Uzungöl'de "duvar" protestosu

Güncelleme Tarihi:

Uzungölde duvar protestosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2009 16:32

TRABZON'un Çaykara İlçesi'ne bağlı Uzungöl'ün doğu kıyısına inşa edilen yol için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan 6.50 metre yüksekliğinde ve 800 metre uzunluğundaki istinat duvarının yıkılmasını isteyen belde halkı ve İstanbul'dan gelen bir grup çevreci eylem yaptı.

Sorunları dinlemek için beldeye gelen Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, “Biz ‘SİT Kurulu tarafından onaylanan proje nasılsa doğrudur’ diye çok üstüne gitmedik. Ama gördüğümüz manzara, yapılan işin düzeltilmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Peyzaj ve çeşitli mimarlardan oluşun bir ekip kurduk ve bu duvarda yenileme yapılması gerektiği kararına vardık” dedi.
Gölün etrafında yürüyen protestocu grup, ‘Duvar yıkılsın, Uzungöl kurtulsun’, ‘HES'le yaklaşmayın, Uzungöl'ü yakmayın’, ‘Başka Uzungöl yok’ ve ‘Çevreyi hor gören, geleceğini zor görür’ yazılı afişler taşıyarak sloganlar attı. Duvarın üzerine çıkarak protestolarını sürdüren Uzungöllüler'den İsmet Özkan, “Burası bir havuz oldu. Uzungöl değil de bir baraj gölü oldu. Bunun altında teknik bir bulgu yok. Orijinali varken bu duvarı nasıl düzelteceğiz. Bize eski yolumuzu bıraksınlar. Biz bu yolu istemiyoruz” diye konuştu.

Uzungöl halkının sorunlarını dinlemek için Belediye Başkanı Abdullah Aygün ve 4 mühendisle birlikte 100 kişinin katıldığı bir sohbet toplantısı düzenleyen Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, Karadeniz Doğa Federasyonu Başkanı Kenan Kuri'nin protestosuyla karşılaştı. Kendisini istifaya davet eden Kuri'ye, henüz yeni göreve geldiğini ve Uzungöl'de yapılabilecekleri tartışmak için bölgeyi ziyaret ettiğini söyleyen Özyanık, duvarın yapımında ihmalkarlıkları olduğunu kabul etti. Özyanık, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün duvarı yaparken çevre değerlerini ve Uzungöl halkının hassasiyetlerini dikkate almadığını ifade ederek, “Uzungöl'de bir doğal güzellik var. Uzungöl'deki doğal güzelliği ‘neler yapalım da geleceğe daha iyi aktaralım’ diye çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

DÜZELTİLMESİ GEREK

Özyanık, kırılan gönülleri onarmak için Uzungöl'e geldiklerini belirterek, “Duvar, 2000 yılında Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından onaylanan bir proje gereği yapılmış. Bizim de ihmalkarlığımız olmuştur. Bu bölgede insanlar yaşıyorsa buraya bir yol gelmeliydi. Yolun geliş şeklinin tartışılması gerekiyordu. Karayollarındaki arkadaşlarımız, ‘Nasılsa bu SİT Kurulu'ndan geçti’ diye duvarı yapmışlar. Biz de ‘SİT Kurulu tarafından onaylanan proje nasılsa doğrudur’ diye çok üstüne gitmedik. Ama gördüğümüz manzara yapılan işin düzeltilmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Peyzaj ve çeşitli mimarlardan oluşun bir ekip kurduk ve bu duvarda yenileme yapılması gerektiği kararına vardık. Bu bölgede çevre adına yapılacak her şey için ben gecemi gündüzümü ortaya koymaya hazırım. Halkın isteklerini dinleyip ona göre yeni projeler yapacağız” diye konuştu.

Karadeniz Doğa Federasyonu Başkanı Kenan Kuri ise Karayolları'nın inşaatını durdurması ve duvarın bir an önce yıkılması gerektiğini belirterek, “Bizim gönlümüz bu duvarla yıkıldı. İnsanlar buraya suyu görmek için gelmiyor. Buradaki doğallığı görmek için geliyor. Benim bildiğim kadar özel çevre koruma alanlarında böyle bir insanlık ayıbını ortaya çıkarmak mümkün değil. Dünyanın başka bir yerinde böyle bir ayıp yok. Masa başında, yukarıdan emir alarak proje yapılmasın. Yapılan işin iyileştirmesi için değil, ortadan kaldırılması lazım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!