Güncelleme Tarihi:
Süleyman Demirel'in doktoru Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, dünya tıbbındaki son gelişmeleri Hürriyet'e anlattı...
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun Süleyman Demirel'in özel doktoru ve Ankara Nümune Hastanesi'nin Başhekimi olduğu bilinir ama, onun bateri, org ve akordeondaki ustalığı bilinmez. Oysa 1970'li yıllarda Anamur ve Mersin'in gözde pop orkestrası ‘‘Fırtına Çocuklar’’ın gecede 17.5 lira alan profesyonel bateristidir. Anamur'da doğup büyüyen Osman Hoca'nın Anamur Lisesi ve Ankara Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirdiği de hiç duyulmamıştır. 96 olan not ortalamasına hálá ulaşılamadığı da.
Ankara Nümune'de açtığı özel dal polikiliklerinden kaçı bilinir? Söz gelimi Anksiyete ve Sosyal Fobi, Obezite, Alerji, Menapoz ve İnfertilite, Osteoporoz, Kolaylık, Hiperlipidemi, Diyabet, Erişkin Aşı, Baş ağrısı, Kronik Yorgunluk gibi. Osman Hoca'nın Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in doktoru olduğu da pek bilinmez. Azerbaycan'ın en büyük hastanesini yaptırmaya öncülük ettiği de. Çünkü Osman Hoca sessiz ve derinden gitmeyi sever.
Osman Müftüoğlu ve ailesiyle Gaziosmanpaşa'daki dubleks evlerinde buluştuk. Ev de ev hani. Salonda, odalarda fazla tek bir eşya yok. Tavandaki gizli aydınlatma düzeni salona ve odalara sade bir sade görkem kazandırmış, özellikle Kafkas kılıçları koleksiyonuna. Dünya tıbbını dakikası dakikasına izleyen, Amerika'yı, Avrupa'yı kapı komşusu yapan 45 yaşındaki ünlü tıp adamıyla iki gün boyu konuştuk. Yeni milenyumda tıpta geliştirilen son konseptleri anlattı, 2001 model sağlıklı yaşam reçeteleri yazdı. Yıllardır özel hekimliğini yaptığı başta Süleyman Demirel olmak üzere ünlü siyasileri anlattı. Sizi bilmem ama, ben sevgili dostum Osman'ın emek emek anlattıklarını kesip odamın duvarına asacağım.
En çok 25 yıl sonra hastalık kalmayacak
Yener ağabey, en çok 25 yıl içinde hastalıklar kökünden tadavi edilecek. Artık biz şekeri düşüren diyabetçi olmaktan çıkıp şeker hastalığını kökünden halleden diyabetçi haline geleceğiz. Lösemi tedavi edilmeyecek, kanseri meydana getiren genetik şifre üzerinden kanserin oluşumu durdurulacak. Genetik mühendisliği 2030'lu yıllarda insan ömrüne inanılmaz uzunluk sağlayacak, ortalama insan ömrü kesin 100 yaşları konuşulacak. Aslında insan ömrü 120 yaşına göre planlanmıştır. Ama biz ömrümüzü kısaltmak için sigara, içki, stres, kötü beslenmek gibi bütün hataları yapıyoruz. Romalılar döneminde ortalama insan yaşı 28 yıldı. 1950'ler Türkiye'sinde 60 yaşındaki insan yaşlıydı, ‘‘Yaş 70, iş bitmiş’’ denirdi. Türkiye bugün 70'leri konuşuyor, kadınlarda 72'deyiz. 70 yaşındaki insanlar bırakın yaşlanmayı, ülke idaresine talip olmak için yarışıyorlar. Bana göre bugün 70 yaş orta yaştır. Şu andaki konsepte göre bir insanın yaşlığından söz etmek için 80'nin üstüne çıkması lazım.
Sağlıklı yaşam için TOP 10
1- İYİ UYU
İnsanoğlu gece uyumak, gündüz uyanık olmak üzere programlanmıştır. Gece uykusuyla gündüz uykusu çok farklıdır. Melotinin beynimizden gece salgılanır, kolesterolümüz gece yapılır. Böbreküstü bezimiz de kortizonu sabaha karşı salgılar. Bu nedenle hormon salgısının en düşük olduğu gündüz saat 11'de uyursanız çok yorgun olursunuz. Aslında uyku bir ritüeldir. Örneğin uyku saatiniz saat 23 ise sizin 21'den itibaren uyku ritüeline girin. Işıkları hafifletip kitap okuyun, rahatlatıcı papatya çayı için. Uykudan üç saat önce yiyecekleri, yarım saat önce sıvıyı, iki saat önce de egzersizi kesin.
2- DENGELİ BESLEN
Beslenmek, doymak, çok yemek ya da pahalı ve zor bulunanı yemek değildir. Doğal beslenmeden uzaklaştıkça yaşam süremiz kısalır. Yeterli ve dengeli beslenmenin zenginlikle hiç ilgisi yoktur, tam tersine insan zenginleştikçe kötü beslenir. Yemekleri zamana yayın, lokmalarınızı iyi çiğneyin. Salatayı öğle, yoğurdu akşam yemeğinde yiyin. Makarnayı, pilavı öğle yemeğinde tüketin. Makarnaya yağ koymazsanız fevkalade haysiyetli bir Akdeniz yemeğidir. Kalorisi sınırlı, besin değeri ve bağırsak çalıştırıcı özelliği yüksek olduğu için diyabetle dosttur. Yağsız pirinç de aynı şekilde tavsiyeye şayandır. Akşam yemeğini 20'den önce bitirin ki, uyku saatiyle arası uzun olsun. Meyveyi kesinlikle yemeklerden iki saat sonra yiyin. Çünkü alkolleşirken oluşturduğu kalori hem çok etkili, hem de vücuda yerleşir.
3- HAREKETLİ OL
Mutlaka sürekli olarak hareket halinde olun. Her gün en az yarım saat dakikada 110 adımın altına düşmeyecek şekilde hafif yürüyüş yapın. Yürüyüş kesinlikle yemeklerden en az yarım saat sonra ve tercihan sabahları yapılmalı.
4- STRESTEN UZAK DUR
Stresle başetme tekniklerini öğrenmemiz şart. Bedeninizin hangi streslerden maksimum etkilendiğini bulun. Hangi stresleri sünger gibi emip yok edebilceğinize, hangilerini ikinci planda tutabileceğinize, hangilerini geciktirebileceğinize karar verin.
5- GÜNDE 2 LİTRE SU İÇ
Günde en az 2 litre sıvı almak şart. Bunu ne kadar düz su olarak alırsanız o kadar yararlı. Dünyamız gibi insanoğlunun da dörtte üçü su. Hücrelerimiz, dokularımız susuzluk konusunda çok duyarlı.
6- SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DUR
Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun. Sosyal zorunluluklarda kırmızı şarap efsenesinden yararlanabilirsiniz. En fazla iki kadeh kırmızı şarap benim özel tavsiyemdir. Kırmızı şarap insan sağlığı için yararlı elemanlar içeren tek alkollü içki. Özellikle içindeki ‘‘Proantosiyanidin’’ maddesi şu anda bilinen en güçlü antioksidan. Siyah üzümün çekirdeğindeki bu madde E, C vitaminlerinden elli kat daha etkili. Fransızlar bu konuyu öylesine abarttı ki, ellerinde kalan kırmızı şaraplarla çiftliklerde turistlere banyo yaptırıyorlar.
7- KENDİNE ZAMAN AYIR
Sağlıklı olmak için mutlaka tutacak, yutacak bir şey aramayın. Organ ve sistemlerimizin verimli, sorunsuz çalışması için, dengeli bir ruh hali de şart. Ruhsal ve bedensel sorunlarınıza hesaplaşmak, onlara çözüm aramak için kendinize mutlaka zaman ayırın. Yeterince dinlenin, gülün, okuyun, müzik dinleyin. Kendinizi zaman zaman ödüllendirin, en azından kendinize bir çiçek alın. Planlı değil rastgele iyilik yapın. Gevşeyin, telaşınızı, eleştirme isteğinizi erteleyin, daha az hırslı olun. Daha büyük, daha güçlü olanı kabullenin. Kusursuzluğun imkansız olduğunu görün. Zenginleşmenin, iktidar hırsının sonu olmadığını kabullenin. Keyfin, acının, beğenilmenin, beğenilmemenin, başarının, kayıbın, şöhretin, utancın, kazanmanın, kaybetmenin mutlaka geçici olduğunu bilin. Kısaca ‘‘Bu da geçer’’ deyin.
8- SAĞLIĞINI KONTROL ETTİR
Belli aralıklarla düzenli sağlık kontrolleri yaptırmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Bunun yanısıra belirlenmiş sağlık sorunlarınızın takip ve tedavisine de gerekli özeni gösterin.
9- DOĞAL DESTEK AL
Doğal beslenme konusunda Türk tıbbı hem çok bilgisiz, ayrıca gereksiz düşmanlık besliyor. Oysa bu doğal vitaminlerin guatra, kansızlığa, romatizmal hastalıklara, alzheimer'a çok etkili olduğunu bütün dünya biliyor. Belirli yaşlarda ihtiyacınız olan vitamin, mineral ve gıda desteklerini öğrenin ve bunları doğal yollarla alın.
10- GEREKSİZ İLAÇ KULLANMA
Gereksiz ilaç, kimyasal, gıda katkısı, enerji verici destekleyiciler kullanmayın. Türkiye'de tek reçetede çok ilaç veriliyor, doktor ilaç sanayinin etkisi altında. Tıp eğitimindeki eksiklikler, çoğu araştırmaların, kongrelerin ilaç sanayince desteklemesi gibi nedenlerle doktorlar ilaç sanayinin etkisi altında. Bence sanayi-doktor ilişkisi yeniden gözden geçirilmeli. Aşırı ilaç kullanımı hem sosyal güvenlik kurumlarını, hem de insanların karaciğerlerini felç ediyor.
YARIN:SAĞLIKTA DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR