Uzan'ın Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet davası

Güncelleme Tarihi:

Uzanın Siyasi Partiler Kanununa muhalefet davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2005 16:07

Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin, “Mavi A.Ş'den partiye 19 trilyon 750 milyar lira kaynak aktarılarak Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet edildiği” iddiasıyla yargılandıkları davada, Uzan ve 2 sanığın duruşmaya zorla getirilmelerine karar verildi.

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Cavit Uzun, Metin Öner, Erkan İşler, Ahmet Yılmaz, İsmail Hakkı Kuran, Yusuf Bozan, Şükrü Karadağ, Fevzi Aksoy ve Hacı Ahmet Baş katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Cem Uzan ile Hasan Kalafat, Mehmet Orhan Uğuroğlu, İsmail Yavuz Onursal, Ufuk İlkiz, Mehmet Ali Akgül, İsa Esen ile Sadrettin Balman ise duruşmaya gelmedi.

Kimlik tespitlerinin ardından duruşmada sorguları yapılan sanıklardan Cavit Uzun, Mavi A.Ş'de sadece ortaklığının bulunduğunu belirterek, konuya ilişkin hiçbir şey bilmediğini söyledi.

Hakim Serap Durmaz'ın şirketin hangi alanda çalıştığını sorduğu Uzun, “Onu bile bilmiyorum” dedi.

Hakim Durmaz'ın şirketin ne iş yaptığını neden bilmediğini sorduğu Uzun, Uzan Grubu şirketlerde 1998 yılında güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başladığını, kendisinden şirkete ortak olmasının istendiğini, ancak faaliyetleri konuda bilgisinin bulunmadığını söyledi.

Sanık Yusuf Bozan da Uzan Grubu içinde yer alan Medya Park Yayıncılık'ta muhasebecilik yaptığını, Mavi A.Ş'nin Yönetim Kurulu üyesi ve ortağı olduğunu belirterek, “Bizim ortaklığımız kağıt üzerindeydi. İşimin devamı için bunu kabul ettim. Parayla ilgili bilgim yok” dedi.

Şükrü Karadağ da söz konusu dönemde Genç Parti'de teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunduğunu belirterek, iddia edildiği gibi bir para akışının olmadığını savundu.

Genç Parti'de söz konusu dönemde Araştırma ve Planlama Başkanı olarak görev yaptığını belirten Metin Öner de, “Bildiğim kadarıyla öyle bir bağış olmadı” diye konuştu.

Hacı Ahmet Baş da Genç Parti'nin üyesi olduğunu ve başkaca bir görevi bulunmadığını belirterek, aynı dönemde Rumeli Telekom Şirketi'nde çalıştığını anlattı.

Ahmet Yılmaz ise Star TV'de muhasebe elemanı olarak çalıştığını ve Mavi A.Ş'ye ortaklığının kağıt üzerinde olduğunu söyledi.

“İDDİA NEREDEN ÇIKTI?”

Sanık İsmail Hakkı Kuran da söz konusu tarihte Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı olduğunu ve dava konusu olaya ilişkin herhangi bir Başkanlık Divanı kararı bulunmadığını söyledi.

Hakim Durmaz'ın “Peki bu iddia nereden çıktı?” diye sorduğu Kuran, “Bir TMSF raporu var. Oradan çıkıyor herhalde. Mavi A.Ş'nin dosyalarında 'Genç Parti'ye gidenler' diye bir not varmış” dedi.

Söz konusu tarihte Genç Parti'de eğitimden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını belirten Fevzi Aksoy da, “Konuyla uzaktan yakından ilgim yok” diye konuştu.

Sanık Erkan İşler de olay tarihinde Mavi A.Ş'de personel şefi olduğunu ifade ederek, “Şirkette ortaktım, ama yönetim kuruluna üye olduğumu bilmiyordum. Bağışla ilgili hiçbir şey diyemem, çünkü bilgim yok” dedi.

ZORLA GETİRME KARARI

Duruşmada daha sonra söz alan Cem Uzan'ın avukatı Volga Gökçe, dava dosyasını yeni aldıklarını belirterek, savunma hazırlamak üzere süre verilmesini istedi.

Hakim Serap Durmaz, sanıklardan Sadrettin Balman'ın vefat ettiğinin bildirildiğini tutanağa yazdırdı.

Cem Uzan, Hasan Kalafat ve Ufuk İlkiz'in usulüne uygun şekilde çıkarılan davetiyeleri almalarına rağmen duruşmaya gelmediklerinin anlaşıldığını belirten Hakim Durmaz, bu sanıkların bir sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar verdi.
Mavi A.Ş'ye ilişkin çalışma raporunun istenmesine karar veren Hakim Durmaz, duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışında basın mensuplarının görüntü almalarına tepki gösteren Ahmet Yılmaz, “Bir dahaki duruşmada Cem Uzan'ı çekin asıl suçlu o” dedi.

İDDİANAMEDEN

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Cem Uzan, Mehmet Orhan Uğuroğlu, Şükrü Karadağ, İsmail Yavuz Onursal, Metin Öner, Ufuk İlkiz, Hacı Ahmet Baş, Mehmet Ali Akgül, İsa Esen, Fevzi Aksoy, Sadrettin Balman ve İsmail Hakkı Kuran'ın Genç Parti'nin 2002 yılındaki İcra Kurulu, Yusuf Bozan, Ahmet Yılmaz, Hasan Kalafat, Erkan İşler ve Cavit Uzun'un da Mavi A.Ş'nin yönetim kurulu üyeleri oldukları belirtiliyor.

Söz konusu şirketin 1 Temmuz 2002 ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasındaki faaliyet giderlerinin incelenmesi sonucunda oluşturulan raporda 19 trilyon 750 milyar 479 milyon 626 bin 93 lira masrafın harcama yeri olarak Genç Parti'nin gösterildiği anlatılan iddianamede, bu paranın Genç Parti'nin organlarına nakit avans yoluyla kaynak olarak aktarıldığının anlaşıldığı ve partiye dolaylı bağış olarak kabul edildiği öne sürülüyor.

Bu işlemin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 66. maddesinin 2. fıkrasına aykırılık oluşturduğu belirtilen iddianamede, sanıkların aynı kanunun 116. maddesi uyarınca 6 ay ile 1'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Küçükçekmece 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, bu mahkemenin “yetkisizlik kararı” vermesi üzerine İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!