Üzümleri için kaloriferli sera yaptırdı

Güncelleme Tarihi:

Üzümleri için kaloriferli sera yaptırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 12:50

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde, üzüm üreticileri ani bastıran kış nedeniyle, sergilerdeki mahsüllerinin çürümemesi için her yolu deniyor. Tınazlar Köyü'nden Ali Rıza Yeşil, sergideki üzümlerini kurutabilmek için 12 bin YTL harcayarak, 180 metrekarelik serasına kalorifer döşetti.

Yaş üzümden beklediğini bulamayan Sarıgöllü üretici, çareyi kuru üzümde arıyor. Alıcı çıkmadığı için elinde kalan üzümlerin büyük bir bölümünü sergilere asan üretici, kurumasını bekliyor. Ancak, aniden bastıran yağmurlar sergide üzümlerin çürümesine neden oluyor. Sergilerin üzerine her akşam naylonla kapatan üreticiler, sabahları tekrar açarak, üzümlerini yağıştan korumaya çalışıyor.

Bu arada, üzümlerini bir an önce kurutmak isteyenler ise, değişik arayışlar içerisine girdi. Tırazlar Köyü'nde yaşayan 51 yaşındaki Ali Rıza Yeşil üzümlerini kurutabilmek önce 180 metrekarelik naylon sera yaptı. Daha sonra da masraftan kaçmayıp, 12 bin YTL harcayarak, kalorifer döşetti. Yeşil, kömürlü kaloriferden elde ettiği ısıyı 6 saat süreyle fanlarla seranın içerisine vererek üzümlerini kurutuyor.

80 dekar üzüm bağı bulunduğunu belirten Yeşil, “Bu yıl 50 ton yaş üzüm sattım. Geriye 150 ton yaş üzümüm kaldı. Hepsini çeşitli yerlere sermek suretiyle kurutmaya bıraktım. Ancak bu yıl kış erken geldi. Üzümlerim ıslanmaya başladı. Hepsini örtmek için zamanım olmuyor. Ele gelen ürün göz göre göre çürüsün mü? Ben de 180 metrekarelik kapalı alan yaptırdım. Üzümlerimi buraya koydum. İçeriyi kaloriferle ısıtıp, üzümleri kurutuyorum. Bu yıl ilk kez böyle bir yöntem yaptırdım. Üzümcü olarak, ne yapacağımızı şaşırdık” dedi.

Tınazlar Köyü'nde bu yıl ilk kez uygulanmakta olan kaloriferli sera içinde üzüm kurutma sistemi, köydeki diğer üreticilerin de ilgisini çekti. Ali Rıza Yeşil'in bu uygulamasını yerinde inceleyen köylüler “Gerçekten işimiz çok zor. Bu yıl üzümlerin bol olması, erken gelen yağışlar üzümlerimizin bozulmasına neden oldu. Bu durum karşısında üzümlerimizi yaş olarak satamadık. Sergideki üzümlerimiz, yaklaşık bir aydır, kurumayı bekliyor. Kurutmak için bizlere her yıl gerekli olacak bir yöntemin arayışı içindeyiz. Arkadaşımızın yaptırdığı sistem, akla yatkın. Bakalım sonuç ne olacak?” dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!