Van’da kuş gribi korkusu

Güncelleme Tarihi:

Van’da kuş gribi korkusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 14:33

VAN’da evlerinde besledikleri kuşun ölmesi ve ölen kuşa temas eden kardeşler şüphe üzerine aileleri tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastenesi’nde götürüldü. Burada alınan kan örnekleri, Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’daki laboratuavrlarına gönderildi.

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çoçuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Batman’da ortaya çıkan kuş gribi tekrar insanların korkulu rüyası haline geldi. Geçen yıl 4 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok insanın tedavi gördüğü hastalıktan dolayı binlerce kanatlı itlaf edilmişti. Pazartesi günü Van’da, evlerinde besledikleri muhabbet kuşuna öldükten sonra dokunan 3 kardeş, aileleri tarafından şüphe üzerine YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Burada üç kardeşin kan örnekleri alınarak Ankara’da bulunan Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarına gönderilirken, çocuklarda her hangi bir hastalık belirtisi görülmeyince de evlerine gönderildi.

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, çocuklarda şu ana kadar kuş gribi belirtilerinin olmadığını ancak, çocukların kanatlı hayvanlara dokundukları için bunlardan örnekler alındığını söyledi. Prof.Dr. Öner, kuş gribi konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Şu ana kadar Türkiye’de her hangi bir vaka görülmedi. Ancak bu, bundan sonra görülmeyecek anlamına gelmez. Bu tür vakalara karşı hastanemizde 5-6 yataklı özel bir servis hazırlandı. Çocukların temas ettiği kuşun neden öldüğü belirlenemedi. Çocukların kan örneklerini Ankara’ya gönderdik ve çocukları da taburcu ettik. İnsanlar yaban hayvanlarla kesinlikle temas etmesinler. Bunun için kanatlı hayvanlardan uzak durma tarzını öğrenmeliyiz. ;

Vietnam ve Endonezya da halen kuş gribi vakalarının fazla olması, insanların kümes hayvanlardan uzak yaşama tarzını benimsememiş olmasından kaynaklanıyor. Ama biz Van’da geçen yıl yaşadığımızı tecrübeler sayesinde bunun önemli kısmını aşmış durumdayız.”

Prof. Dr. Öner, kuş gribinin dünyanın her hangi bir ülkesinde her an görülebilme ihtimali bulunduğunu da belirten Prof. Dr. Öner, “Bu tabiatın yapısından kaynaklanan bir durum. Kuş gribine neden olan virüs, kuşlarda bol miktarda bulunuyor. Bunlarda fazla hastalık yapmıyor.

Yaptığı hastalıkta çok hafiftir. Göçleriyle bunu bütün dünyaya yayıyorlar. O yüzden bunlardan soyutlanmamız mümkün değil. İnsanların yabani kuşlarla her hangi bir teması olmuyor ama yabani kuşların hastalık bulaştırdığı evcil kümes hayvanlarıyla irtibatımızı kesersek o zaman kuş gribinin insana yayılma riski azalabilir. Ancak yine dünyanın korktuğu şey, bu virüsün çok çabuk bir şekilde özellik değiştirmesi. En büyük korku da insanlara bulaşabilir hale gelmesi. Virüsün mutasyona uğrayıp insanlara daha kolay bulaşabilir bir hale gelmesi ile ilgili endişeler var” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!