Nail KAHRAMAN / DHA - ANKARA, Mesude ERŞAN / İSTANBUL /Nuray BABACAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2008 00:03
14 yaşındaki B.Ç.’yi taciz suçlamasıyla yargılanan Hüseyin Üzmez’i tahliye ettiren Adli Tıp raporuna itirazlar çığ gibi.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun "Karara itiraz edeceğiz" açıklamasının ardından, Türk Tabipler Birliği raporu incelemeye aldı. Bursa Barosu ’suç duyurusu’ hazırlığında. SHÇEK rapora itiraz etti. CHP’li kadın vekillerin inceleme başlatmasını istedikleri Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin "Kamuoyunun hassasiyetine katılıyorum" dedi.
TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası, Hüseyin Üzmez davasındaki tartışılan Adli Tıp raporunu inceleme kararı aldı. Oda adına dün yapılan açıklamada, sürmekte olan davada sanık Üzmez’in açıklamalarının, mağdurenin defalarca örselenmesine, baskı altına alınmasına neden olduğu belirtilerek, şöyle denildi:
"Sanığın serbest bırakılması ve olayın hızla gelişme süreci, böyle bir travmaya maruz kalan tüm çocuklara bir gözdağı niteliğindedir. Yaşadıklarını anlatmakta zorlanan çocuklar, bu gibi olaylarla korkutulup sindirilmektedirler. TTB konuyu, Adli Tıp raporunun bilimsel boyutu yönünden çocuk, insan, kadın ve hasta hakları açısından inceleyecektir.
TCK’da cinsel istismara uğrayan çocuklar için ’beden ve ruh sağlığının bozulmuş olması’ suçu ağırlaştırıcı bir unsur olarak yer almaktadır. Bu, sanki cinsel istismara uğrayan çocukların beden ve ruh sağlığının ’bozulmayabileceği’ olasılığının da var olduğu gibi bir anlam da içermektedir. Oysa cinsel istismar, tedavi edilmezse yaşam boyu devam eden bir ruhsal yıkıma neden olur. Bu yıkımın belirtileri erken ya da geç dönemlerde mutlaka ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, mağdurenin taciz sonrasında ruh ve beden sağlığının bozulmadığı kararına varabilmek mümkün görünmemektedir."
Rapor kuşkulu
Bu arada Üzmez’in tahliyesini sağlayan raporu veren 6’ncı İhtisas Dairesi’nin dava dosyasını görmeden karar verdiği iddia edildi. Davaya müdahil olmak istediklerini açıklayan Bursa Baro Başkanı Zeki Kahraman şunları söyledi:
"17 Eylül’de yapılan ilk duruşmada B.Ç.’nin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi. 19 Eylül’de B.Ç. 6’ncı İhtisas Kurulu’nda muayeneye alındı. 22 Eylül günü rapor verildi. Bu tür yargılamalarda beklenen raporlar genellikle 6-12 ay arasında gelir. Böyle bir davada dosyanın iki gün içinde posta ile Adli Tıp Kurumu’na ulaşması mümkün değil. Dosyanın Adli Tıp Kurumu’na gitmediğini, B.Ç.’nin iddianame üzerinden muayene edildiğini duyduk. Dosya hakkında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bilirkişi heyeti hakkında gerekirse suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca ceza yargılaması bakımından usule uyulmadığını düşünüyoruz. Uludağ Üniversitesi raporu Üzmez’in aleyhinde iken, Adli Tıp Kurumu raporu lehine çıktı. Ceza hukukunda iki rapor arasında çelişki varsa üçüncü rapor zorunluluğu vardır. Bu yapılmamıştır."
Bu arada, Adalet Bakanlığı müfettişleri dün İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda bütün gün incelemelerde bulundu.
İşte raporda imzası olanlar
Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt
6. İhtisas Kurulu Başkanı, Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Ergezer
Adli Tıp Uzmanı Dr. Yasemin Çakmak
Dr. Gökhan Eriş
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Seyfettin Uludağ
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Özkara
Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülgün Engin