açıdan inceleyen uzmanlar çalışmalarını tamamladı. Van Gölü’nün depremselliğini araştıran ve araştırmayı doktora tezi olarak hazırlayan İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Mustafa Toker, Van Gölü dibinde bulunan fayların 6.5 büyüklüğünde deprem üretmeyeceğini belirtti. Van Gölü’nün ‘mikro deprem aktivitesine’ maruz kaldığını söyleyen Toker şöyle konuştu: “Van Gölü’nde kapsamlı araştırma yaptık ve faylar bulduk. Fakat bu faylar derinde olduğu için büyük depremlere yol açmayacaktır. Bu faylar küçük depremler üretmeye devam edecektir. Büyük ve yıkıcı depremler çok uzun vadede bölgede görülmeyecektir. Van Gölü’ndeki faylar bölgede derin ve yıkıcı depremleri üretecek gerekli sismojenik kırılgan hassasiyete sahip değildir. Bu çalışmanın sonuçları bölgeyi yükselme ve geçişli-aktarımlı sıkışmanın olduğu bölge olarak göstermektedir. Yani en önemli olan Van Gölü’nde bulduğumuz faylar depremsel olarak ciddi değildir.”

Haberin Devamı

DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMA

YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sefer Örçen’in başkanlığında yapılan araştırma sonrası Van Gölü’nde bulunan faylara dikkat çekilmişti. Fayların harekete geçmesi halinde 6.5 büyüklüğünde deprem üreteceği ileri sürülmüştü. Van Gölü’nün birçok yerinden alınan numunelerde, göl altında doğal soda, uranyuma ilişkin bileşikler, radyoaktif elementler ve lityum gibi endüstriyel elementlerin bulunduğu tespit edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!