Vali Çakır: Depreme hazırlıkta sıkıntı var

Güncelleme Tarihi:

Vali Çakır: Depreme hazırlıkta sıkıntı var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2002 14:07

İstanbul Valisi Erol Çakır, ihale düzenindeki sıkıntılar, inşaat müteahhitliği sistemi, imar afları ve belediyelerin imar konusunda sorumsuz yaklaşımına bakıldığında depreme hazırlıkta karşılaşılan sıkıntıların açıkça görüleceğini söyledi.

Türk Nefroloji Derneği İstanbul Şubesi'nin düzenlediği ''Crush Sendromu ve İstanbul Depremine Hazırlık'' konulu eğitim toplantısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Vali Çakır, İstanbul'un, Türkiye'nin mevcut tüm sorunlarının küçük bir göstergesi niteliğinde olduğunu belirterek, hızlı nüfus artışı ile bilinçsiz ve kontrolsüz yerleşimin bu sorunların başında geldiğini söyledi.

Depreme hazırlık konusunda kentin sorunları bulunduğunu belirten Çakır, ''İhale düzenindeki sıkıntılar, inşaat müteahhitliği sistemi, imar afları, belediyelerin imar konusunda sorumsuz yaklaşımına baktığımızda depreme hazırlıkta karşılaştığımız sıkıntıları açıkça görmüş oluruz'' dedi.

Deprem hazırlığında ana hedeflerinin ''koruma'' ve ''önlem alma''olduğunu ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

''Böylece yaralıların, sakatlıkların, psikolojik rahatsızlıkların asgari seviyede tutulacağı ve en az maddi zararın olacağı açıktır. Depreme hazırlık çalışmalarında en önemli unsur mevcut yapı stoklarının yarattığı sıkıntılardır. Yapıları bütünüyle ve depreme hazır hale getirmek ele alınması gereken en önemli konulardan biridir.Bizim Dünya Bankası'nın da katkılarıyla bu konuda çalışmalarımız var. Buradaki konsept kamunun kamu binalarını gözden geçirmesidir. Vatandaşların yapıları ise elbette vatandaşa ait bir sorumluluktur. Herkesin çoluğunun çocuğunun oturduğu yapıları sağlam hale getirme sorumluluğu vardır.''

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kamil Serdengeçti de, deprem sonrası enkazdan çıkarılanların büyük bir bölümünün kas kitlelerinin ezilmesi ve buna bağlı olarak akut böbrek yetersizliği gelişmesiyle ortaya çıkan ''crush sendromu'' nedeniyle kaybedildiğini belirterek, bu kişilerin gerekli sağlık altyapısının olması halinde kurtarılabileceğine dikkat çekti.

Marmara Depremi'nin yarattığı büyük acıya rağmen Türk tıbbı ve personeli için bu açıdan yüz akı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serdengeçti, İstanbul'daki deprem riskine yönelik olarak sağlık personelinin bilinçlendirilmesinin önemine değindi.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Erdemir ise depremde sağlam olması gereken ilk yerin hastaneler olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!