Güncelleme Tarihi:
Sert ve baskıcı ailelerin çocuklarının zayıf karne korkusunu daha fazla yaşadıklarını vurgulayan Dr. Bülent Çekem, bu durumun evden kaçma, intihar gibi davranışları da beraberinde getirdiğini belirtti. Karnenin çocuğun başarısından ziyade, derslerinde bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesi olarak algılanması gerektiğini bildiren Dr. Çekem, “Karne öğrenciye olduğu kadar aynı zamanda aileye de verilmektedir. Bu belge ailede ana-babalığının nasıl olduğunu da göstermektedir. Aileler, çocuklarına harçlık vererek, kitap, kalem, defter alarak, ihtiyaçlarını karşılayarak okul hayatları süresince onların üzerindeki sorumluluktan kurtulduklarını düşünmektedirler. Bu doğru bir düşünce değildir” dedi.
ÇOCUĞUNUZU TEHDİT ETMEYİN
Dr. Çekem, ailelere çocuklarının karne korkusunu yenmelerini sağlamak ve istenmeyen bazı davranışların oluşmasını önlemek için, başarısızlığın ileriki yıllarda başarıya dönüşebilmesi adına, şu önerilerde bulundu:
“Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, onun kişiliğini incitmeden net şekilde anlatın. Başarılı olabilmesi için, onun arkasında olduğunuzu hissettirin. Onu kesinlikle suçlayıp, yargılamayın. Ona ’tembel tavuk, geri zekâlı?’ gibi isim ve lakaplar takmayın. ’Seni kaportacıya çırak olarak göndereceğim, okuldan alacağım’ gibi tehditler savurmayın. Onu eleştirip, kendisine emirler yağdırmayın. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın. Çocuğunuzu kesinlikle aşağılamayın. Arkadaşlarının yanında buna sakın kalkışmayın, kendine olan güven duygusunu zedelemiş olursunuz. Kendi karnesiyle ilgili anlattıklarını dinleyin, düşüncelerine önem verin.”
ÇÖZÜM YOLLARI ARAYIN
Her ana babanın çocuklarıyla ilgili bazı beklentileri olduğunu ve bunları onunla konuşmak gerektiğine dikkati çeken Dr. Çekem, “Çocuğunuzun karnesinde zayıflar olabilir. Ona açık kapı bırakın, kendini affettirebilmesi için yol gösterin, beraber çözüm yolları arayın. Zayıfı var diye ona tatilini zehir etmeyin, dinlenmesine fırsat verin. Eksikliklerini gidermek için onunla beraber uygun bir plan yapın ve bunu uygulayın. Çocuğunuza, karnesi iyi de olsa kötü de olsa sizin onu seveceğinizi ve onun arkasında olacağınızı hissettirin. Çocuktan başarı beklerken, onun kapasitesini de bilmek gerekir. Yersiz kıyaslamalar, olumsuz sonuçlar doğurabilir. Her karne döneminde başarısızlık sorunu nedeniyle psikiyatriste başvuran öğrenci sayısı artmaktadır. Bu çocukların başarısızlık nedenleri araştırıldığında, ailedeki iletişim bozuklukları, ana babanın çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere sahip olması ve psikiyatrik rahatsızlıklar ön plana çıkıyor” diye konuştu.