Vadime dokunmayın

Güncelleme Tarihi:

Vadime dokunmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2008 00:00

Endemik bitki ve canlı çeşidi açısından dünyanın en önemli 200 vadisinden biri olan Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan 16 regülatör ve hidroelektrik santralına karşı yöre halkı büyük mücadele veriyor. Kadem Ekşi başkanlığında İkizdere Derneği çatısı altında toplanan halk "Vadime dokunmayın" diyerek, idare mahkemesinde iptal davası açtı.


DOĞAL güzelliği, endemik bitki ve canlı çeşitliliği bakımından dünyanın en önemli 200 vadisi arasında yer alan İkizdere’ye yapılması planlanan 16 regülatör (REG) ve hidroelektrik santralı (HES), bölge halkını ayağa kaldırdı. Başkanlığını Kadem Ekşi, Genel Sekreterliğini Recep Coşkun’un yaptığı İkizdere Derneği çatısında örgütlenen bölge halkı, Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtı. "www.vadimedokunmayin.com" internet sitesini kurarak kamuoyuna bölgede yaşananları tüm detaylarıyla anlatarak projenin önüne geçmeyi planladıklarını belirten Kadem Ekşi, İkizdere Vadisi’nde yapılacak REG ve HES’lerin ülke ekonomisine ve bölge halkına ciddi hiçbir katkısı olmayacağını söyledi. Ekşi, Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. verilerine göre 2007 Türkiye elektrik üretiminin toplam 191 bin 237 GWh (GigaWat-saat) olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Vadimiz üzerinde planlanan HES’lerin yıllık ortalama üretimi toplam 1344 GWh olacak. Türkiye toplam elektrik üretiminin ancak binde 7.02’si vadimizde üretilecek. Bu kadarlık bir enerji için dünyanın en önemli 200 vadisinden biri feda edilir mi? Elektrik enerjisi üretmenin alternatifleri var fakat ikinci bir İkizdere Vadisi yok."

İkizdere’nin AKP’li Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu’nun da kendilerine büyük destek verdiğini söyleyen Ekşi, vadisi üzerinde DSİ tarafından EPDK çatısı altında Su Kullanım Hakkı Kanunu çerçevesinde su rejimini değiştirerek bir dizi regülatör ve hidroelektrik santralı yapılması planlandığını vurguladı.

Derelerin önü kesiliyor

Ekşi, şöyle devam etti: "Vadimiz üzerinde hiçbir bilimsel araştırma ve havza planlaması yapılmadan Cevizlik HES ve Yokuşlu HES ile birlikte, DSİ ve Elektrik Etüd İdaresince planlanan, Demirkapı-Dereköy, Rüzgarlı, Tozköy, TozköyII REG ve HES’ler ve tüzel kişiler tarafından geliştirilen REG ve HES projeleri bulunuyor. Tüm bu yatırımlar bölgenin ekolojik yapısını ve sosyal yapısını altüst edecek. Vadimizi baştan aşağı dolduracak olan 16 adet REG ve HES projeleri derelerin kurumasına sebep olacak ve yemyeşil olan bitki örtümüzü de aşağıdan yukarıya doğru sarartmaya başlatacak. Suyun ekolojik, sosyal ve kültürel yapının temeli olduğu bu bölgede derenin rejiminin değiştirilmesi İkizdere halkı tarafından kesinlikle kabul edilemez."

Telafisi imkansız darbeler

Ekşi, İkizdere Vadisi’nin binlerce bitki ve canlıyı barındıran yeşilliğini yüzyıllardır "Gürül gürül akan" derelere borçlu olduğunu belirtti. Ekşi, vadide yapılacak baraj ve regülatör çalışmalarının yöreye telafisi imkansız darbeler vuracağını söyledi.

İnşaat da direniş de sürüyor

YÜZBİNLERCE ağacı tehdit edecek regülatör ve santral inşaatları hızla sürerken, İkizdere Vadisi’nde yaşayanlar, yeşil örtüyü korumak için mücadeleden vazgeçmiyor. Yeşille maviyi ve bulutları buluşturan vadi doyumsuz bir güzelliğe sahip. İkizdere, üzerine tesis kurulması planlanan derelerin yardımıyla oluşan bitki örtüsü sayesinde binlerce canlıya da ev sahipliği yapıyor. Kadem Ekşi, İkizdere ve kollarının, Doğu Karadeniz’in bakir kalmış, yaban hayatı korumuş, sürdürülebilir hayatı devam ettirebilen son havzalardan biri olduğunu belirterek, bölgenin ekolojik turizm açısından yüksek potansiyeli olduğuna dikkat çekiyor. İlçenin turistik özelliklerinin keşfedilmemiş olduğunu belirten Ekşi bunları akarsular, yaylalar, buzul gölleri, flora ve fauna, likapası (yaban mersini), dağ horozu, balı, vadileri ve termal suyu diye sıralıyor. Ekşi, bölgede yayla turizmi, dağcılık, termal turizm, rafting, kuş gözlemciliği, kış turizmi, yamaç paraşütü, doğa, manzara ve macera turizmi gibi alanların geliştirilebileceğini belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!