Vali Çiftçi: Bölgede bir risk yok

Güncelleme Tarihi:

Vali Çiftçi: Bölgede bir risk yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 12:32

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, siyanürlü suyun depolandığı baraj setlerinden birinin çöktüğü Eti Gümüş A.Ş. tesislerindeki 3 milyon 500 bin metreküp kapasiteli 5 numaralı havuzun 10 gün içerisinde bitirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Valilikte basın toplantısı düzenleyen Kenan Çiftçi, Eti Gümüş A.Ş.’de siyanürlü suyun depolandığı baraj setlerinden birinin çökmesi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Olayların ardından tesislere giderek üretimi durdurdukları belirten Çiftçi, bölgeyi tedirgin edecek bir riskin olmadığını söyledi. Çiftçi şöyle konuştu:

"İkinci ve üçüncü havuz arasındaki malzemede yarılma oldu. Havuzların üzerinde çok hafif siyanür birikintileri oldu. Bunlar birinci havuza atılıyor, borular vasıtasıyla tekrar 4 numaralı havuza atılıyor. ODTÜ heyetinin raporuna göre güçlendirme başladı. 5 numaralı tamamlanmamış havuz. Jeomembran serilmesi ve kil döşenmesi başladı, 10 günde bitirilecek. Şu anda bu çalışmalar başladı. Biz bu arada çevredeki tüm su numunelerini aldırdık. Dün bu numunelerin raporu Bursa İl Halk Sağlığı Laboratuvarı’ndan bize gönderildi. İnsani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelik uyarınca herhangi bir sorun olmadığı beyan edildi. Şu an itibariyle halkımızı, bölgeyi tedirgin edecek herhangi bir risk yoktur. Olayı tamamen kontrol altına aldık. Zaten özel bir şirket olmasına rağmen devlet bütün birimleriyle olaya müdahil olmuştur. Uzmanlardan oluşan takip ve izleme heyeti, günün 24 saati durumu kontrol ediyor. Bunun denetimi için ayrıca Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu başkanlığında bir heyet oluşturuldu. Onlar da bunu denetliyor. Her gün Çevre ve Orman Bakanlığı ile bize rapor veriyorlar. Önlemleri belirleyerek zamanlamasını planladık ve faaliyete geçirdik. Bütün hesaplamalarımızın hepsini yaptık ve ek tedbirlerimiz hazır vaziyette bekliyor. Şu an itibariyle barajın etrafında yağmur hendekleri var büyük hendekler. Etraftan gelen sular bu yağmur hendekleri vasıtasıyla baraj dışına gidiyor. Şu an itibariyle taşınacak yağmur sularının baraja girmesi mümkün değil. Üstten yağan yağmur tabi ki baraja giriyor. Bunun da önlemi alındı. 5 numaralı havuz tamamlandığında yağmur suları buraya verilecek. 3.5 milyon metreküplük bir havuzdur burası. Burası 10 günde bitirilecek."

Valisi Kenan Çiftçi, önlemlerin hepsini eş zamanlı yürüttüklerini, köylülerin ne olup bittiğini öğrenmek istediğini belirtirken, "Dün çevredeki 4 köye gidip vatandaşlarımızı bilgilendirdim. Su numuneleriyle ilgili raporları ve almaya başladığımız önlemlere ilişkin belgeleri onlara dağıttım. Önce bir olayı tahlil ettik, gerekli önlemlerimizi aldık. Akabinde köylerimize gidip, yapılanları anlattık ve herhangi bir risk olmadığını söyledik. İlk gün çıkıp olayı iyice analiz etmeden bir şey deme şansımız yoktu. Tabii ki bu arada bir bilgi kirliliği oldu. Köylülerimiz de yaptıklarımızı görüp bize teşekkür ettiler" diye konuştu.

KÜÇÜK: TESİS ZEHİR SAÇMAYA DEVAM EDİYOR

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, Eti Gümüş A.Ş.’ye ait fabrikaya 7 kilometre uzaklıkta 340 hanede 650 kişinin yaşadığı Köprüören’de dün gece köylüleri bilgilendirmek amacıyla bir toplantı yaptı. Köy düğün salonundaki toplantıda konuşan Küçük, tehlikenin büyük boyutlarda olduğunu söyledi. tesisin zehir saçmaya devam ettiğini ifade eden Küçük şunları anlattı:

"Burası her geçen gün, saat ve saniyede risk konusudur. Burada bulunan baraj sedresinin her hangi bir şekilde çökme riski bulunmaktadır. Ancak yaşananlar bugün baktığınızda çevre bakanı ve çeşitli milletvekillerinin bu bölgeye gelerek, bu bölgede yapmış olduğu açıklamalara baktığınızda hükümet ve devlet yetkililerinin, resmi kurumların, kamu kurumlarının gerçekten konuyu ciddiye almadığını görmekteyiz. Çevre bakanı gelerek burada bir açıklama yaptı. Bir gram bile siyanürün sızmadığını belirtmektedir. Bölgede herkes kendi gözüyle gördü. Baraja baktığınızda siyanür taşmasını herkes gördü. Burada halen siyanür olmadığını iddia ediyorlar. Burada başka bir sorun yaşanmaktadır. Biz gözden kaçırıyoruz. Eğer bu tesisin önündeki sedreyi kuvvetlendirip, atıkların etrafa yayılmasını engellesek bile buradaki tehlike kalkmamaktadır. Buranın üzerinden her gün kilolarca belki tonları bulabilecek seviyede buharlaşma söz konusudur. Bu buharlaşmada hidrojen siyanür buharlaşmasıdır. Bu hidrojen siyanür buharı çok zehirli bir gazdır. Etrafa yayıldığında insanlar bunu yavaş yavaş soluyorlar ileride çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabilecekler. Bu hidrojen siyanür gazı etrafa yayıldığında etraftaki çeşitli kimyasalları çözmektedir. Bu kimyasallar besin zincirine karışmaktadır. Besin zinciriyle de insanların bedenine karışmaktadır. Şimdi halen inkar ediyorlar. 1993 yılında Dulkadir köyünün nüfusu kaçtı? Şimdi kaç? İnsanlar o dönemde neden mide kanserinden öldü? Neden bunları açıklamıyorlar? Belediye başkanı ile bir televizyon programında karşılaştık. Halen bir şey olmadığını söylüyor. Vali ise yağmurun Allahtan olduğunu söylüyor, barajı da mı Allah getirdi, kim yaptı o barajı oraya?"

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, bölgede yağmur yağmasının beklendiğini, buna karşılık Çevre ve Orman Bakanı’nın hiçbir şey olmadığını bütün önlemlerini aldıklarını söylediğini hatırlattı. Küçük, şöyle dedi:

"Ne tedbiri almışlar? Kağıt üzerinde kendileri yazılar yazmışlar. Yazdıkları kağıtta da, raporda da zaten bu barajda bir risk olduğunu her an taşma ile karşı karşıya olabileceğini söylüyor. Bu olay sadece civar köyleri ilgilendirmiyor. Bu vadi boyunca Porsuk çayından, Sakarya’ya kadar inen bütün hattı ilgilendiriyor. Aynı zamanda burası Kütahya’yı da ilgilendirmektedir. Kütahya’da yaşayan halk sanmasın ki risk altında olmadığını. Burada ani bir yıkılma, ani bir hidrojen siyanür buharlaşması söz konusu olur ve meteorolojik koşullarla Kütahya’nın içine gelirse Kütahya’da insanlar zehirlenir. Bu tesis yıkılmamış olsa bile, baraj dursa bile zehir saçmaya devam ediyor."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!