Uzaya çıkan ilk kadın 70 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Uzaya çıkan ilk kadın 70 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 10:51

Uzaya çıkan ilk kadın olan ve ismi ayda bir kratere verilen ‘martı’ lakaplı Rus kozmonot Valentina Tereçkova 70'inci doğum gününü kutladı. Tek hayâlinin Mars'a gitmek olduğunu söyleyen Tereçkova, “Bu olağanüstü ve gizemli gezegene gidip bir daha dönmemeye hazırım” dedi.

Uzay uçuşu ardından 40 yılı aşkın bir süre geçtiğini belirten Tereçkova, yıllardan bu yana sakladığı bir sırrını da şöyle anlattı:

“Hepimiz tek bir çılgın fikrin peşindeydik, uzaya çıkmak. Kalkış sorunsuz gerçekleşti. Fakat daha sonra ‘otomatik yön bulma programı'nda sorunlarla karşılaştık. Uzay aracı alçalmak yerine sürekli yükseliyordu. Ertesi gün uzmanlar doğru yörüngeye dönebilmemiz için yörünge sistemi verilerini değiştirdi. Trajik bir olaydı. Yaşananları kimseye anlatmamamız istendi.”

İniş sırasında korkuya kapıldığını belirten Rus kozmonot, fırlatılacağı zaman bir göl görünce çok korktuğunu bildirirken, şöyle dedi:

“İlk kadın kozmonotun suda kaybolma tehlikesi var diye düşündüm. Yorucu bir uçuşun ardından paraşütle bir gölün üzerinden geçip ineceğin yeri doğru tespit edebilmek zordu. Neyse ki rüzgarın da sayesinde toprağa inebildim.”
Çiftçi bir ailenin kızı olan Tereçkova, liseyi bitirdikten sonra bir tekstil fabrikasında işe başladı. Havacılığa ilgi duyan Tereçkova, çalıştığı yıllarda 163 paraşüt atlayışı gerçekleştirdi. 1961 yılında Yuri Gagari'nin uzaya çıkan ilk insan olmasından çok etkilenen Tereçkova, 1962 yılında 5 kadının seçildiği uzay eğitimi programında yer aldı. 16 Haziran 1963 tarihinde Vostok serisinin son uçuşu olan Vostok 6 mürettebatına dahil edilen Rus kozmonot, uzaya çıkan ilk kadın oldu. Aralarında BM Barış Madalyası'nın da olduğu pek çok uluslararası ödülün sahibi olan kadın kozmonotun ismi ayda bir kratere ve küçük bir gezegene verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!