Güncelleme Tarihi:
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin son depremler raporunda, Akdeniz’de 14 gün içinde, küçük ölçekli 65 depremin meydana geldiği bilgisi yer aldı. Bu durum akıllara bölgedeki hareketliliğin artıp artmadığı sorusunu getirdi. Son günlerde yaşanan bu hareketliliği uzmanlar, Habertürk Gazetesi'nden Sorel Dağıstanlı'ya değerlendirdi.
‘ELİ KULAĞINDA’
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Afrika ana karası, Anadolu ana karasının altına doğru dalıyor. Her çarpışmada ve kırılmada da bu depremler oluşuyor. Ancak son 6 yıldır yaşanan hızlanma küçük ve orta büyüklükte depremler yapmaya başladı. Dalış hızının artması ortamı gerdi. Ege’nin ve Akdeniz’in güneyi gergin ve bu gerginlik 7’nin üzerinde büyük bir depremle sonuçlanacak. Bana göre eli kulağında. Önümüzdeki 2.5 yıla dikkat.”
‘2 YILDIR DEVAM EDİYOR’
Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu: “2 yıldır söylüyorum. Bu bir aktivitenin başlangıcıydı. Şaşırtıcı değil benim için. Geçmişte Akdeniz ya da Ege’ye baktığımızda tsunami yaratan depremler var. Evet, bu durumu hareketlenme olarak ifade edebiliriz. Ama bu hareketlenmenin nereye varacağını bilemeyiz. 2 yıldır devam ediyor bu.”
'BÖLGENİN DOĞASI BU'
Prof. Dr. Naci Görür: “Anadolu levhası alta doğru kuzeye dalıyor. Dalma batma belli bir hızda oluyor. Bu hareketten dolayı devamlı depremler oluyor. Bölgenin doğası gereği bu. Ancak bununla birlikte bölgenin büyük deprem ve tsunami yaratma potansiyeli de var.”