Vah benim gribim

Güncelleme Tarihi:

Vah benim gribim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 20:38

DOMUZ gribi olarak ünlenen ‘H1N1 korkusu’, Türkiye çapında birçok hastanee acilleri kilitledi. Her ateşi çıkan, öksüren, “Domuz gribine yakalandım” paniğiyle acillere koşuyor.

Haberin Devamı

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Lütfiye Kılıç, acil ve poliklinik başvurularının arttığını, gribin bilhassa risk gruplarındaki ağır seyri nedeniyle, yoğun bakım yataklarının tümünün dolu olduğunu söyledi. Diğer grip virüsleri de dolaşımda olduğu ve aynı belirtilerle seyrettiği halde, H1N1’e (domuz gribi) yapılan vurguların panik ve korkuya yol açtığını söyleyen Dr. Kılıç, “Öksüren ‘Domuz gribi oldum, öleceğim’ paniğiyle geliyor. Aciller inanılmaz yığılmış durumda” diye konuştu.

Risk açısından geçtiğimiz yıllardan farklı bir grip sezonu yaşanmadığını vurgulayan Dr. Kılıç, şu bilgileri verdi: “2009’dan beri hayatımızda olan H1N1 diğer mevsimsel grip virüslerinden daha kötü seyirli veya öldürücü değil. Tek farkı çok hızlı yayılması ve hızla yatağa düşürmesi. Paniğe gerek yok. Aile hekimine görünmek yeterli. Aile hekiminin vereceği ateş düşürücü, ağrı kesicilerle, bol sıvı alarak, iyi beslenerek ve en az 5-7 gün evde dinlenerek hastalığı atlatmak mümkün.”

Haberin Devamı

GRİP ZATÜRREE YAPABİLİYOR

Griple ilgili en ciddi sorun ağır ve ölümcül seyredebilen zatürreeye çevirmesi. Zatürree dışında, sinüzit, kulak iltihabı, kalp zarı ve kası iltihabı, beyin iltihabı gibi başka komplikasyonlar da yapabiliyor. Dr. Kılıç, “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, dudaklarda morarma, gece uyutmayacak derecede öksürük, aşırı sıvı kaybı, bulantı, şiddetli kusma, 3-4 gün 38 derecenin üzerinde ateş, bunun sıradan grip olmadığını gösteriyor. Risk grubundakilerde ve ağır vakalarda ilk 48 saatte anti viral ilaç vermek çok etkili. Ancak her grip olanın anti viral almasına gerek yok” dedi. -

BİR KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Bu arada Şanlıurfa’da H1N1 teşhisi konan Mehmet Gök (40) adlı hasta da, dün Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurtarılamayarak can verdi.

KİMLER RİSK GRUBUNDA

DR. Lütfiye Kılıç, her türlü grip vakasında mutlaka hastaneye başvurması gereken risk grubu hastaları şöyle özetledi: 2 yaşından küçük, 65 yaş üstünden büyük herkes, KOAH, astım, diyabet, kronik kalp ve damar, kas-iskelet sistemi hastalığı bulunanlar, kortizon kullananlar ve hamileler.

Haberin Devamı

ŞUBATTA PİK YAPAR

ŞU an yaşanan grip salgınının önceki yıllardan farkı olmadığını belirten Dr. Lütfiye Kılıç, şu önerilerde bulundu: “Vakalar kasım, aralıkda başladı. Ocak sonu ve şubat asıl pik (tepe) yapacağı aylar. Virüse karşı korunma önlemleri şunlar: Kalabalık, havasız ortamlardan kaçınmak, elleri sık sık 20 saniye sabunlamak, alkol ve bazlı dezenfektanlarla yıkamak. Hastanalar cerrahi maskelerden takmalı. Mümkünse evden çıkmamalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!