A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2007 01:51
Bursa Valisi Nihat Canpolat, Bursa'ya Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ticaret merkezi kurulması girişimiyle ilgili olarak ”Sanayide Türkiye'nin yüz akı konumundaki Bursa'ya KEİ ticaret merkezi kurulması son derece iyi ve sevindirici bir gelişme olur” dedi.
Bursa'ya KEİ ticaret merkezi kurulmasına ilişkin önerileri değerlendirme ve görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı düzenleyen Canpolat, Türkiye'nin 1 Mayıs tarihi itibariyle 6 aylığına KEİ'nin dönem başkanlığını üstleneceğini belirtti.
Bu dönemde KEİ'nin yeniden yapılandırılması çalışmalarında Bursa'nın yer almasının öngörüldüğünü kaydeden Canpolat, şöyle konuştu:
“Bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla bir çalışma başlattık. Uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Valilik olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Sanayide Türkiye'nin yüz akı konumundaki Bursa'ya, KEİ örgütü ticaret merkezi kurulması son derece iyi ve sevindirici bir gelişme olur.”
AK Parti Bursa Milletvekili Şerif Birinç de 1980 yılında fikir olarak doğan KEİ'nin geçen 15 yıllık süreçte olması gereken aktifliğe kavuşamadığını ifade ederek, bu teşkilatın daha cazip olması gerektiğini söyledi.
Ekonomik bir teşkilat konumundaki KEİ'nin, mutlaka bir ticaret merkezinin olması gerektiği düşüncesiyle konuyu Dışişleri Bakanlığı'na taşıdıklarını kaydeden Birinç, “Bursa, altyapısı, sanayisi, ulaşımı, ticareti ve demografik yapısıyla böyle bir yükü kaldırılabilecek potansiyele sahip. Bu amaçla yola çıktık” dedi.
“BURSA, BU GÖREVİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDEBİLİR”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez ise Bursa'nın marka bir şehir haline gelmesi için bu konuda atılacak adımların çok önemli olduğunu ifade etti.
Çalışmanın amacına ulaşması durumunda Bursa için yeni bir başlangıç olacağını dile getiren Sönmez, şöyle devam etti:
“KEİ'nin çalışması, aktif ve ülkeler arası faydayı yaratacak hale gelmesi halinde biz Bursa'nın üzerine düşen çalışmaları rahatlıkla yürütürüz. Bursa, İpekyolunun Anadolu'daki son noktasıdır. 7,8 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin 2. ihracat üssüdür. Otomotiviyle, tekstiliyle, makine sanayiyle Bursa, bu görevi en iyi şekilde temsil edebilir. Uluslararası hava ulaşımını sağlayan bir havaalanının olmaması gibi bir sorun var. Ancak, bu sorunun en kısa sürede sonuca ulaştırılacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra kentte karayolu ve denizyolu standardı ileri bir seviyede. Önümüzdeki yıllarda bu standart Mudanya ile daha da yükselecek. Bize düşen her görevi, Bursalı ticaret sanayi erbabı kişiler olarak yapmaya hazırız.”
“KEİ'YE YENİ BİR RUH”
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Araştırmacısı Hasan Kanbolat da KEİ'nin 15. yılında yeniden yapılanma sürecine girdiğini söyledi.
KEİ'nin, dünya ticaretinin yalnızca yüzde 5'ini oluşturduğunu belirten Kanbolat, şunları kaydetti:
“KEİ ülkelerinin dış ticaret hacminin yaklaşık 650 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Ancak, bu büyük dış ticaret hacmine rağmen KEİ'ye üye ülkelerin birbirleriyle olan dış ticaret hacmi ise yüzde 10'dan azdır. Mesela, Türkiye'nin 22 milyar dolardır. KEİ, Balkan ülkelerinin AB'ye girmesi, Ukrayna, Moldova ve Azerbaycan'ın batıya doğru genişlemesi gibi nedenlerle kabuk değiştiriyor. Yine bu süreçte Karadeniz'in jeopolitik dönüşüm sürecine girdiğini görüyoruz. Bursa'nın KEİ'nin ticaret merkezi haline getirilmesi, KEİ'ye yeni bir ruh vermeye yardımcı olacaktır. KEİ, AB'ye alternatif bir örgüt olarak kurulmadı, böyle bir amacı da yoktur. Önemli olan bölgedeki ticaretin geliştirilmesi ve ticaret kanalıyla dostlukların artırılmasıdır. Önemli olan yeni bir kurum yaratmak değil, onun içini doldurmaktır.”