Uzanlar'ın 190 milyon doları donduruldu

Güncelleme Tarihi:

Uzanların 190 milyon doları donduruldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2005 18:50

Devlet Bakanı Şener, Uzanlar’ın yurt dışı malvarlığının saptanması için TMSF Başkanlığında, BDDK, MASAK ve Emniyet ile birlikte yürütülen çalışma sonucunda İsviçre’de 190 milyon dolarlık bir paranın dondurulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TMSF bünyesindeki Star Medya Grubunun satışını hızlandıracak yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri başladı. Altkomisyon kurulması kararlaştırılan toplantıda konuşan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, TMSF’nin etkin olarak çalışabilmesi, yasal boşlukların giderilmesi amacıyla teklifi desteklediklerini söyledi.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün 3.5 saatlik brifinginin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP Afyon Milletvekili Halil Aydoğan ve 6 arkadaşının verdiği yasa teklifi için Plan ve Bütçe Komisyonu’nda altkomisyon oluşturulması kararlaştırıldı. Teklifi destekleyen Şener  şöyle konuştu:

BORÇLULAR YASAL BOŞLUKTAN YARARLANIYOR

"Çok sayıda bankanın Fon’a devredilmesi sonucunda BDDK’nın bir taraftan görevlerini yerine getirirken, diğer taraftan 20’yi aşkın bankanın borçlarının tasfiyesi ve alacaklarının tahsil etmesi elbette iş yükü açısından zorluk yarattı. Bu nedenle BDDK ve TMSF yönetimi ayrıldı. Böylece olayların üzerine gitme olanağı doğdu. 5020 sayılı yasanın da olumlu etkisi oldu. Ama gelinen noktada Fon alacaklarının tahsilinde önemli hukuki zorluklar, varolan yasal boşluklardan alacaklıların yararlanmasından fon yönetimi zorlanıyor. Yasa teklifi bu ihtiyacı gidermeye yöneliktir. Biz böyle yasal ihtiyaç için düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyiz."

Haberin Devamı

İSVİÇRE’DE UZANLAR’IN 190 MİLYON DOLARI DONDURULDU

Şener, Uzan Grubunun yurt dışı para transferlerinin saptanması için TMSF başkanlığında, MASAK, Emniyet Mali Şube Müdürlüğü ve BDDK’nın katılımıyla komisyon kurulduğunu anımsattı. Şener, "Komisyon öncelikle İsviçre Federal Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yaklaşık 190 milyon dolar tutarında dondurulan hesaplarla ilgili çalışma başlatmış ve İsviçre’de savcılık nezdinde girişimlerde bulunmuş olup halen konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığıyla görüşmeler devam etmektedir" diye konuştu.

Şener, TMSF’den kaçırılmaya çalışılan Uzan grubuna ait yurt dışındaki şirketleri de anlatırken, Polonya’daki çimento fabrikası ve Kazakistan’daki telekomünikasyon şirketiyle ilgili hukuki girişimlerde bulunduklarını, bu konularla ilgili olarak ABD, Kıbrıs, Polonya, Kazakistan, Ürdün, İsviçre, Yunanistan, Cayman Adaları, Virgin Adaları, İngiltere ve Rodos’a gidilerek gerekli işlemlerde bulunulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

10 YILA DAMGASINI VURAN ŞİDDETLİ EKONOMİK KRİZLER

Türkiye ekonomisinin son 10 yılına damgasını vuran şiddetli ekonomik krizlerin en tahrip edici sonuçlarının finans sektöründe görüldüğünü belirten Şener, sektörün yapısal arızalarının da etkisiyle bankacılık alanında şiddetli bir depreme yol açtığını söyledi. Geçmişte sektörün objektif mali ve ahlaki kriterlere bağlanmamış  olması ve mevduata tanınan yüzde 100 devlet güvencesinin "ahlaki yozlaşmaya yol açtığını" anlatan Şener, "Denetim ve uygulama zaaflarıyla da birleşerek banka sektörünün bütün ekonomiyi çöküşe sürükleyen bir yapısal arızaya mahkum olmasına yol açmıştır" dedi.

BATIK BANKALARIN NİHAİ MALİYETİ 37.6 MİLYAR DOLAR

Haberin Devamı

Şener, 1997-2003 arasında TMSF’ye 22 bankanın devredildiğini, bunların devir tarihindeki toplam zararlarının 24 milyar dolar olarak hesaplandığını, 30 Haziran 2004 itibariyle bu bankalara çeşitli kanallardan aktarılan paranın toplam 27.8 milyar doları bulduğunu, bu miktarın da faiziyle birlikte 46 milyar dolar olduğunu bildirdi. Aynı tarih itibariyle, yapılan tahsilatlar da düşüldükten sonraki maliyet tablosunun faiziyle birlikte 43.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Şener, 30 Haziran 2004 itibariyle yapılan projeksiyonda gelecekte yapılması beklenen tahsilatların bugünkü değerleri hesaba katıldığında nihai maliyetin, faiziyle birlikte 37.6 milyar dolar olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

2005’TE TÜM TAHSİLAT MİKTARI GEÇİLECEK

Bugüne kadar gerek banka hakim ortaklarından, gerekse bankalara borçlu firma ve bireylerden yapılan tahsilatlar hakkında bilgi veren Şener tahsilatın, 2003 sonu itibarıyla 1 milyar 680 milyon dolar olan tahsilatların 2004’teki 762 milyon dolarla toplam 2 milyar 442 milyon dolara ulaştığını söyledi.


Şener, "Görülüyor ki son bir yılda, yani fon kurulunun görev yaptığı süre zarfında bu tutarın yüzde 45’e yakını gerçekleşmiştir. 2005 yılında gerçekleştirilmesi beklenen büyük şirket satışlarından elde edilecek tahsilat tahmini, bugüne kadar yapılan toplam tahsilattan fazlasının son bir yıl içerisinde gerçekleştirilebileceğini göstermektedir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!