Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 00:00
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) 4 bilim adamı, insan boyunu hem uzaktan kumanda ile hem de belirli bir ağırlık uygulayarak uzatmak için geliştirdikleri 2 farklı projenin patentini almak için Avrupa Patent Ofisi’ne başvurdu.
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, Doç. Dr. Önder Baran, araştırma görevlileri Bora Uzun ve Hakan Oflaz ile hem mekanik, hem de şekil bellekli alaşımlardan yararlanılarak insan boyunu uzatmak için geliştirdikleri projeyle ilgili bilgi verdi. Projede boy uzatmak isteyenler için kemik içerisine özel çiviler çakılacak. Bu çivinin özel bir uzaktan kumanda ile kemik içerisinde yukarıya doğru hareket edebileceğini söyleyen Prof. Havıtçıoğlu, "Hastaya bir şifre veriliyor, uzaktan kumandayla gönderilen frekansla sistem çalışıyor ve ne kadarlık bir uzama sisteme yüklenmişse bir günde 1 milimetrelik uzamayla istenen boya kavuşulmuş oluyor. Bu sistemlerin diğer boy uzatma sistemlerinden en büyük farkı, hem acıyı çok azaltması, hem tedavi sürecini yarı yarıya indirmesi, hem de enfeksiyonu ortadan kaldırması. Diğer yöntemlerde 10 cm’lik bir boy uzatma işlemi 7 ay sürerken, bu yöntemlerde 3.5 ay sürecek" dedi.
Havıtçıoğlu, çivilerin kemik kaynaması sağlandıktan sonra çıkarılabileceğini kaydetti. Havıtçıoğlu, bu yöntemle kısa bir sürede uyluk kemiğinin 15, kaval kemiğinin 10 cm olmak üzere toplam 25 santimetrelik bir uzamanın gerçekleştirilebileceğini bildirdi.