Van Gölü Havzası’nda kuş gribi virüsü araştırması

Güncelleme Tarihi:

Van Gölü Havzası’nda kuş gribi virüsü araştırması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 12:11

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bilim adamları, hazırladıkları proje kapsamında göçmen kuşların yoğun olarak bulunduğu Van Gölü Havzası’nda kuş gribi virüsü araştırması başlattı.

Haberin Devamı

Bu güne kadar bölgelerden bin 180 numune alan bilim adamları, yeni kurulacak laboratuvarda numuneleri incelemeye başlayacak. Proje Koordinatörü YYÜ Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Banur Boynukara, “Araştırmamız 3 yıl sürecek. Yaptığımız incelemelerde kuş gribi virüsünü önceden bulacağımız için, kurulacak tam techizatlı laboratuvar erken uyarı sistemi gibi görevi yapacak. Ayrıca araştırmanın ikinci aşamasında kuş gribi virüsünün genetik özelliklerini de ortaya çıkaracağız” dedi.

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde baş gösteren ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan kuş gribi ile ilgili ilk ciddi araştırmayı YYÜ bilim adamları başlattı. TÜBİTAK tarafından da desteklene projeyle, Van Gölü Havzasında kuş gribi virüsü arayacak bilim adamları hastalığı, ortaya çıkmadan ve yayılmadan teşhis edip, tedbir alınmasını sağlayacak. Van Gölü Havzası’nın göçmen kuş bakımından çok zengin olduğunu ve göçmen kuşların da kuş gribi virüsü taşımada büyük rol oynadığını belirten proje koordinatörü YYÜ Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Banur Boynukara, böyle bir tehlikenin varlığını bildiklerini ve bu yöredeki kuşların analiz edilmesi için böyle bir araştırma başlattıklarını söyledi. 11 kişilik ekiple çalıştıklarını belirten Prof.Dr. Boynukara, proje kapsamında son teknoloji ile donatılmış bir laboratuvarın da kurulacağını ve numune sonuçlarının çok kısa sürede alınabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Bizim bölgemiz kuş gribi bakımından riskli bir bölge. Bölgemizde yaşanan kuş gribi vakalarında herkes bir yerlerden konuştu, ancak biz burada hiç bir şey yapamadık. Buradaki vakayla ilgili İstanbul ve Ankara’dan konuştular bu da bizi rahatsız etti. Ancak şimdi projemiz kapsamında kurulacak laboratuvarda yapacağımız incelemeler sonrası kuş gribi virüsünü en kısa sürede tespit edip önlemleri en kısa sürede alacağız. Bu laboratuvar kuş gribi konusunda bir eken uyarı sistemi görevi yapacak. Kuş gribi virisüne rastladığımızda bunu, araştırmamızda bizimle birlikte çalışan Tarım Bakanlığı uzmanına bildireceğiz. Şu ana kadar aldığımız bin 180 numuneyi en kısa sürede inceleyip ilk sonuçları Temmuz 2007’de açıklayacağız. 3 yıl sürecek proje 300 bin YTL’ye mal olacak.”

Haberin Devamı

HAVZADA 213 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR

Haberin Devamı

Araştırmaya kuş bilimci olarak katılan YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özdemir Adızel, kuş gribi ile ilgili bir tehlike beklenecekse Van Gölü Havzası’nda beklenmesi gerektiğini söyledi. Bu bölgede 213 tür kuşun yaşadığını belirten Yrd.Doç.Dr. Adızel, kuşların yoğun bulunduğu sazlık bölgelerde her dönemde numune aldıklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Adızel, “Türkiye’deki iki önemli göç yolundan biri Van Gölü Havzası’na çok yakın bölgeden geçiyor. Hatta tali yollar Van Gölü üzerinde bulunuyor. Her dönemde bu bölgede kuşlar konaklıyor. Bu bölgelerde botlarla göle açılarak dışkı numunesi aldık. Şüpheli bölgelerde ise kanatlılardan organ numunesi aldık” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!