Üzüm kanseri önlemede yardımcı

Güncelleme Tarihi:

Üzüm kanseri önlemede yardımcı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2002 15:57

Üzüm, dut ve yer fıstığında bulunan bir maddenin kanseri önlemekte yardımcı olabileceği bildirildi.

İngiltere'nin Leicester kentindeki De Montfort üniversitesinden Prof. Gerry Potter ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, pek çok ürünün bozulmasına yol açan mantarlara karşı savaşan ''resveratrol'' adlı molekülün, vücutta kanser hücrelerini hedef alarak tahrip eden kanser karşıtı bir unsura dönüştüğünü saptadılar.

Daha önceki araştırmalarda da bu molekülün kanser önleyici olabileceği belirtilmişti, ancak ilk kez bu mekanizmanın nasıl çalıştığı konusunda ayrıntılı bilgi edinildi.

Araştırmacılar, ''resveratol''ün farklı türlerdeki tümörlerde bulunan CYP1B1 adlı bir enzim tarafından işleme tabi tutulduğunu ve bu işlem sonucu molekülün ''piceatannol'' adlı toksik bir maddeye dönüştüğünü saptadılar.

Bilim adamları daha önceleri, yalnızca tümörlerde bulunduğu için CYP1B1'in kanser nedeni olduğunu sanıyorlardı ancak şimdi, değil kansere sebep olmak enzimin tümörlerde kensere karşı savaşmak için bulunduğu saptandı.

Profesör Potter, tabiattan edinilen bu bilgilerin kansere karşı ilaçların bulunmasında bilim adamlarına yol gösterici olacağını söyledi. Araştırma, British Journal of Cancer adlı tıp dergisinde yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!