Van’da ‘Pars Narkoterör’ dizisine tepki

Güncelleme Tarihi:

Van’da ‘Pars Narkoterör’ dizisine tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 14:53

VAN’da iki bölümü çekilen ve ulusal bir televizyon kanalında yayınlanmaya başlanan ‘Pars Narkoterör’ adlı dizi tepkiye neden oldu.

Van Belediye Başkanı AKP'li Burhan Yenigün, kentin dizi filmde gösterilen şekliyle uyuşturucu baronların kontrollünde bir şehir olmadığını söyledi. Yenigün, “Van asaletli, erdemli, onurlu, vatanperver, namusuyla para kazanan insanların olduğu bir şehirdir. Bütün dünyanın bildiği bir meseleyi çarpıtarak Van’a mal etmek en hafif ifadesiyle terbiyesizliktir. Filme tarihi mekanlarımızın uyuşturucu baronlarının işret alemlerinde kullanılan mekanlar olarak ele alınması ayrıca tarihe saygısızlıktır” dedi.
Van’da ilk iki bölümünün çekimi gerçekleştirilen ve Pazartesi günü ilk bölümü televizyonda yayınlanan ‘Pars Narkoterör’ dizisinde kentin bir uyuşturucu merkezi olarak gösterilmesine tepki gösterildi. Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, kentteki bir otelde 40 sivil toplum örgütü temsilcisi ve belediye meclis üyeleri ile yaptığı toplantının ardından basın açıklaması yaptı. Yenigün, Van’ın tarihi, sosyo kültürel yapısıyla ve insan potansiyeliyle varlığını sürdüren önemli şehir olduğunu ve dizinin yayından kaldırılması gerektiğini söyledi. Yenigün, “Binlerce yıllık geçmişi bulunan ve birçok medeniyete beşiklik etmiş olan Van’ın, ‘Pars Narkoterör’ dizisinde farklı bir kimlikle ön plana çıkarılması, kente ve kentte yaşayanlara haksızlıktır” dedi.
Uyuşturucunun insanlığın düşmanı olduğunu belirten Yenigün, Van’ın Asya kıtasında üretilen uyuşturucunun sadece geçiş güzergahında bulunduğunu dile getirdi. Yenigün, dünyanın uyuşturucu merkezlerinin nereler olduğunu herkes tarafından iyi bildiğini, söz konusu dizide Van’ın uyuşturucu merkezi olarak gösterilmesinin kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Van dizi filme gösterilen şekliyle sefih (eğlenceye düşkün, uçarı) insanların bulunduğu, kaba saba sözlü ve çirkin dilli şahısların etkili olduğu, uyuşturucu baronların kontrollünde bir şehir değildir. Van asaletli, erdemli, onurlu, vatanperver, namusuyla para kazanan insanların olduğu bir şehirdir. Bütün dünyanın bildiği bir meseleyi çarpıtarak Van’a mal etmek en hafif ifadesiyle terbiyesizliktir. Filme, tarihi mekanlarımızın uyuşturucu baronlarının işret alemlerinde kullanılan mekanlar olarak ele alınması ayrıca tarihe saygısızlıktır.”
RTÜK'E ÇAĞRI
Yenigün, Türk sinema tarihine önemli filmleriyle katkıda bulanan Osman Sınav’ın yönetmenliğini yaptığı ve bir televizyonun reyting uğruna yayınladığı bu filmi kınadıklarını, diziyi çeken ve yayınlayanların Van halkından özür dilemesini beklediklerini söyledi. RTÜK’ün dizi ile ilgili gerekli yasal işlemleri biran önce başlatması gerektiğini dile getiren Yenigün, dizi çekiminden önce Van’a gelen ekibin ne belediye ne de valilikten, şehrin sosyokültürel yapısı ile ilgili bir bilgi almadığını kaydetti. Yenigün, dizinin yayından kaldırılmaması halinde tepkilerinin farklı olarak devam edeceğini de belirtti. Basın açıklamasının ardından Belediye Başkanı Burhan Yenigün ve basın açıklamasına katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile belediye encümenleri, diziyi alkışlı olarak protesto etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!