Uyuşturucu bağımlılığına karşı beyin ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Uyuşturucu bağımlılığına karşı beyin ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yılardır tüm dünyada hızla yayılan uyuşturucu bağımlılığı, uzmanların belirttiğine göre eşiğinde bulunduğumuz ‘‘uzay çağı’’nın en büyük toplumsal salgını olacak. Başta ABD ve diğer gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın her yerinde uyuşturucu bağımlılığına karşı çareler aranıyor. En son olarak Rus bilim adamları, cerrahi bir yöntem geliştirdiler. Bağımlı, beyin ameliyatıyla sağlığına kavuşturuluyor. Hürriyet, uyuşturucu bağımlılarının beyin ameliyatıyla tedavi edildiği Rusya'daki merkezi gezdi, doktor ve hastalarla konuştu. Yeni tedavi yönteminde cerrahlar, ameliyatla hastanın beynine girip bağımlılık merkezini donduruyor.

SOVYETLER Birliği'nin çökmesinin ardından hızla yayılan uyuşturucu, Rusya'da şimdiye kadar birçok gencin hayatını söndürdü. Rehabilitasyon merkezleri, talebi karşılamada yetersiz kaldı ve binlerce genç insan, sokaklarda, duvar diplerinde çaresiz, umutsuz, ruhen ve bedenen tükenmiş olarak yaşama veda etti. Yıllardır uyuşturucu bağımlılığıyla sabırla mücadele eden ve yeni tedavi yönmleri arayan Rus doktorlar, geçtiğimiz günlerde dünyadaki yüz binlerce uyuşturucu bağımlısı için umut ışığı anlamına gelen bir teknik geliştirdiler. Cerrahlar, ameliyatla hastanın beynine girerek bağımlılık merkezini körleştiriyorlar. Söz konusu teknik, Petersburg'daki ‘‘İnsan Beyni Enstitüsü’’ cerrahları tarafından geliştirildi.

HER ŞEY BEYİNDE

Kazada ya da savaş alanında elini kolunu kaybetmiş kişilerin kendilerini hálá bu uzuvlarını varmış gibi hissetmeleri, doktorlara esin kaynağı olmuş. Doktorlar, bu hastaların beyinlerine girerek uzuvları kontrol eden merkeze müdahalede bulunmuşlar.

GİZLİ CİHAZ

Bu laboratuvar çalışmaları yapılırken Prof. Andrev Anitchkov, bir adım daha ileri giderek aynı yöntemle uyuşturucu bağımlılarının, özellikle eroin bağımlılarının bu illetten kurtarılabileceğini düşündü. İnsan Beyni Enstitüsü'nde konuyla ilgili olarak çalışan araştırmacılar, sonunda bulgularını ve geliştirdikleri tekniği insanlar üzerinde uygulamaya giriştiler.

Bu arada 35 yıldır enstitüde çalışan Vladimir Nizkovolos adlı uzman, beyinde dondurulması gereken bölümü belirleyen ve bir çeşit pusulayı andıran bir cihaz geliştirdi. Cihaz, büyük gizlilik içinde Rusya'daki bir askeri fabrikada üretildi. Hastanın başına vidalanan cihaz, doktorların tam olarak nereye müdahale etmesi gerektiğini belirliyor.

LADA'NIN POMPASI

Ameliyat sırasında cerrahlar, hastanın kafatasını açarak beyine elekrotlar yerleştiriyor. Bağımlılık merkezinde 8 milimetre çapında bir alan, 3 dakikalığına nitrojenle donduruluyor. Nitrojen cihazı ise eski model bir Lada otomobilinin lastik pompasıyla çalışıyor. Lokal anesteziyle yapılan operasyon yaklaşık 3 saat sürüyor. 48 yaşındaki Dr. Aleksandr Feliksoviç Gouritch, ameliyat sonrasında hastadaki hem fiziksel, hem de beyinsel bağımlılığın yok olduğunu söylüyor. Ancak ameliyatın ardından bir süre hastanın psikiyatrik tedavi görmesi gerekiyor. Dr Goutritch, ‘‘Ameliyatın başarı oranı yüzde 70, ama uzun vadeli başarı oranını görmemiz için daha beklememiz gerekiyor‘‘ diye konuşuyor.

Dünyanın her yerinden hasta sırada bekliyor

Dünyanın bir başka yerinde yapılması yasak olan ameliyat, İnsan Beyni Enstitüsü'nde 2000 dolara (yaklaşık 800 milyon TL) yapılıyor. Avrupa'nın çeşitli yerlerinden uyuşturucu bağımlıları operasyon için merkeze başvuruyor. Ancak hastaneden olumlu cevap alabilmek için hastaların aylarca beklemesi ve gerekli testlerden geçmesi gerekiyor.

Bir nükleer fizikçiyle bir doktorun oğlu olan 27 yaşındaki Oleg Oglobine, enstitüde ameliyat edilen hastalardan biri. Oglobine, 4 kez uyuşturucu bağımlılığından kurtulabilmek için tedavi görmüş, ama tüm girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmış. Moskova'da bir geceklübünde DJ'lik yapan Oglobine, son çareyi merkeze başvurmakta bulmuş. Oglobine, ’’Bunun benim son şansım olduğunu biliyordum, buradan çıkar çıkmaz hayatımın nasıl bir kábusa dönüştüğünü unutacağım ve yeni bir hayata başlayacağım. Artık geceleri çalışmıyorum ve Petersburg'daki bir şirketten pazarlama müdürü olmam için teklif aldım’’ diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!