Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 20:18
Pakistan'da muhalefetin en güçlü isimlerinden, eski başbakan Benazir Butto'nun bugün düzenlenen suikast eyleminde hayatını kaybetmesi, ülkenin geleceğini karanlığa sürükledi.
Butto'nun öldürülmesinin, Pakistan'ın bilinmeyen sulara yelken açmasına neden olduğu görüşünde birleşen uzmanlar, bu ülkenin, son 60 yılın en zor dönemini yaşadığı, sivil isyanın eşiğinde olduğu yorumunda bulundular.
Uzmanlar, genelkurmay başkanlığı görevinden iki hafta önce ayrılan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in büyük baskı altında kaldığını söylediler ve olağanüstü hal uygulamasına geri dönülmesinin ve seçimlerin ertelenmesinin, hatta iptal edilmesinin büyük bir olasılık olduğunu belirttiler.
Analiz kuruluşu Chatham House'un Pakistan uzmanı Farzana Şeyh, "Artık açıkça belli oluyor ki seçimler yapılmayacak" şeklinde fikir yürüttü ve
seçim sürecinin durduğu, Müşerref'in kontrolü kaybettiğinin farkına vararak tekrar olağanüstü hal ilan edeceği tahmininde bulundu.
Şeyh, ABD'nin El Kaide ve Talibanla verdiği mücadeledeki en büyük müttefiklerinden Pakistan'ın, "bilinmeyen sulara doğru yelken açtığını" ve bunun bölgede istikrarsızlığa yol açabileceğini söyledi.
Şeyh, Butto'nun, aşırı dinci militanların genellikle faaliyet gösterdiği Kuzey Batı Cephesinden uzakta, Ravalpindi'de öldürüldüğüne dikkati çekti ve bunun, resmi ihmal sonucu saldırının düzenlenmesine izin verilmiş olabileceğine dair korkuları artırdığını belirtti.
Uzmanlara göre, saldırıdan her ne kadar Pakistan'da faal olan, Taliban ve El Kaide üyelerinin de dahil olduğu aşırı dinciler sorumlu gösterilse de, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref ile Butto'nun diğer muhalifleri de bazı kesimlerin şüpheli listesinde yer alacak.
Londra'daki düşünce kuruluşu Asya-Pasifik Vakfı Başkanı M.J. Gohel, suikastin ardındaki gerçeklerin ortaya çıkarılmasının çok zor olacağı yorumunda bulundu.
"Taliban ve El Kaide'nin yanısıra, Butto ile ilişkisi kötü olan ordu ve istihbarat içinden de adaylar var" diyen Gohel, herkesin bildiği gibi Butto'nun birçok düşmanı olduğunu söyledi.
Gohel, Pakistan'da daha çok şiddet olaylarına rastlanabileceğini, eylemlerin, olağanüstü hal ilan edilmesi halinde daha da artabileceğini kaydetti.
Gohal, seçimler iptal edilirse, siyasi bir boşluk oluşacağı ve bu boşluğu aşırı dincilerin doldurabileceği uyarısında bulundu.