Uyuz hastalığı nedir? Uyuz belirtileri neler?

Güncelleme Tarihi:

Uyuz hastalığı nedir Uyuz belirtileri neler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2018 14:49

Sarkoptların deri altına yerleşmesiyle oluşan her yaş insanda görülebilen, çok bulaşıcı, şiddetli kaşıntılı paraziter bir hastalık olan uyuz, küçük noktasal kızarıklıklar ile kendini belli ediyor. Vatandaşlar da bu hastalık hakkında bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, uyuz nedir? Uyuz belirtileri neler?

Haberin Devamı

El, koltuk altı, karın, parmak aralarında kaşıntı ve döküntüye neden olan uyuz hastalığı, sanılan aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler ışığında uyuz hakkında merak edilen detaylar...

Tanımı: Uyuz (scabies ) , gözle görülmeyen bir parazit türü olan  Sarcoptes Scabei Hominis ' in neden olduğu, bulaşıcılığı olan,  deriyi tutan, kaşıntılı bir paraziter hastalıktır.

Şikayetleri: Bulaşmadan ortalama 3-6 hafta sonrasında,  özellikle gece ve sıcak ortamlarda daha çok artan kaşıntı şikayetiyle seyreden, küçük noktasal kızarıklıklar, kabuklanmalar, bazen sulu kabarcıklar oluşturur.

Bulguları: Bel ve göbek çevresi,  el bileği iç yüzü,  parmak araları, kalçalar,  kadınlarda meme bölgesi, erkeklerde genital bölge daha  sıklıkla tutulur. Bu alanlarda kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar, bazen kirli görünümde çizgi şeklinde yapılar,  küçük kabuklanmalar yapabilir. Bebeklerde farklı olarak;  avuç içi ve ayak tabanlarında sulu kabarcıklar oluşturabilir.

Haberin Devamı

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır:

Tanı, çoğunlukla klinik görünüme dayalı olarak ve yakın çevrede kaşıntılı kişilerin bulunması öyküsüyle  rahatlıkla konulabilir. Doktorunuz gerekli görürse bazı mikroskopik tetkikler de yapılabilir

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır:      

Tedavide en önemli kural,  aynı ortamı paylaşan kişilerin  ve  aile bireylerinin de, şikayetleri olmasa dahi , eş zamanlı  olarak tedavi uygulaması gerekliliğidir. Bu anlamda; şüpheli kaşıntılı  kişilerin  doktora başvurması, doğru ve yeterli tedavinin alınarak yayılmanın önlenmesi  açısından çok önemlidir.Çoğunlukla ,  vücut yüzeyine uygulanan, yaşa ve hastanın durumuna göre miktarı değişebilen  losyon ve krem gibi  ilaçlar önerilir, Bunlar doktorunuzun önerdiği kullanım şekli  ve kullanım sıklığına göre özenle uygulanmalıdır. Tedaviyle paralel olarak eşyalardaki parazitleri yok etmeye yönelik uygulamalar da önerilir. Bazen kaşıntıyı azaltmak için antiallerjik ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir:

Haberin Devamı

Tedavi sırasında ve sonrasında  yeniden bulaşmaları önlemek için; yaşanılan alanda detaylı temizlik yapılması,   çarşaf ve çamaşırların  60  C derecede  yıkanıp ütülenmesi,   yıkanamayacak eşyaların ağzı kapalı poşet içinde yaklaşık  3 gün tutulması  önerilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!