OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 27, 2002 00:00
Ãœzüm, dut ve yer fıstığında bulunan bir maddenin kanseri önlemekte yardımcı olabileceÄŸi bildirildi.Ä°ngiltere'nin Leicester kentindeki De Montfort üniversitesinden Prof. Gerry Potter ve ekibi tarafından yapılan araÅŸtırmada, pek çok ürünün bozulmasına yol açan mantarlara karşı savaÅŸan ''resveratrol'' adlı molekülün, vücutta kanser hücrelerini hedef alarak tahrip eden kanser karşıtı bir unsura dönüştüğünü saptadılar. Daha önceki araÅŸtırmalarda da bu molekülün kanser önleyici olabileceÄŸi belirtilmiÅŸti, ancak ilk kez bu mekanizmanın nasıl çalıştığı konusunda ayrıntılı bilgi edinildi. AraÅŸtırmacılar, ''resveratol''ün farklı türlerdeki tümörlerde bulunan CYP1B1 adlı bir enzim tarafından iÅŸleme tabi tutulduÄŸunu ve bu iÅŸlem sonucu molekülün ''piceatannol'' adlı toksik bir maddeye dönüştüğünü saptadılar. Bilim adamları daha önceleri, yalnızca tümörlerde bulunduÄŸu için CYP1B1'in kanser nedeni olduÄŸunu sanıyorlardı ancak ÅŸimdi, deÄŸil kansere sebep olmak enzimin tümörlerde kensere karşı savaÅŸmak için bulunduÄŸu saptandı. Profesör Potter, tabiattan edinilen bu bilgilerin kansere karşı ilaçların bulunmasında bilim adamlarına yol gösterici olacağını söyledi. AraÅŸtırma, British Journal of Cancer adlı tıp dergisinde yayınlandı. Â
button